Golfpark de Biltse Duinen
Golfpark de Biltse Duinen in de winter

Banen bereiden zich voor op het seizoen

9 februari 2019 Redactie GOLF.NL
Deze maand staat op GOLF.NL een goede voorbereiding op het seizoen centraal. Wat doen clubs en banen in voorbereiding op het golfseizoen?

Wat gebeurt er allemaal op een golfbaan en -club in voorbereiding op het golfseizoen? Geen beter persoon om dat aan te vragen dan Arnoud de Jager. Hij is oud-greenkeeper, oud-voorzitter van de Nederlandse Greenkeepers Associatie, oud-directeur van Golfsociëteit de Lage Vuursche, mede-initiatiefnemer van de Vereniging van Golfclubmanagers en nu mede-eigenaar van Golfpark de Biltse Duinen, een 9-holes par-3 baan in Bilthoven.

Wat doen greenkeepers in de winter? 
Arnoud de Jager: 'In de winter voeren greenkeepers renovatiewerkzaamheden uit, bijvoorbeeld aan bunkers, tees, paden. En ze repareren zaken als verzakkingen. In de winter wordt ook gesnoeid. Greens en tees moeten veel licht en lucht hebben om gezond te blijven. De bunkerranden worden gestoken zodat de bunkers er weer goed uitzien en resterend herfstblad en takken worden uit de baan gehaald. De greenkeepers doen verder in de winter veel machine-onderhoud zodat alles in het nieuwe jaar weer goed werkt. De wintermaanden zijn ook een goede periode om onderhoud aan de faciliteiten te plegen, bijvoorbeeld aan de range en het clubhuis, of om de afslagmatten op de range te vervangen. Het is wel goed om te weten dat de greenkeepers in de zomer lange dagen maken. In de winter maken ze hun vrije uren op.' 

Je kunt hier in april nog geen Augusta-greens verwachten

Wat doen de greenkeepers de komende weken in voorbereiding op het golfseizoen?
'De onderhoudsploeg kan pas echt iets gaan doen als het gras gaat groeien. Bij sommige banen staat verticuteren al voor maart op de agenda maar dat is te vroeg in het jaar. Verticuteren is het met messen doorsnijden van de viltlaag die zich op een natuurlijke wijze in de bodem vormt. Maar je wilt dit soort grof onderhoud niet te vroeg in het jaar uitvoeren, want als het gras nog niet groeit kan het ook nog niet herstellen. Met het koude voorjaar dat we tegenwoordig vaak hebben groeit er in maart nog niks, en in april vaak ook nog niet. Greenkeepers moeten dus geduld betrachten en golfers ook! Greenkeepers kunnen wel vroeg in het seizoen de greens met de hand maaien. Daardoor verwijder je kleine grastopjes. De greens kunnen dan ook met een zware roller gerold worden. Daardoor worden ze alweer iets sneller en zal de bal weer beter rollen. Maar de greens kunnen meestal pas weer in mei echt aangepakt worden, als de bodemtemperatuur steady op 12 graden komt. Op dat moment gaan greenkeepers zwaardere bewerkingen doen om de greens beter te maken, bijvoorbeeld verticaal maaien. Hierbij wordt met verticaal snijdende units de viltlaag kapot gesneden en verwijderd. Belangrijker voor de speler: na verticaal maaien ben je af van liggend gras dat voor een trage balrol zorgt. De greenkeepers kunnen in mei ook weer in maaihoogte zakken. Er is dan weer gras om mee te werken en zo worden de greens langzaam maar zeker weer beter en betrouwbaarder.' 

De greens kunnen meestal pas weer in mei echt aangepakt worden, als de bodemtemperatuur steady op 12 graden komt

Geduld hebben dus?
'Ja, je kunt hier in april nog geen Augusta-greens verwachten. Je hebt met het klimaat te maken en dat is in Nederland heel anders dan in Georgia. Maar in april en mei worden de Nederlandse greens weer heel snel mooier en beter. De kwaliteit verschilt natuurlijk wel per baan, veel hangt af van de ambities van een golfbaan.'  

Wat doet een club in voorbereiding op het seizoen?
'In de winter wordt de wedstrijdkalender en de agenda met evenementen gemaakt, die is aan het begin van het nieuwe jaar klaar. In de winter maak je ook een nieuwe menukaart voor het begin van het seizoen. Wij veranderen de menukaart overigens vier keer per jaar. En natuurlijk wordt het terras klaargemaakt voor de eerste warme dagen.'

Hoe zorgt een club er voor dat er ook in de winter leven in de brouwerij is?
'Dat kan op allerlei manieren. Goede horeca speelt een belangrijke rol. We trekken in de zomer mensen door onze tennisbanen en in de winter met onze fitnessruimte, vergaderfaciliteiten en de verlichte drivingrange. Verder zorgen trainingen van competitieteams ook voor veel aanloop in de winter. En je trekt mensen met evenementen zoals borrels, fitnesstrainingen en bijeenkomsten waarbij de nieuwe regels worden uitgelegd. Wij organiseren ook thema-avonden met goede gastsprekers.'

Je bent 1 november 2018 mede-eigenaar geworden van de in 1996 geopende golfbaan. Hoe gaat het?

'Mijn compagnon Gerdo Kuenen en ik lopen met ons team rond met bezems, emmers sop en de verfkwast en we pakken elke vierkante meter van de baan en het clubhuis aan. Stapje voor stapje knappen we alles op en iedereen wordt daar erg enthousiast van. Met vrijwilligers van de club hebben we in januari de hele baan opgeruimd. We zijn de looproute naar het clubhuis en de eerste tee aan het verleggen, die ingang wordt veel mooier en beter want je stapt straks vanaf de parkeerplaats meteen in de sfeer van ons park. We hebben verder ook een nieuwe kok die met veel energie aan de gang is gegaan. We hebben een toegankelijke kaart en fietsers en wandelaars zijn ook welkom voor koffie met appeltaart of lunch of diner. We werken allemaal heel hard. Ik doe ook koffiediensten en ik ga straks ook weer ouderwets greenkeepen. We snakken naar het voorjaar! Het doel is om onze goede naam te verstevigen. In 2016 werd Biltse Duinen door GOLF.NL als mooiste par-3 baan bestempeld en we willen dat etiket weer verdienen.'

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Arnoud de Jager
Golfpark de Biltse Duinen in de winter
Nieuwe afslagmatten voor de winter
De range van Biltse Duinen
Renovatiewerkzaamheden in voorbereiding op het seizoen
Golfpark de Biltse Duinen in de herfst van 2018
Beeld: Koen Suyk
Biltse Duinen in de zomer
De baan en clubhuis van Biltse Duinen
}