Topgolf

Besseling doet zeer goede zaken

Wil Besseling is dankzij een fraaie ronde 67 (-4) terug in de top-10 bij de Celtic Classic. Op Golfclub Houtrak werden Lauren Holmey en Thom Hoetmer gekroond tot nationaal kampioenen strokeplay en Anne van Dam behield in Schotland haar positie.
Beeld: Golfsupport

Beeld: Golfsupport

Vrij lang leek het erop dat de enige overgebleven Nederlander Wil Besseling veel plekken zou gaan inleveren op 'moving day' in Wales. Niet omdat hij zelf nou zoveel slagen verloor, maar met name omdat een groot deel van de concurrentie er een of meerdere won. Dat veranderde voor Besseling rond het maken van de turn, want met drie birdies op rij bestormde hij de top van het klassement. Na de birdie op 11 stond hij met -9 zelfs kort in de top-3, samen met een grote groep. Met een korte birdieputt op de afsluitende par-5 zette Besseling nog een uitroepteken achter zijn sterke ronde: op -10 stond hij bij binnenkomst zesde.

'Zin in morgen'

'Het was een steady dag', aldus Besseling nadat hij zijn kaart had ingediend. 'Ik kreeg de bal vandaag iets dichter bij de vlag en holede er een paar goed. Nu heb ik zin in morgen. We houden hetzelfde plan aan en kijken dan of ik wat birdies kan maken. De leiders zijn ver weg dus ik zal me vooral bezig houden met mijn eigen spel – wat ik overigens altijd doe, meer heb je namelijk niet onder controle. We zullen zien waar we morgenavond staan.'

Dat de condities op Celtic Manor zich ervoor leenden om laag te gaan, lieten meerdere mannen zien. De Schot Connor Syme tekende met een 63 (-8) voor de beste ronde van de dag en staat op -15 bovenaan. In zijn interview na afloop vertelde hij al dat hij ernaar uitkeek om met Thomas Pieters de baan in te gaan. Helaas voor de Belg gaat dat feestje echter niet door. Door onder meer een triple-bogey viel de pas vader geworden longhitter een aantal slagen terug, al mag hij met -11 nog altijd hopen op de overwinning.

Leaderboard

Holmey en Hoetmer nationaal kampioen!

Vanwege het onweer dat een dag eerder roet in het eten gooide op Golfclub Houtrak, was besloten het NK Strokeplay bij de mannen noodgedwongen in te korten naar 54 holes. De scores van de golfers op donderdag bepaalden wie er door mochten naar de lange dag van de beslissing. Gelukkig waren de weersomstandigheden op zaterdag beter en konden de geplande 36 holes gewoon afgewerkt worden.

Het podium van de NK Strokeplay dames 2020 op Hotrak

Met name bij de vrouwen was het met de eindstreep in zicht nagelbijtend spannend. Daniëlle Modder had haar leidende positie halverwege de vierde ronde geconsolideerd, maar de winnares van de Trompbeker vorig jaar stortte in. Dat zorgde ervoor dat het een tweestrijd werd tussen Romy Meekers (kampioen in 2018) en Lauren Holmey, beiden op -2 na 72 holes. Het werd de Frans-Nederlandse Holmey, die een putt van tweeënhalve meter holede op de eerste hole van de play-off en het belangrijkste amateurtoernooi van Nederland won. Na afloop vertelde de nationaal kampioene dat de putts deze week eigenlijk te weinig vielen, 'maar deze gelukkig wel'. Naar eigen zeggen sloeg ze hele goede ballen en ondanks de moeilijke pinposities creëerde ze veel kansen voor zichzelf.

Toen de mannen hun eerste rondgang van de dag achter de rug hadden, was duidelijk geworden dat het Thom Hoetmer zijn toernooi was geworden om te verliezen. De speler van de Hilversumsche had met een bogeyvrije 67 (-4) immers een gat van drie slagen opgebouwd. Hoewel hij het gat nog wat uitbreidde, werd het toch nog spannend. Hoetmer besloot met een birdieputt van anderhalve meter en dat was precies genoeg om Nordin van Tilburg achter zich te laten. 'Ik speelde vrij solide, vrij gemakkelijk. Ik speelde veel ijzers van de tee en dat pakte goed uit', aldus de golfer die van begin tot eind leidde.

Het podium van de NK Strokeplay heren 2020 op Hotrak

Leaderboard mannen

Leaderboard vrouwen

Van Dam boven par

Het lukt Anne van Dam deze week maar niet om haar draai te vinden in het Ladies Scottish Open. Op The Rennaissance Club begon ze donderdag goed, viel ze terug nadat ze haar openingsronde vroeg op vrijdag moest afmaken en kende ze een erg uiterst onstabiele tweede ronde. Ook op dag 3 kreeg de Gelderse haar spel nooit echt op de rit. Ze had al gauw wat goed te maken door een dubbel-bogey op 5 en even later een nieuwe bogey, maar kon zich niet meer terugvechten naar haar beginscore. Dankzij in ieder geval nog twee birdies op de backnine bleef de schade beperkt, ze verliest op +2 maar één plekje en staat gedeeld 24ste.

Met een birdie op de laatste hole zorgde Van Dams Solheim Cup-collega Azahara Muñoz ervoor dat zij bij het ingaan van de slotdag alleen bovenaan staat op -7. Aan de Schotse oostkust vochten de drie vrouwen in de laatste flight vanmiddag om de koppositie en uiteindelijk trok niet majorwinnares Stacy Lewis (-6) of Jennifer Song (-5), maar de ervaren Spaanse aan het langste eind.

Leaderboard