Topgolf

Wie speelt waar? Week 34

Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

20 – 23 Majors, AIG Women’s Open, Royal Troon GC, Troon, Schotland. Prijzengeld: $4.500.000 Leaderboard 

20 – 23 European Tour, ISPS Handa Wales Open, The Celtic Manor Resort, City of Newport, Wales. Prijzengeld: €1.000.000 Leaderboard

20 – 23 PGA Tour, The Northern Trust, TPC Boston, Norton, Massachusetts. Prijzengeld: $9.500.000 Leaderboard

17 – 19 Pro Golf Tour, Starnberg Open, GC Starnberg, Starnberg, Duitsland. Prijzengeld: €30.000 Leaderboard

21 – 23 Symetra Tour, IOA Championship, Morongo GC at Tukwet Canyon, Beaumont, Californië Leaderboard

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

20 – 23 Majors, AIG Women’s Open, Royal Troon GC, Troon, Schotland. Prijzengeld: $4.500.000

De mannen speelden twee weken geleden hun eerste major van het seizoen, nu is het de beurt aan de vrouwen. De beste speelsters van de wereld komen deze week samen aan de Schotse westkust, waar op Royal Troon het AIG Women’s Open wordt betwist. In de recente geschiedenis was deze linksbaan, gekenmerkt door de korte par-3 hole genaamd de ‘Postage Stamp’ het decor van het fantastische duel tussen Henrik Stenson en Phil Mickelson in het 145ste Open Championship. 

WAAR SPEEL JIJ DEZE WEEK? GEBRUIK DE APP GOLF.NL VOOR HET INVOEREN VAN AL JE OEFEN- EN QUALIFYING RONDEN

Koreaanse toppers afwezig

Nu gaat ook Anne van Dam hier haar eerste major proberen te winnen. Het Women’s Open is voor de Gelderse de major waarin ze de afgelopen jaren de meeste ervaring heeft opgedaan. Bij vier pogingen haalde ze twee keer de cut. Ditmaal zal de concurrentie wel iets minder sterk zijn. Een aantal Zuid-Koreaanse speelsters heeft namelijk besloten niet naar Schotland te komen, om geen extra risico te lopen het coronavirus te krijgen. Daardoor ontbreken vier van de tien beste vrouwen van de wereld, waaronder lijstaanvoerder Jin Young Ko. Dat maakt de in bloedvorm verkerende Danielle Kang de ultieme topfavoriet. Hinako Shibuno verdedigt haar titel. Vorig jaar won de Japanse met de bijnaam ‘Smiling Cinderella’ op twintigjarige leeftijd haar eerste grote titel op Woburn.

Davies 40x

Op Royal Troon zullen de spotlights in het speciaal op Dame Laura Davies gericht zijn. De 56-jarige pionier van het vrouwengolf doet voor de veertigste keer mee aan het Brits Open en mag daarom het opening teeshot verrichten, vroeg op de donderdagochtend. Toen Davies in 1986 het Brits Open won, dat toen nog geen major was, was nog geen enkele speelster uit de huidige top-10 geboren. En ook wel mooi: vanaf donderdag kan de Nederlandse kijker alle actie vier dagen lang via Ziggo Sport Extra volgen.

Televisie: Ziggo Sport Extra, do en vr 11:00-19:00, za 15:00-20:00 en zo 14:00-19:00

Leaderboard 

20 – 23 European Tour, ISPS Handa Wales Open, The Celtic Manor Resort, City of Newport, Wales. Prijzengeld: €1.000.000

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. De European Tour blijft nog een week hangen op de Twenty-Ten Course van Celtic Manor. Voor de spelers is dit de laatste kans om in de top-10 van de speciale UK Swing-ranking te komen en een plek in het US Open veilig te stellen, volgende maand op Winged Foot in New York. Het UK Championship van volgende week telt niet meer mee voor deze deze regeling, wel mogen de tien beste spelers aan het einde van de rit in totaal 250.000 euro weggeven aan het goede doel.

'Swing weer op de rit krijgen'

Winnaar in 2014 Joost Luiten heeft besloten twee weken rust te pakken. 'Ik heb besloten ook het UK Championship volgende week niet te spelen, omdat mijn swing momenteel niet 100% voelt', liet hij weten in een reactie. 'Daarom geef ik de voorkeur aan een week trainen en richt ik me op Valderrama, een van mijn favoriete banen. Ik weet zeker dat ik met wat extra trainingsuren mijn swing weer snel op de rit krijg.'

Desondanks hebben we donderdag vier Nederlanders op de tee: Darius van Driel, Lars van Meijel, Wil Besseling en Daan Huizing. Kunnen zij meedoen om de titel, of gaat Sam Horsfield bijvoorbeeld op herhaling op de baan waar hij afgelopen weekend de Celtic Classic op zijn naam schreef? Het zou zijn derde zege van de UK Swing zijn, na ook al het Hero Open gewonnen te hebben aan het begin van de maand. Thomas Detry werd beide keren tweede, maar hij is er nu niet bij.

Televisie: Ziggo Sport Golf, do en vr 14:30-16:30 & 17:30-20:30, za en zo 12:30-17:00

Leaderboard

20 – 23 PGA Tour, The Northern Trust, TPC Boston, Norton, Massachusetts. Prijzengeld: $9.500.000 

De FedEx Cup Playoffs. Het blijft een bijzonder concept, want wat worden er toch ieder jaar weer voor astronomische geldbedragen uitbetaald aan de beste spelers van de jaarranglijst op de PGA Tour. In totaal wordt over een periode van drie weken 70 miljoen dollar uitgekeerd, waarvan 15 miljoen aan de winnaar van het Tour Championship aan het einde van de rit. De nummer twee krijgt 5 miljoen, de nummer drie 4 miljoen en zo verder. Maar om nou te zeggen dat de spelers die zich met de hakken over de sloot de top-125 in hebben gespeeld er bekaaid vanaf komen… nee. Iedereen die zich voor het Northern Trust van deze week kwalificeerde krijgt sowieso 70.000 dollar bijgeschreven. De volgende streep wordt getrokken bij de top-70 om het deelnemersveld voor het BMW Championship te bepalen.

Werk aan de winkel voor Tiger

Logischerwijs is iedereen erbij aan het ‘business end’ van het seizoen, deze week startend in Boston. FedEx Cup-leider Justin Thomas, Jon Rahm Rory McIlroy, PGA Champion Collin Morikawa, verdedigend kampioen Patrick Reed, Justin Rose… Tiger Woods! De levende golflegende staat ondanks een zege vroeg in het seizoen ‘slechts’ 49ste op de ranglijst en moet nog aan de bak om er op East Lake bij te zijn over ruim twee weken. Op die baan in Atlanta boekte Tiger in 2018 een inmiddels klassieke overwinning, waarmee hij definitief zijn terugkeer aan de wereldtop aankondigde.

Televisie: Ziggo Sport Golf, do en vr 21:00-01:00, za 19:00-00:00 en zo 18:30-00:30

Leaderboard

21 – 23 Symetra Tour, IOA Championship, Morongo GC at Tukwet Canyon, Beaumont, Californië

Dewi Weber is op dreef. Dankzij top-20 klassering in alle drie de toernooien die dit ontregelde seizoen gespeeld zijn, staat ze er op de Volvik Race for the Card uitstekend voor met de tiende plaats. Deze week strijken de vrouwen van de Symetra Tour neer in het hart van Californië, waar de Morongo Golf Club gelegen is met prachtig uitzicht op de bergen. In de zes toernooien die de speelsters van het tweede Amerikaanse circuit resten, is het voor de Nederlandse zaak om naar de top-5 te klimmen om zodoende promotie af te dwingen naar de LPGA.

Leaderboard