Topgolf

Luiten op koers in PGA Championship

Joost Luiten heeft met een knappe ronde 68 een goede basis gelegd voor een succesvol weekeinde in het PGA Championship. 'Het was opnieuw weer heel degelijk.'
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Luiten hield gisteren in lastige omstandigheden op TPC Harding in San Francisco de boel goed bij elkaar en hoopte vandaag op meer gunstige condities in de ochtendronde.
Hoe dan ook werd van de Nederlander een goede ronde gevraagd om de cut te kunnen halen. Van de eerste tot de laatste hole leek Luiten ‘in control’. Vanaf de tee was hij meer dan solide en op de fairways en de greens had hij genoeg goede momenten om een goede ronde binnen te kunnen brengen.

Voldaan

Met birdies op 10 (zijn eerste hole), 16, 18 en 4 en 9 liet Luiten zien ook op deze lastige baan goed uit de voeten te kunnen. 'De birdie op 10 om mee te beginnen was lekker, maar helaas gaf ik 'm door een slecht ijzer 6 op 11 direct weer terug.' De drie bogeys vielen op lastige holes. 'Die op 13 was jammer, omdat ik goed op de fairway lag en op 8 mis ik de green aan de verkeerde kant en had ik een matige ligging.'
Na die bogey op de voorlaatste hole werd het nog even spannend, maar na de birdie op 9 – Luiten maakte een putt van tien meter – kon de Bleiswijker voldaan zijn scorekaart tekenen. 'Op vier lipte de bal voor eagle uit de hole en werd het een birdie. Maar van de birdies op 18 , na een strakke ijzer 7 op tweeënhalve meter en de lastige 9, waar ik met een ijzer 5 op ruim 8 meter van de hole kwam te liggen, kreeg ik wel een goed gevoel', aldus Luiten.

Wind

De Nederlander steeg met die 68 zelfs al naar de top-40 en naar verwachting kon Luiten nu toekijken hoe die positie alleen maar beter werd. In de middag stak in San Francisco sde wind weer op en die maakte het de spelers in de middagronde lastig. Uiteindelijk gaat Luiten op een 30ste plek het weekeinde in. Hij speelt zaterdag samen met de Canadees Adam Hadwin de derde ronde; de start is om iets voor half tien 's avonds Nederlandse tijd.

Van de ochtendspelers maakt de Chinees Haotong Li (-5) en Tommy Fleetwood (-6) de grootste indruk. Eerstgenoemde is nu leider in het toernooi en heeft twee slagen voor op een groep spelers, onder wie Fleetwood, Brooks Koepka, Jason Day en Justin Rose.

Leaderboard

 


 

Anne van Dam

Voor Anne van Dam is het tweede toernooi op de LPGA Tour uitgedraaid op een teleurstelling. Na een goede eerste dag verloor ze op dag twee van de Marathon LPGA Classic in Sylvania (Ohio) heel veel terrein. Een slechte tweede negen op de Highland Meadows Golf Club deed haar de das om. Drie bogeys op rij wierpen haar ver terug, maar het laatste duwtje kreeg Van Dam op de laatste hole, de afsluitende par-5. De bogey die ze daar slikte zorgde ervoor dat ze de cut op één slag miste.

Anne van Dam in Bonville Australie 2020

Van Dam reist nu de plas over om volgende week in Schotland mee te doen aan het Ladies Schots Open in North Berwick. Een week later wordt in Schotland het Women's Open, een major, gespeeld op Royal Troon. 

Leaderboard