Topgolf

Lowry wint, Luiten breekt met caddie

In 2009 won Shane Lowry als amateur het Iers Open. Tien jaar later claimt hij in het 148ste Brits Open de Claret Jug. Joost Luiten kende op Royal Portrush een slotronde met twee gezichten, maar met zijn gedeelde 32ste plek verbetert hij toch mooi zijn beste resultaat in The Open.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Shane Lowry begon met een riante voorsprong aan zijn laatste ronde en gesterkt door de support van het Noord-Ierse publiek kwam de eerste major-titel voor de Ier geen moment in gevaar. Zelfs niet toen hij na een 'shaky' start bogey liet noteren, want naaste belager en flightgenoot Tommy Fleetwood miste zijn kans om op 2 slagen te komen. Met twee keer par begon Lowry in zijn spel te komen, waarna hij kon gaan oogsten. Hij maakte birdies op 4, 5 en 7 en zo groeide het gat met Fleetwood naar zes slagen. Iedereen had het zwaar met de natte en winderige omstandigheden aan de noordkust en er kon dan ook niemand de sprong maken richting de Ier bovenaan het leaderboard. Bogeys op 8 en 9 deden Lowry weinig, bij het maken van de turn had hij op -16 nog vijf slagen speling. 

Op eenzame hoogte

De 32-jarige Ier had een veilige marge, maar kreeg op de tweede negen weinig tijd om ook nog te genieten van de geweldige atmosfeer waarin hij het Brits Open ging winnen. Een paar van de moeilijkste holes lagen immers nog voor hem, terwijl de druk groeide en het weer er ook niet gunstiger op werd. Lowry speelde absoluut geen feilloos golf, maar het boek ging voor achtervolger Fleetwood dicht toen die eerst een dubbel bogey maakte op 14 en de leider een hole later met birdie opnieuw een slag pakte. Met een marge van zes slagen betrad hij met één arm om de schouder van caddie Brian 'Bo' Martin de green van 18, waar hij een heldenontvangst kreeg. Twee putts later mocht hij zijn handen in de lucht steken en zichzelf 'Champion Golfer of the Year' noemen.

Lowry had al louter hoog aangeschreven toernooioverwinningen achter zijn naam staan, maar het claimen van de Claret Jug komt natuurlijk met stip binnen bovenaan zijn erelijst. Daarop stonden al vier titels op het hoogste niveau: het Iers Open (2009), de Portugal Masters (2012), de Bridgestone Invitational (World Golf Championship, 2015) en het Abu Dhabi Championship aan het begin van dit jaar.

Luiten net buiten top-30

Joost Luiten kende een fenomenaal begin van zijn slotronde, waarin hij samenspeelde met de Amerikaan Doc Redman. Hij maakte net als alle voorgaande dagen par op 1 en begon daarna te scoren op Royal Portrush. De Bleiswijker miste op 2 een lange putt voor eagle, maar dook weer onder par voor het toernooi met de simpele birdie. Die maakte hij ook op 3 en 5, de par-4 waar hij na een goede drive bijna de green haalde. Luiten was ietwat ongelukkig met de ligging maar won toch een slag: -3 na 5. Hij stond op dit moment ruim bij de beste 30 spelers, met uitzicht op de top-20. 

Luiten miste een grote kans op de par-5 zevende: zijn putt voor eagle van buiten de green raakte de hole maar viel niet, net als het korte puttje terug voor birdie. Even later kreeg hij een paar tegenvallers te verwerken. Problemen op 9 resulteerden in zijn eerste bogey van de dag en al gauw volgde op 11 de volgende. Daardoor werd hij teruggeworpen naar de 40ste plaats, waar hij de dag ook ongeveer begon. Luiten ging echter niet bij de pakken neerzitten en sloeg terug met birdie, alvorens op 13 een nieuwe bogey op te noteren. De steeds verder in kracht toenemende wind speelde daar ongetwijfeld een rol in.

Net als een paar keer eerder deze week kende Luiten geen goed slot. Op 17, de hole waar hij op donderdag een triple bogey maakte gevolgd door birdie en een bogey gisteren, kon hij ook nu niet de bogey van de kaart houden en datzelfde gold voor 18. Zo eindigde Luiten bogey-bogey op +1, goed voor de gedeelde 32ste plaats.

Nieuwe caddie

'Net als gisteren zat het venijn van de ronde in de staart, ik eindig weer teleurstellend met bogeys op hole 17 en 18', reageert Joost op zijn slotronde. 'Zonde, want ik begon de laatste ronde echt heel erg goed. Na zeven holes had ik zomaar -5 of zelfs -6 kunnen staan. Ik heb het deze week laten liggen op de laatste drie holes van Royal Portrush, die speel ik in +8, veel te veel natuurlijk. Maar ik heb ook veel goeie dingen gedaan en dit is mijn beste prestatie in zeven keer The Open dus dat is zeker iets om tevreden over te zijn. 

Het opvallendste van allemaal is dat Luiten heeft besloten te gaan switchen van caddie. 'De klik bleek er toch niet te zijn met John Dempster en ik vond vooral dat hij te vaak te veel kleine foutjes maakte met soms dure gevolgen. Op een gegeven moment verlies je dan het vertrouwen in je caddie en dat werkt natuurlijk niet. Ik ga dus op zoek naar een nieuwe caddie en heb daarvoor even de tijd. Ik heb besloten niet te spelen in Tsjechië, mijn eerstvolgende toernooi wordt dus de Scandinavian Invitation in Zweden. Ik neem nu even rust om vooral mentaal weer fit te worden en scherp te beginnen aan de volgende serie toernooien.'

Leaderboard.