Equipment

De meest revolutionaire golfschoen?

Het is deze week precies 10 jaar geleden dat Freddie Couples met de Ecco Golf Street een revolutie veroorzaakte in golf. Om het jubileum te vieren lanceert het merk een limited-edition van de spikeloze schoen die de golfsport veranderde.
Beeld: Ecco Golf

Beeld: Ecco Golf

55 miljoen dollar aan gratis publiciteit voor Ecco. Dat is wat Fred Couples veroorzaakte met zijn optreden in de Masters van 2010. De Amerikaan ging 10 jaar geleden na dag 1 aan de leiding op Augusta. Op zichzelf niet heel bijzonder, zeker niet gezien zijn staat van dienst als specialist op Augusta en het feit dat hij in 1992 al het groene jasje had weten te bemachtigen. Wel bijzonder waren zijn golfschoenen, de Ecco Golf Street, een hybride schoen zonder spikes. 

Voor het eerst ging er een golfer aan de leiding in een Major met een spikeloze schoen. Freddie 'Boom Boom' Couples eindigde uiteindelijk als 6de, maar het gevolg was dat er een nieuwe trend was gezet en dat de spikeloze golfschoenen van Ecco drie jaar lang uitverkocht waren. Anno 2020 heeft de helft van alle golfschoenen geen spikes meer.  

'Wat zijn dat dan?'

De reden van het succes? De wereld zag dat je top kon presteren zonder spikes, maar voor Couples was vooral comfort cruciaal. De golfer worstelde zijn hele carrière met een slechte rug en kon comfort goed gebruiken, en dat was moeilijker te vinden in een stugge klassieke golfschoen.

Mijn lichaam doet geen pijn

'Deze schoen heeft mijn rug niet genezen, maar mijn rug voelt aan het einde van de de dag wel veel beter. Mijn lichaam doet geen pijn', zegt Couples die inmiddels 60 is. 

De 'Golf Street' veranderde dus het beeld dat een golfschoen spikes moet hebben en alleen op de golfbaan gedragen kan worden. Veel van de schoenen in de huidige catalogus van het Deense merk leunen nog steeds op het E-DTS-systeem, de hybride buitenzool zonder spikes. Dankzij het profiel heb je alsnog in alle condities voldoende grip tijdens het swingen. 

'Mensen zeiden destijds tegen mij "Wat zijn dat dan?"'. Ze dachten dat het tennisschoenen waren. Ik denk dat tegenwoordig 80% van de professionals op de tours met spikeloze schoenen spelen', aldus Couples.

Limited-edition

Om het tienjarig jubileum te vieren heeft het merk een limited-edition ontworpen, de Ecco 'Golf Street 10'. In deze versie  - die alleen online te koop is - is een nieuw materiaal gebruikt: Pu Phorene. Het materiaal in de middenzool is zachter en absorbeert de druk tijdens de swing nog beter voor meer comfort.

Het nappa leer van de upper komt zoals gewoonlijk uit de eigen looierij van Ecco. Het leer blijft sterk en houdt je voeten droog dankzij de behandeling met waterafstotend Hydromax. De schoen, die gebroken wit is met bronzen details, ademt zodat damp en vocht kan worden afgevoerd.   

Zoals we gewend zijn van Ecco heeft de Street 10 Fluidform technologie, het fabricatieproces van Ecco waarbij de zool in een mal wordt gegoten en er geen lijm of naaiwerk aan te pas hoeft te komen. Er zijn slechts 700 exemplaren van de Ecco Golf Street 10. 

Prijs
€ 199,99

Webshop 
nl.ecco.com

F, S, M, K, L and D
Lees meer over
Equipment