Topgolf

Kunnen we tevreden zijn over onze toppers?

Het golfseizoen zit erop. Met de vier Nederlandse golfers op de European Tour kijken we terug op een bewogen jaar en we blikken vast een beetje vooruit.
Beeld: Golfsupport

Beeld: Golfsupport

Joost Luiten, Darius van Driel en Lars van Meijel begonnen het seizoen op de European Tour met een ‘kaart’ in bezit. Luiten had natuurlijk vol speelrecht als toernooiwinnaar (Oman Open 2019). Van Driel, gepromoveerd via de Challenge Tour in 2019, en Van Meijel die promotie afdwong op de Qualifying School, konden met hun lagere status flink wat toernooien spelen, maar de grote toernooien met veel prijzengeld kwamen ze niet in. Wil Besseling begon met een ‘halve kaart’, maar door geweldig spel (vroeg in het seizoen al derde in het Alfred Dunhill Championship) wist hij zijn speelrechten aanzienlijk te verbeteren. De Noord-Hollander kwam uiteindelijk inclusief de seizoenfinale in Dubai tot 21 toernooien.

Statistieken

Luiten, Van Driel en Van Meijel houden in 2021 dezelfde speelrechten omdat de European Tour vanwege Covid-19 en het schrappen van een flink aantal toernooi eerder dit jaar al besloot de rankings ‘te bevriezen’. Dat is heel jammer voor Besseling, maar de Tour schijnt spelers die met een lage ranking de finale in Dubai hebben gehaald te willen belonen met een wat betere ranking. Hoe dat uitpakt is nog even afwachten, nu kijken we aan de hand van een aantal statistieken met het viertal terug op het afgelopen golfjaar én we kijken naar de doelstellingen voor 2021.

Professioneel golfer Wil Besseling

Beeld: Golfsupport.nl

Wil Besseling (35 jaar)
Race to Dubai:
68
Prijzengeld:
€ 301.040
Toernooien:
21, 16 cuts gehaald
Top-10:
3x 3e plaats

De analyse

Waar de grote kracht ligt van Besseling is heel erg duidelijk als je naar de statistieken van de European Tour kijkt: in de categorie Strokes gained of the tee, is de Noord-Hollander tweede en met 73,99 procent geraakte greens is hij zelfs eerste in Greens in Regulation. “Mijn driving was dit jaar heel goed”, zegt Besseling. “Ik raakte erg veel fairways en daar begint het natuurlijk wel, de bal in het spel brengen. Qua lengte van de tee zit ik zeker boven het gemiddelde op Tour. De laatste toernooien ging ik mijn driver steeds verder slaan, was bijna iedere keer de langste in mijn flights. Dat heeft met vertrouwen en overtuiging te maken, er was geen twijfel, ik sloeg vol door.”

Wat kan/moet beter?

Besseling: “Proximity to the hole. Ik raak heel veel greens, maar als ik mijn ijzers dichterbij de vlag kan slaan, creëer ik nóg meer birdiekansen. Het korte spel kan ook altijd beter en ik kan heel veel winst boeken door meer putts te holen tussen de 5 en 15 foot (ca. 1,5 meter en 4,5 meter).”

Doelstelling 2021 

“Man, ik ben net thuis uit Dubai, ben nog even niet bezig met 2021. Maar laat ik dit zeggen: als ik een aantal onderdelen van mijn spel wat verbeter, en dat kan zeker want ik zit in een heel goed proces en er is volop ruimte voor verbetering, dan zijn mijn doelen grenzeloos.”

Beeld: Golfsupport.nl
Beeld: Golfsupport.nl

Joost Luiten (34 jaar)
Race to Dubai: 73
Prijzengeld: € 307.008
Toernooien: 22, 16 cuts
Top-10: 3x

De analyse

De 73ste plaats in de Race to Dubai is voor Luiten de slechtste notering in de laatste elf seizoenen op de European Tour. Wat de zesvoudig winnaar op de Tour in zijn spel moet gaan vinden om in 2021 weer een ‘Luiten-waardig’ seizoen te beleven? Doorgaans is hij hoog te vinden in de categorieën die de kwaliteit van het lange spel aangeven. Dit jaar is Luiten in de categorie Driving 57ste (vorig jaar 14de) en in Greens in Regulation 32ste (vorig jaar 5de). Around the green staat Luiten op plek 97, in Scrambling (par maken als je de green in regulation mist) op 112 en Strokes Gained Putting 79ste. Hussel je die cijfers door elkaar dan is het logisch dat hij niet verder kwam dan 73ste in de Race to Dubai.
“Van tee tot green was ik inderdaad een stuk minder sterk dan in voorgaande jaren”, aldus Luiten. “Mijn driving was veel minder constant en als je fairways mist ga je de ijzers automatisch ook minder makkelijk bij de vlag krijgen. Het putten vond ik niet slecht, bij vlagen zelfs heel goed.”
En het chippen, een onderdeel waarop we Luiten tijdens tv-uitzendingen op Ziggo nog weleens zien schutteren? “Ik zal niet de beste chipper van de wereld te worden, maar dat hoeft ook niet als ik mijn lange spel weer op het vertrouwde niveau krijg. Chippen is bij mij vooral een kwestie van vertrouwen, de laatste weken ging het al weer stukken beter maar ik blijf er hard aan werken.”

Wat kan/moet beter?

“Ik was dit jaar veel te wisselvallig, soms heel goed en soms heel matig met dubbel bogeys of erger. Die wisselvalligheid moet eruit. Ik probeer me in alle opzichten - technisch, fysiek, mentaal– te blijven ontwikkelen, probeer nieuwe dingen uit. Ik praat nu met enige regelmaat met een soort vertrouwenspersoon, iemand die wat verder van mij afstaat maar met wie ik wel over van alles en nog wat openhartig kan praten. Hoe kan ik tegenslagen in de baan beter accepteren, alles doen om het beste uit mezelf te halen maar ook meer te genieten van golf.”

Doelstelling 2021

“Een toernooi winnen, de top-100 in van de wereld en zo de weg terug zien te vinden naar de top-50.”

Beeld: Golfsupport
Beeld: Golfsupport

Lars van Meijel (26 jaar)
Race to Dubai: 154
Prijzengeld: € 90.754
Toernooien: 21, 11 cuts
Top-10: 1x

De analyse

Wat meteen opvalt bij Van Meijel? Plaats 143 in de categorie Driving accuracy. De rookie op de European Tour lacht als hij met dat getal wordt geconfronteerd. “Ja, ik had te vaak grote missers met de driver.” In Driving distance staat Van Meijel een stuk hoger: plek 47. “Ik sla de bal ver genoeg, maak ook veel birdies maar door die afzwaaiers met de driver staat er te vaak een 7 of een 8 op de scorekaart. Dat compenseer je bijna niet meer.” Op de greens laat de 26-jarige golfer ook vrij veel liggen. “Het was niet heel erg slecht, maar ik kan met putten zeker veel winst behalen. Ik moest echt wennen aan de verschillende type grassoorten waarop we spelen.”
Van Meijel spreekt vooral van een leerjaar. ”Ik heb heel veel ervaring kunnen opdoen, ben dankbaar dat we ondanks corona nog zo veel toernooien konden spelen. De wetenschap vroeg in het seizoen dat ik mijn speelrecht in 2021 hoe dan ook zou behouden, maakte het allemaal wat relaxter, maar ik had graag beter gepresteerd natuurlijk.”

Wat kan/moet beter?

“Zoals ik zei, de driver moet beter onder controle, daar ga ik deze winter heel hard aan werken, wat kleine technische aanpassingen doen. Ik wil een ‘go-to-shot’ met de driver, een rustige, strakke fade die misschien wat minder ver gaat maar zeker op de fairway eindigt.”

Doelstelling 2021

“Pfff, lastig nu al te zeggen. Een toernooi winnen, dat is altijd een doel.”

Beeld: Golfsupport.nl
Beeld: Golfsupport.nl

Darius van Driel (31 jaar)
Race to Dubai: 157
Prijzengeld: € 82.015
Toernooien: 19, 10 cuts
Top-10: 1x

De analyse

Bij Van Driel valt ook iets op met de driver: in Driving distance staat hij 139ste met 265 meter. In Driving accuracy eindigt hij in zijn eerste jaar op de European Tour keurig op plek 3. “Ik was wel verbaasd over die derde plek, want voor mijn gevoel heb ik best veel fairways gemist. Iets minder ver slaan dan gemiddeld op de Tour is geen probleem, dat compenseer ik met slagen van 130 tot 170 meter naar de pin, daarmee win ik ten opzichte van het veld. Ik sta niet voor niets dertigste in Greens in Regulation. Ik ben dit jaar wel op zoek gegaan naar meer afstand van de tee, dat helpt om met de ijzers meer ballen binnen zeven meter van de hole te slaan. Alles binnen die afstand is voor mij een reële birdiekans, zo blijkt uit analyses met mijn team.” 

Toen Van Driel medio maart de wetenschap had dat hij zijn speelrecht sowieso behield voor 2021, gooide hij meteen het roer om. “Het was een ideale kans om de nodige swingveranderingen door te voeren. Mijn swing voelt steeds beter, ik sla de bal strakker en al een stuk verder. De ijzer-7 vliegt twaalf meter verder, met de driver zat ik op 109 mijl per uur clubheadspeed, nu fluitend op 112 tot 113 en ik zit zeker nog niet aan mijn limiet.”

Wat kan/moet beter?

“Ik schrok wel een beetje toen ik mijn putting-statistieken bestudeerde. Tussen de 1,5 en 2,8 meter heb ik dit seizoen maar iets van twintig procent geholet, dat is ontzettend weinig. Bryson DeChambeau zit op 92 procent, dat is bizar goed, maar het geeft wel aan hoe slecht twintig procent is. Het positieve is natuurlijk wel dat ik heel veel winst op de greens kan gaan boeken, de focus deze winter ligt dan ook op putten.”

Doelstelling 2021

“Kwalificeren voor de seizoenfinale in Dubai, dat zal niet makkelijk zijn maar ik vind het een heel mooi doel.”

Volgende week op GOLF.NL een terugblik op het seizoen van Anne van Dam en andere Nederlandse topgolfers (m/v).

Lees meer over
Topgolf