Topgolf

Het seizoen van Joost en Wil onder de loep

Joost Luiten en Wil Besseling beginnen donderdag in Dubai aan de grote seizoenfinale van de European Tour. Aan de vooravond van dat met acht miljoen dollar gedoteerde Tour Championship zetten we de twee beste golfers van Nederland tegenover elkaar.

In een aantal opzichten ontlopen Joost Luiten en Wil Besseling elkaar heel weinig. Besseling viert vandaag in Dubai zijn 35ste verjaardag, Luiten tikt de 35 over een paar weken ook aan, op 7 januari. In 2006 werden beide mannen in Zuid-Afrika (in een team met ook Tim Sluiter) wereldkampioen bij de amateurs. Kort daarna maakte zowel Luiten als Besseling de overstap naar de professionals. Daarna scheiden de wegen zich.

Career money

Hoewel gehinderd door een aantal ingrijpende polsoperaties, maakt Luiten de belofte volledig waar door zes toernooien te winnen op de European Tour. Besseling, in 2006 bij het WK voor amateurs individueel ook de beste, wordt door velen gezien als een nóg groter talent dan Luiten, maar zijn carrière kent een moeizaam verloop. Hij wint in 2008 wel een toernooi van de Challenge Tour in Colombia, maar de doorbraak op de European Tour blijft uit. Luiten staat aan de vooravond van het DP World Tour Championship op € 11.908.000 gewonnen prijzengeld en speelt deze week zijn 289ste toernooi. Besseling heeft € 518.340 career money verzameld in 77 toernooien op de European Tour.

Golfpaden

Grote verschillen, maar dit jaar kruisen de golfpaden van de twee Nederlanders elkaar weer regelmatig nu Besseling eindelijk zijn doorbraak beleeft. De in het Noord-Hollandse Schellinkhout geboren golfer kent een geweldig 2020 met als beloning een eerste optreden in de seizoensfinale in Dubai. Bleiswijker Luiten kwalificeerde zich voor het elfde jaar op rij, al was het met de hakken over de sloot. Daardoor hebben we voor het eerst sinds 2010, toen Luiten en Robert-Jan Derksen allebei deelname afdwongen, twee landgenoten in het prestigieuze slottoernooi van de European Tour.

Het jaar 2020 van Wil Besseling en Joost Luiten

Wil Besseling en Joost Luiten in het golfjaar 2020
 

2020: Besseling versus Luiten

Aan de hand van een aantal cijfers en statistieken gaan we wat dieper in op de prestaties van Besseling en Luiten in 2020.

20-21 toernooien

Besseling heeft – en houdt in 2021 want helaas voor hem zijn vanwege covid-19 alle speelrechten 'bevroren' – geen volle tourkaart, toch kon hij dit jaar twintig keer in actie komen omdat veel spelers toernooien aan zich voorbij lieten gaan. Joost Luiten, met de status van toernooiwinnaar (Category 3 — Winners of 2020 and 2019 Season tournaments equal to or above 1.75M US Dollars) speelde 21 toernooien.

15 -15 cuts

Zowel Luiten als Besseling haalde dit seizoen vijftien keer de cut. Luiten heeft een fraai gemiddelde als het gaat om het halen van het weekend: 288 toernooien gespeeld, 225 keer de cut gehaald. Besseling staat op 77 toernooien en 43 cuts. Fijne wetenschap: in het kleine veld van 65 spelers deze week in Dubai is er geen cut.

3 - 0 Top-3 noteringen

Het was voor Joost Luiten een heel mager jaar qua topnoteringen. Geen enkele keer in de top-3 geëindigd. Dan deed Besseling het stukken beter met knappe derde plaatsen in het Alfred Dunhill Championship, Austrian Open en de Andalucia Masters. Als het gaat om het totaalaantal top-3 klasseringen heeft Besseling nog wel wat in te halen: Luiten 20 – Besseling 4….

0 – 3 plek 4-10

Joost Luiten grossiert doorgaans in Top 10-noteringen, in 2020 kwamen er slechts drie bij. Tiende in het Oman Open en het Italiaans Open en de zesde plaats in het met slechts 500.000 euro gedoteerde Euram Bank Open was zijn hoogste klassering. Wel indrukwekkend: het totaal van 58 top-10 noteringen in Luitens loopbaan tegen de zes van Besseling, en dat is dus inclusief de drie derde plaatsen in dit seizoen.

65 - 72 Race to Dubai

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe knap de 65ste plaats op de jaarranglijst is van Wil Besseling, ook omdat de Noord-Hollander de grote toernooien – majors, Rolex Series – niet kon spelen. Voor Luiten is een 72ste plaats heel schamel. In 2009 werd hij met slechts zes toernooien vanwege een polsoperatie 247ste, de jaren erna eindigde hij nooit lager dan 55ste.

€ 277.051 - € 283.019

Besseling hoger in de Race to Dubai, maar Luiten meer prijzengeld, hoe kan dat? Om spelers die een lagere status hebben en dus niet in de rijk gedoteerde toernooien komen een grotere kans te geven hoog te eindigen in de Race to Dubai, heeft de European Tour het prijzengeld en de punten voor de jaarranglijst uit elkaar getrokken. Voor een goede prestatie in kleinere toernooien krijg je relatief meer punten, maar nog steeds is het heel lastig om hoog te eindigen als je niet in aanmerking komt voor de toptoernooien. Vandaar dat we nog maar eens benadrukken dat de 65ste plek van Besseling razend knap is. Nog even over prijzengeld gesproken: Besseling kan zijn career earnings van € 518.340 deze week in één klap meer dan vervijfvoudigen, want de winnaar van het DP World Tour Championship krijgt zondag een cheque van maar liefst drie miljoen dollar…

 

GOLF.NL was vier jaar geleden in Dubai en maakte toen met Joost Luiten een item over de 18de hole op de Earth Course van Jumeirah Golf Estates. Bekijk de video hieronder.

 

 

Lees meer over
Topgolf