Nieuws

Banen: hard werken aan volgende stap

Na 28 april gaat een aantal golfbanen weer open. Niet om iedereen te kunnen ontvangen, maar wel om de jeugd tot en met 18 jaar de kans te bieden om weer te golfen.

Het is een kleine start voor de golfbranche. Naast de jeugd tot en met 18 jaar mogen ook topsporters onder zeer strikte voorwaarden weer op een golfbaan trainen. Bernardus Golf in Cromvoirt heeft zich aangeboden om als een trainingslocatie voor topsporters (topgolfers) in de komende weken te fungeren en de spelers die aan de criteria voldoen zijn de golfers met een NOC*NSF A-status of HP-status (High Potential) en ook golfprofessionals die in 2020 in het bezit zijn van een volledige kaart van de European Tour, Challenge Tour, Ladies European Tour, LET Acces Series of Symetra Tour. Dat zijn er in Nederland een stuk of tien. Deze spelers wordt aangeboden om op Benardus Golf te trainen, zodra er goedkeuring is van de gemeente. Het NOC*NSF heeft aangegeven dat er per sport zo min mogelijk topsportlocaties worden aangewezen.

Inventariseren

‘Dat de jeugd vanaf 29 april weer mag golfen, kan oefenen op de drivingrange en lessen bij de pro is natuurlijk goed nieuws’, aldus Jeroen Stevens, directeur van de NGF. “We zijn ook druk aan het inventariseren welke clubs en banen dat ook daadwerkelijk gaan doen en zullen dat duidelijk communiceren (voorlopige lijst vind je hier). Uiteraard moet de jeugd ook heel goed de voorwaarden naleven (golfspecifiek jeugdprotocol, red.), maar het feit dat de jeugd weer in beweging kan komen, stemt ons tevreden. Nogmaals: onze ingediende protocollen waren erop gericht dat ook volwassenen met door RIVM goedgekeurde richtlijnen weer naar de golfbaan zouden kunnen, maar helaas heeft de overheid anders besloten.’

Hoopvol

Het feit dat het protocol wel geschikt werd bevonden voor jeugd tot en met 18 jaar, houdt de NGF ook hoopvol. Stevens: ‘Ondanks die teleurstelling zitten we niet stil. We blijven de belangen van golfsport behartigen en onder de aandacht brengen bij de overheid. We onderzoeken al vanaf de persconferentie van dinsdag de mogelijkheden om het nieuwe criterium van leeftijd te doorbreken. We snappen de behoefte van de golfer, maar aan de andere kant moeten we ook eerlijk zijn: het is nog onduidelijk wanneer ook voor volwassenen de gang naar de golfbaan weer mogelijk is. Maar achter de schermen wordt nog steeds hard gestreden om dat snel mogelijk te maken.’ (lees hier een artikel in Trouw over onder meer de lobby van de NGF en meer sportbonden)

Versoepeling

Ondertussen is de NGF ook met de clubs en banen bezig om alles voor dat moment in gereedheid te brengen. Stevens: ‘Wanneer die versoepeling komt, willen we ook gelijk klaarstaan. Tot die tijd vragen we nog om geduld, hoe lastig en voor sommigen zelfs onrechtvaardig dat ook voelt.’

Lees meer over
Banen