Topgolf

NGF maakt zich sterk voor toptoernooien

In 2020 wordt er in Nederland naast het KLM Open hoogstwaarschijnlijk ook een toernooi van de Challenge Tour én de Ladies European Tour gespeeld. De Koninklijke Nederlandse Golf Federatie (NGF) is achter de schermen druk bezig om dat rond te krijgen.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Enthousiasme

‘Voor de golfsport zou het goed zijn als we in Nederland die toernooien weer op de kalender zouden kunnen krijgen. We hebben inmiddels gesprekken gevoerd met beide Tours en daar ook veel enthousiasme geproefd’, aldus directeur Jeroen Stevens van de NGF, vandaag bij het KLM Open op The International. Stevens heeft al met clubs gesproken die de toernooien op hun baan zouden willen hosten.‘Het lijkt me voor iedereen duidelijk dat we met een Challenge Tour en een toernooi op de Ladies European Tour jonge golfers inclusief de Nederlandse talenten kunnen stimuleren. Het biedt die talenten ook de mogelijkheid extra toernooien in het buitenland te spelen.’

Ambassadeur

Volgens Stevens is de kans groot dat beide toernooien al in de zomermaanden van 2020 kunnen worden georganiseerd. ‘Wat betreft het Challenge Tour-event is het idee om Joost Luiten daarbij te betrekken. Joost is niet alleen onze beste speler, maar ook een ambassadeur voor de golfsport. Hij wil graag iets terugdoen voor het golf in Nederland en op een actieve manier betrokken zijn bij dit toernooi. Door bijvoorbeeld zijn naam eraan te verbinden en de rol van gastheer in die week op zich te nemen.’ De NGF zoekt wat het Challenge Tour-toernooi betreft ook de samenwerking met de Belgische Golf Federatie. Het evenement zou dan om het jaar in België en Nederland worden gehouden.

Anne van Dam

Stevens hoopt eveneens dat Anne van Dam in een soortgelijke rol betrokken raakt bij het Ladies European Tour evenement. ‘Daarbij geldt voor zowel Anne als Joost dat enerzijds hun toernooischema bepalend is en we anderzijds afhankelijk zijn van data die we van de Tours krijgen. Maar beiden spelen hoe dan ook een rol en daar zijn we blij mee en trots op. De toernooien zullen in het teken staan van jeugdgolf waarbij alle partners van de NGF en hopelijk ook daarbuiten hun steentje gaan bijdragen’, aldus Stevens. De NGF-directeur verwacht binnen een aantal weken het doorgaan van beide evenementen voor 2020 te kunnen bevestigen.

Christel Boeljon

In Nederland vond in 2016 het laatste Ladies European Tour-evenement plaats. Tijdens de ING Private Banking Golfweek op The International werd het toernooi in een landenformat gespeeld. Een jaar eerder won Christel Boeljon in eigen land het Deloitte Ladies Open, ook in Amsterdam. Vrijwel direct daarna stopte ze met topgolf. Het laatste Challenge Tour-toernooi in Nederland werd in 2009 (The Dutch Futures op Houtrak) gespeeld. Dat toernooi werd gewonnen door de Belg Nicolas Colsaerts.

Beeld: LET
Tours

Ladies European Tour

De Ladies European Tour is in Europa het belangrijkste toernooiencircuit voor professionele golfsters. Voor veel speelsters is dit ook een springplank naar een carrière in op de LPGA Tour in Amerika.
Lees meer
Tours

Challenge Tour

De Challenge Tour is het voorportaal van de European Tour, waarin doorgaans talentvolle spelers hun weg naar het hoogste niveau proberen te vinden.
Lees meer
Lees meer over
Challenge Tour LET NGF Topgolf