Topgolf

Solheim Cup: Van Dam 'relaxed' aan de start

Hoe ga je om met de druk van een evenement als de Solheim Cup? Anne van Dam is er vooralsnog relaxed onder: 'Ik speel goed de laatste tijd en er is geen onderdeel in mijn spel waar ik mij zorgen over maak.'
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Naar schatting komen er deze week zo'n honderdduizend toeschouwers naar Gleneagles voor de Solheim Cup. Er zijn drie speelsters in Team Europe (tegenover zes van Team USA) die voor het eerst een Solheim Cup spelen: Celine Boutier, Bronte Law en natuurlijk Anne van Dam. Voelt ze al iets van spanning of druk voor vrijdag? Wat zegt captain Cattriona Mathew over de entourage van het teamevenement dat qua omvang nergens mee te vergelijken is? Bekijk deel 2/3 van onze videopreview:

Over de Solheim Cup 2019

De 16de editie van de Solheim Cup wordt gespeeld op de Centenary Course van Gleneagles. De par-72-baan was in 2014 ook het strijdtoneel voor de Ryder Cup (die Europa won met 16,5 - 11,5). Anne van Dam - momenteel de nummer 99 op de wereldranglijst - kwalificeerde zich via de ranking van de Ladies European Tour. 

Christel Boeljon was de eerste Nederlandse speelster in de geschiedenis die uitkwam voor Europa. De inmiddels gestopte Nederlandse won in 2011 op Kileen Castle (Ierland) met 15-13 van Team USA.

Van de 15 ontmoetingen won Amerika er 10. In de laatste twee edities (Des Moines 2017 & St. Leon Rot 2015) was Amerika te sterk voor Europa. Het is de derde keer dat de Solheim Cup in Schotland wordt gespeeld, de vorige twee edities (Loch Lomond 2000 & Dalmahoy 1992) werden gewonnen door Europa.