Vraag het aan GOLFNL

'Welke set ijzers is geschikt voor mij?'

Elke week beantwoorden we hier de beste en leukste golfvragen! Deze keer zijn het Rob, Toine, Frank en Francisca die iets willen weten over TrackMan, nieuwe ijzers, Joost Luiten en de regels.

Wat is een praktische training op de Trackman indoor? Wat zijn de typische indicatoren om in de gaten te houden? Is de data (per club) binnen vergelijkbaar met buiten? Ik heb de indruk dat dit redelijk overeenkomt namelijk. - Rob van Veldhuisen

Op een TrackMan kan je heel goed zowel indoor als outdoor dezelfde onderdelen trainen. We meten indoor wel anders omdat de bal maar een paar meter echt vliegt natuurlijk. Voor de berekening van de afstand gebruiken we indoor daarom alle parameters die we tot onze beschikking hebben, dus de clubdata, impact locatie en de beschikbare bal data zoals snelheid en spin. Die info levert ook een exacte weergave van de geslagen afstand op.

Indoor kun je met de TrackMan eigenlijk alles meten, van putten tot course management. Dus begint de vraag eigenlijk bij de speler: Wat wil jij verbeteren? Je kan bijvoorbeeld met de testcenterfunctie heel gericht afstanden trainen en vervolgens analyseren aan de hand van de clubdata waarom je een bepaalde misser sloeg. Of je kan een aantal holes spelen waarbij je een specifieke balvlucht oefent en aandacht besteedt aan course management. Overleg met een kundige coach helpt natuurlijk ook altijd om te bepalen wat je wilt trainen en waar je dan vervolgens op moet letten. Dank voor je vraag en succes Rob!

Timothy Beumer, TrackMan

Ik ben toe aan een nieuwe set ijzers. Ik heb hcp 6,7 en zoek dus ijzers die bij mijn niveau passen. Op internet kan ik geen goede, onafhankelijke vergelijking vinden van de verschillende merken. Sowieso is het best lastig om binnen de productlijnen van de merken te ontdekken welke clubs het beste passen bij een single hcp. Ze spreken allemaal over vergevingsgezindheid en meer afstand. Plus heleboel technische informatie. Een golfshop of fitter kan natuurlijk behulpzaam zijn, maar die zijn vaak niet onafhankelijk. Vraag dus: kent u een vergelijkende test van de diverse merken voor mijn niveau? - Toine van den Boer

De grote golfmerken brengen jaarlijks nieuwe ijzers uit en de laatste jaren komen er alleen maar nieuwe modellen bij. Zo hebben Titleist, PING en Callaway al negen verschillende modellen in hun catalogus. Niet makkelijk kiezen dus. Om het nog wat moeilijker te maken is het ook niet niet zo dat als je een lagere handicap hebt - bijvoorbeeld onder de 10 - je per definitie de beste ballen slaat met een kleine blade, of dat je als beginner het beste uit de voeten kan met een vergevingsgezinder en groter clubblad (klik hier voor een artikel waarin we dat uitleggen). Het is maatwerk, en maatwerk leent zich niet voor algemene vergelijkingen.

De beste onafhankelijke tests (voor zover dat mogelijk is) zijn wat mij betreft die van MyGolfSpy. Hieronder de links naar de laatste ijzertests die zij hebben gedaan, van laag naar hoog in handicap:
   
Player's ijzers
Player's distance ijzers
Game Improvement ijzers
Super Game Improvement ijzers

Zoals je zelf al zegt is een clubfitter de beste oplossing. En neem sowieso je oude ijzers mee zodat je deze kunt vergelijken met nieuwe modellen! Misschien heb je helemaal geen nieuwe ijzers nodig... 

Sietse Herrema, GOLF.NL

Ik las dat het KLM Open nu gelijk gespeeld gaat worden met het US Open (17-20 september). Wat betekent dat voor Joost Luiten, zien we hem dan niet in het KLM Open? - Frank Melinck

Laten we vooral hopen dat er in september weer gewoon toernooigolf gespeeld kan worden, en het liefst natuurlijk met publiek, want dat is nog zeer de vraag. Als er weer gespeeld wordt, dan is Joost er in het KLM Open normaal gesproken gewoon bij. Hij heeft zich nog niet gekwalificeerd voor het US Open en die kans lijkt hij ook niet meer te krijgen. Om een startbewijs te veroveren moet Joost op 15 juni in de top 60 staan van de wereldranglijst. Dat was al een zware opgave - Joost staat nu op plek 98 - maar aangezien Joost tot die deadline geen toernooi kan spelen wordt het sowieso onmogelijk. Heel misschien dat de USGA, de organisator van het US Open, nog een extra kwalificatiemogelijkheid toevoegt nu het toernooi naar een latere datum is verplaatst, maar die kans lijkt heel klein. Veel waarschijnlijker is trouwens dat het KLM Open een paar weken later wordt gespeeld, dus begin oktober. De European Tour is flink aan het husselen met het schema en Harm Kreulen, directeur KLM Nederland, hintte onlangs in het Brabants Dagblad al op een latere datum. De Masters, verplaatst naar november,  kan Joost ook niet spelen. De Masters houdt vast aan de startlijst zoals die was voor de april-datum. Joost maakt wel een heel goede kans op het US PGA Championship (verplaatst naar 6-9 augustus), de top 100 van de wereld wordt daar in principe altijd voor uitgenodigd. Ook positief: Joost is al zeker van deelname aan het Brits Open in 2021, maar dat duurt helaas nog even…

Gerard Louter, GOLF.NL

Als je tijdens een wedstrijd ineens opmerkt dat je bal beschadigd is, mag je die oppakken en vervangen, zonder strafslagen? - Francisca Liem

Als je denkt dat je bal beschadigd is, mag je 'm markeren en opnemen zonder schoon te maken (behalve op de green) om te kijken of de bal beschadigd is. Als dat zo is, dan mag de bal zonder straf worden vervangen en de nieuwe bal moet worden teruggeplaatst op de oorspronkelijke plek. Regel 4.2c zegt ook dat het belangrijk is om te weten wát precies beschadigd is. Beschadigd volgens de golfregels betekent ingesneden of gebarsten. Wanneer er alleen schrammen, krassen, verf beschadiging of verkleuring is, dan is de bal niet beschadigd en mag de bal niet worden vervangen. 

Christine Saxton, Teammanager Regels & Handicap NGF

Vraag het aan GOLF.NL!

Heb jij een brandende golfvraag? Vraag het aan GOLF.NL! Mail je vraag naar redactie@golf.nl of stuur een bericht via FacebookTwitterInstagramLinkedIn. Wie weet beantwoorden we de vraag in de volgende editie van Vraag het aan GOLF.NL!

De vragen kunnen over alle aspecten van golf gaan. Wil je iets weten over de golfregels of het nieuwe handicapsysteem? Ben je een trouwe volger van Joost Luiten, Anne van Dam en de andere Nederlandse golfers en ben je benieuwd naar hun kansen? Worstel je al heel lang met een slice of met een ander swingprobleem? Heb je een dringende vraag over Tiger Woods, andere topspelers of de diverse Tours? Ben je benieuwd of de shafts in je clubs wel passen bij je swing? Wil je iets weten over golfbanen en/of golfclubs? Alle golfvragen over alle onderwerpen zijn welkom.  De redactie zal, soms met hulp van kenners van buitenaf, je vraag beantwoorden.  

Lees meer over
Vraag het aan GOLFNL