Topgolf

Solheim Cup: Van Dam vrijdagmiddag pas in actie

De twee captains hebben donderdagavond tijdens de openingsceremonie op Gleneagles hun opstellingen bekendgemaakt. Anne van Dam zal nog even moeten wachten op haar Solheim Cup debuut, want op vrijdagochtend (foursomes) komt de Nederlandse nog niet in actie.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Anne van Dam staat te trappelen, maar ze zal vrijdagochtend nog niet in actie komen tijdens de 16de editie van de Solheim Cup op Gleneagles. De 23-jarige Arnhemse speelt waarschijnlijk later op de dag in de fourballs. Tijdens de openingsceremonie maakten de captains Catriona Matthew & Juli Inkster de volgende pairings bekend voor de eerste foursome sessie op vrijdag:

09:10 Foursome 1: Carlota Ciganda & Bronte Law - Morgan Pressel & Marina Alex
09:22 Foursome 2: Georgia Hall & Celine Boutier - Lexi Thompson & Brittany Altomare
09:34 Foursome 3: Caroline Masson & Jodi Ewart Shadoff - Jessica Korda & Nelly Korda
09:46 Foursome 4: Charley Hull & Azahara Munoz - Megan Khang & Annie Park

Fourballs zo goed als zeker met Van Dam

De kans is heel groot dat Van Dam vrijdagmiddag (vanaf 13:40 NLse tijd) wel in actie komt. Dat zal gebeuren tijdens de Fourballs, waarbij ze hoogstwaarschijnlijk gekoppeld gaat worden aan de ervaren Suzann Pettersen, die ook niet speelt op vrijdagmorgen en deze week op Gleneagles veel oefenrondes speelde met de Nederlandse.  

'Ik wilde zo snel mogelijk de rookies de baan in sturen', zei 'Team USA' captain Inkster, die beschikt over maar liefst zes rookies, over haar opstelling. Captain Matthew, die wat meer ervaring in haar team heeft en slechts drie speelsters heeft zonder Solheim Cup ervaring, gaf dezelfde motivatie. 'De opstelling voor vrijdagmorgen was niet heel moeilijk. Gedurende deze week hebben we een paar kleine aanpassingen gedaan, maar ik wilde net als Juli ook een aantal van mijn rookies snel de baan in sturen', aldus Matthew, die van haar drie rookies (Boutier, Law en Van Dam) alleen Van Dam nog even op de bank laat zitten.

Puzzel

Nog één nachtje slapen en dan gaan de twaalf beste speelsters van Europa en Amerika de strijd met elkaar aan. Over drie dagen worden er 28 partijen gespeeld (Team Europe heeft 14.5 punt nodig om de Solheim te veroveren) en in tegenstelling tot de twaalf singles op zondag, waarbij alle speelsters in actie komen, moeten er op vrijdag en zaterdag moeilijke keuzes gemaakt worden. Wie speelt met wie, en wie speelt er niet? Wat is het verschil tussen de foursomes en fourballs? Anne van Dam en Catriona Matthew leggen het uit in deel 3 (klik hier voor deel 1 & 2) van onze Solheim Cup preview:

'Het mag nu wel beginnen'

'Ik heb er heel erg veel zin in', zei Anne van Dam donderdagmiddag na haar laatste oefenronde. Tijdens een oefenpartijtje over 10 holes (Van Dam & Pettersen vs. Carlota Ciganda & Bronte Law) werden de laatste puntjes op de i gezet. 'Ik ga zo nog even een half uur putten en dan ben ik er wel klaar voor. Normaal gesproken ben ik niet eerder dan drie dagen van tevoren aanwezig op een toernooi. Nu waren we er al op zondag om voor te bereiden, dus het mag van mij nu wel beginnen', zei een ontspannen Van Dam.  

De baan: risk & reward

Wat valt er te zeggen over de baan waar de 28 partijen worden afgewerkt? De Centenary Course van Gleneagles is een goede matchplaybaan, oftewel een baan waar je kan aanvallen. Maar niet zonder risico.

'De baan is heel goed, en vooral ook nat op dit moment. Er zijn een paar holes waar je kan afsnijden, maar je moet met deze hoge en natte rough echt de fairways raken. Als je dat goed doet, kan je agressief zijn en birdies maken. De greens zijn heel goed en je kan de bal dus snel laten stoppen', aldus Van Dam. 

Lexi Thompson, de longhitter van Team USA, zegt hetzelfde. 'Het is echt een goede baan voor matchplay. Een paar par-5's zijn zeker haalbaar in twee. De driveable par-4 14de (212 meter, red.) is ook een goed voorbeeld van een hole waar je risico kan nemen', aldus de nummer-3 van de wereld.

Over de Solheim Cup 2019

De 16de editie van de Solheim Cup wordt gespeeld op de Centenary Course van Gleneagles. De par-72-baan was in 2014 ook het strijdtoneel voor de Ryder Cup (die Europa won met 16,5 - 11,5). Anne van Dam - momenteel de nummer 99 op de wereldranglijst - kwalificeerde zich via de ranking van de Ladies European Tour. 

Christel Boeljon was de eerste Nederlandse speelster in de geschiedenis die uitkwam voor Europa. De inmiddels gestopte Nederlandse won in 2011 op Kileen Castle (Ierland) met 15-13 van Team USA.

Van de 15 ontmoetingen won Amerika er 10. In de laatste twee edities (Des Moines 2017 & St. Leon Rot 2015) was Amerika te sterk voor Europa. Het is de derde keer dat de Solheim Cup in Schotland wordt gespeeld, de vorige twee edities (Loch Lomond 2000 & Dalmahoy 1992) werden gewonnen door Europa.

Volg GOLF.NL op Twitter voor live updates vanuit Gleneagles.