Topgolf

Besseling beste Nederlander Race to Dubai

Wil Besseling en Joost Luiten eindigden net buiten de top-40 in het DP World Tour Championship. Besseling werd de beste Nederlander in de Race to Dubai, Matthew Fitzpatrick schreef het toernooi op zijn naam en 'good old' Lee Westwood won voor de derde keer de Europese jaarranglijst.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Wil Besseling leek hard op weg een prachtig jaar te bekronen met een fraaie slotronde in Dubai. Na negen holes was de afgelopen woensdag 35 jaar geworden golfer -3 voor de dag en lonkte een top-20 positie in het met acht miljoen dollar gedoteerde DP World Tour Championship. Op de tweede negen van de Earth Course van Jumeirah Estates was de koek op en noteerde Besseling twee bogeys en een dubbel voor een ronde 73 (+1). Met een totaal van -1 eindigde de Noord-Hollander op de gedeelde 43ste plaats.

Kort na de ronde overheerste de teleurstelling bij Besseling. “Ik speelde heel goed vandaag, vol overtuiging, het leek echt mijn dag te worden. Op de tweede negen sla ik een paar net iets mindere drives die ongelukkig bij de lip van bunkers eindigen. En op hole 18 eindigt mijn drive in het beekje en maak ik bogey. Een ronde 73 reflecteert totaal niet hoe ik speelde, ik liet zo veel kansen liggen op de greens. Ik had een heel ander einde van het seizoen in mijn hoofd, ik speelde ook sterk maar het is helaas niet gelukt vandaag.”

 

Betere ranking?

 

Zonde inderdaad van die tweede negen, maar Besseling kan hoe dan ook terugkijken op een geweldig seizoen. “Ik heb mega-stappen gezet dit jaar, ik kan mezelf zeker een schouderklopje geven. Het mooie is dat ik ook nog heel veel ruimte zie voor verbetering, zeker op de greens en met de wedges kan ik nog veel winnen.”

Vanwege Covid-19 en het schrappen van flink wat toernooien, had de European Tour eerder dit jaar al besloten alle rankings te bevriezen en dus krijgt Besseling ondanks zijn razend knappe 68ste plaats in de Race to Dubai volgend jaar geen vol speelrecht. Toch gloort er nog wel een bonus voor zijn goede prestaties dit jaar. “Ik heb in de wandelgangen gehoord dat de European Tour spelers die met een lage ranking dit jaar de finale in Dubai hebben gehaald een betere ranking wil geven in 2021. Hoe dat precies uitpakt wordt volgende week waarschijnlijk duidelijk, maar ik denk dat ik sowieso de eerste drie toernooien (Abu Dhabi, Dubai, Saoedie-Arabië) niet kan spelen.”

 

Luiten: "Heel matig jaar."

 

Joost Luiten eindigde na een ronde 72 met drie birdies en drie bogeys net als Besseling op een totaal van -1. Volgens Luiten was zijn laatste ronde van het jaar typerend voor het seizoen. “Het was weer heel wisselvallig. Ik doe veel goede dingen maar maak steeds te veel fouten en vaak ook totaal onnodig, vanaf midden fairway met een kort ijzer greens missen of domme 3-putts. Alles bij elkaar was het gewoon een heel matig jaar.”

 

Voor Luiten is de 73ste plaats in de Race to Dubai zijn slechtste klassering in de laatste elf seizoenen op de European Tour. Vanwege corona was het ook een heel apart seizoen. Luiten: ”Het is voor alle spelers natuurlijk hetzelfde, dus het is zeker geen excuus voor mijn mindere prestaties, maar ik heb gewoon moeite met spelen zonder publiek. Ik kom niet in een tunnelvisie, mis de focus en ben daardoor te vaak net niet scherp genoeg. De kans is natuurlijk groot dat we volgend jaar zeker de eerste toernooien ook zonder publiek spelen, dus ik moet daar wel iets op gaan vinden.”

Luiten begint het nieuwe golfjaar met een trainingsweek in Dubai en speelt daarna (de tweede helft van januari, de Tour publiceert de kalender voor de eerste periode van 2021 komende week) zijn eerste toernooi in Abu Dhabi. “Ik ben blij dat het seizoen klaar is, volgend jaar moet het echt beter, die wisselvalligheid is heel frustrerend.  Daar ga ik de komende weken mee aan de slag.”

 

Westwood 3x

 

Winnaar van de Race to Dubai werd zowaar Lee Westwood die in de aanloop naar het toernooi in Dubai kampte met een rugblessure. Patrick Reed had lang de beste papieren om als eerste Amerikaan de Europese jaarranglijst te winnen, maar Reed maakte bogeys op hole 16 en 17 en zo werd de 47-jarige Westwood voor de derde keer Europa’s beste. Voor die geweldige prestatie kreeg de Engelsman een leuke kerstbonus van 500.000 dollar. De winst in het slottoernooi van de European Tour en de hoofdprijs van maar liefst drie miljoen dollar ging naar Matthew Fitzpatrick die met -15 landgenoot Westwood een slag voor bleef.

Leaderboard

Race to Dubai

Een bericht gedeeld door Wil Besseling (@wilbesseling)

Lees meer over
European Tour Topgolf