Nieuws

Daphne met de cup naar huis

Golfster Daphne van Houten is in Australië en begeeft zich een aantal dagen tussen de golfhelden. Het winnen van de ISPS Handa Disabled Golf Cup met het team van de Internationals was het hoogtepunt. Lees en bekijk meer in dit blog.

Deze week speelde Van Houten haar eigen 'Presidents Cup' in de ISPS Handa Disabled Cup in Melbourne. Onder de vlag van The Internationals nam een team van fysiek beperkte golfers het op tegen een Australisch team. Vorige week deed Daphne mee in het Australian All Abilities Championship, een toernooi dat was geïntegreerd in het Australian Open, dat op de Australian Golf Club in Sydney werd gespeeld. Ze is samen met NGF-coach Marcella Neggers afgereisd naar Down Under.

Vrijdag 13 december

De ISPS Handa Disabled Cup is in handen van het internationale team mét Daphne van Houten terechtgekomen. Het team van zes spelers won met 3-0 van Australië en daar droeg dus ook Daphne een behoorlijk steentje aan bij. Ze speelde samen met Mike Browne. Het duo won van de Australiërs Tony Coates en Mike Rolls. Voor Van Houten was het een onvergetelijke ervaring.  Het winnende team van The Internationals!


 

Donderdag 12 december

Morgen doet Van Houten mee aan de ISPS Hand Disabled Golf Cup, op dezelfde baan en vanaf dezelfde tees die de spelers van de Presidents Cups gebruiken. Lees hier meer over de samenstelling van de teams. De teams bestaan uit zes spelers en er wordt gespeeld in drie koppels (fourball best ball). Voor Van Houten wellicht een mooie kans om in de schaduw van Tiger Woods en consorten te shinen. 'Dit is iets waar ik onwijs naar heb uitgekeken: spelen in de Presidents Cup tussen al die grote namen. Dat wordt echt een supermooie ervaring. En natuurlijk willen we met het Internationale team ook van de Australiërs winnen.'

Zondag 8 december

Voor Daphe van Houten zit het het Australian All Abilities Championship erop. Haar laatste ronde ging in 89 slagen. Ze eindigde in het klassement van 12 deelnemers gedeeld laatste. Wel sloot ze het toernooi af met een mooie birdie op 18.


De Zweed Johan Kammerstad won net als vorig jaar het toernooi. Van Houten reist nu door naar Melbourne voor de ISPS Handa Disabled Golf Cup, die tegelijk met de Presidents Cup op Royal Melbourne wordt gespeeld.

Het Australian All Abilities Championship werd tegelijkertijd gespeeld met het Australian Open, waar toppers als Sergio Garcia, Ernie Els, Paul Casey en Louis Oosthuizen aan meededen. Dat toernooi werd gewonnen door Matt Jones.Zaterdag 7 december

'Het ging vandaag een stuk beter dan gisteren', aldus Daphne. 'De front nine was nog steeds heel lastig, maar over de back nine mag ik tevreden zijn. Ik sla alleen maar houtjes naar binnen dus het is hier echt wel een serieuze test.'Daphne voegde een ronde 83 toe aan haar scorelijst, zeven slagen beter dan gisteren. Bekijk hier haar scorekaart. Morgen speelt ze de laatste ronde.Vrijdag 6 december

De eerste ronde zit er op voor Daphne. Door alle aandacht was het best lastig voor haar om zich op het golf te focussen. Het kostte haar veel energie. Op de tweede negen ging het licht een beetje uit, maar dat Daphne in Australië op positieve wijze golf voor fysiek beperkten op de kaart zet, staat buiten kijf. Benieuwd naar haar score op de eerste dag: klik hier.Leuk ook dat niemand minder dan Anne van Dam haar voor de ronde nog even succes wenste met haar missie in Australië.
Beeld: Ronald Speijer
Nieuws

Bevrijd van de meeste pijn

Een interview met Daphne van Houten, de fysiek beperkte golfer van het jaar 2018
Lees meer
Beeld: Getty Images
Zelf Golfen

Golf met een beperking

De golfsport is een van de weinige sporten waaraan mensen met een (zware) fysieke en/of verstandelijke beperking kunnen deelnemen.
Lees meer

Donderdag 5 december

Het AAAC begint morgen. De deelnemers spelen samen met de professionals in het Australian Open. De scores van Daphne zijn

hier te volgen. Eerder deze week trof ze op de Australian Golf Club al legende Ernie Els. Ook Adam Scott, Paul Casey, Louis Oosthuizen en Sergio Garcia doen mee aan het toernooi in Sydney. Over mogelijke ontmoetingen met deze toppers zei Daphne deze week ook. 'Ik ben een beetje verlegen, dus stap niet zo snel op die bekende spelers af.'

Volgende week brengt ze ook nog een bezoek aan de Presidents Cup in Melbourne, de tweestrijd tussen de Verenigde Staten onder leiding van Tiger Woods en de Rest van de Wereld met Ernie Els als captain.


Over Daphne van Houten

De 21-jarige Van Houten heeft scoliose, een verkromming van de ruggengraat. Die beperking is haar niet direct aan te zien, maar het beheerst wel degelijk haar dagelijkse leven. Na een zware operatie kan ze beter met die beperking omgaan en er ook mee golfen.
Inmiddels is ze al enkele jaren actief in het golfcircuit voor fysiek beperkte golfers en behaalt ze wereldwijd goede resultaten en voert ze in haar categorie de wereldranglijst aan.

Lees meer over
NGF