KLM Open 2007
KLM Open 2007: Joost Luiten en Ross Fisher
Beeld: Golfsupport.nl

Regelincidenten in het KLM Open

7 september 2018 Redactie GOLF.NL
In de lange geschiedenis van het KLM Open zijn er twee beruchte regelincidenten geweest. In beide gevallen draaide het om een uitloper van een braamstruik. Lees en bekijk hier wat de regels toestaan en verbieden.

Let op: dit artikel behandelt de oude regels. Ga voor de nieuwe golfregels naar golf.nl/regels2019.


1992 - Mike McLean

Op de laatste holes van het Heineken Dutch Open in 1992 ging het tussen de Duitser Bernhard Langer en Mike McLean uit Engeland. De strijd vond plaats op de baan van de Noordwijkse GC. 

McLean dacht na zijn laatste putt voor een totaal van -12 gewonnen te hebben, maar hij werd - voordat hij zijn scorekaart ondertekende - door de referee meegenomen naar de televisiewagen. Een toeschouwer (zie verderop) had gezien dat hij een regelovertreding had begaan door een tak (een uitloper) van een bramenstruik te verplaatsen en die overtreding was door een tv-camera opgenomen. De beelden (hieronder) toonden aan dat McLean een fout had gemaakt.

Een dood takje of een los blaadje zijn losse natuurlijke voorwerpen en die mag je weghalen. Maar het ging in dit geval om een braamrank, een tak van een bramenstruik die nog groeide. Zo'n sliert (creeper in het Engels) die nog vastzit aan een struik mag je niet verplaatsen of afbreken. Het verplaatsen van de bramentak was een overtreding van Regel 13-2 ('Verbetering van ligging, ruimte voor voorgenomen stand of swing, of speellijn'): het '(...) bewegen, buigen of breken van iets dat groeit of vastzit (...)'.

McLean kreeg twee strafslagen voor de overtreding en werd met -10 totaal gedeeld derde. Langer en Gordon Brandt Jr (beiden -11 na 72 holes) speelden in een play-off om de zege. Langer won de play-off en de hoofdprijs van 325.000 gulden. 

Kijk hier naar beelden van de dramatische ontknoping; Prins Bernhard was een van de toeschouwers en overhandigde de beker.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

2007 - Ross Fisher

In het KLM Open van 2007 was er opnieuw een regelincident dat draaide rondom een braamrank. Ditmaal was het op de Kennemer.

Op zondag speelde Ross Fisher de laatste ronde in 67 slagen en daarmee eindigde de Engelsman één slag voor de toen 21-jarige Joost Luiten die op gouden schoenen met 66 slagen binnenkwam. Maar de prijsuitreiking werd uitgesteld. Toernooidirecteur Daan Slooter liet het publiek weten dat de referees nog even een mogelijke regelovertreding bestudeerden. Ook hier betrof het een melding door een toeschouwer.

De referees namen de Engelsman - nog voordat hij zijn kaart had ondertekend - mee naar hole 12 om te kijken of hij daar verkeerd had gehandeld bij het aanraken van een uitloper van een bramenstruik. De vraag was of Fisher net als McLean in 1992 een braamrank had verplaatst. De Engelsman legde ter plekke uit hoe hij gehandeld had en de referees concludeerden dat hij niks fout had gedaan. Fisher had wel een braamsliert verplaatst maar hij had niet zijn 'ligging, ruimte voor voorgenomen stand of swing, of speellijn' verbeterd.

Als Fisher wel fout had gehandeld, dan had Luiten gewonnen, maar de beker werd aan Fisher uitgereikt. Het was de eerste zege van de Engelsman op de European Tour; na 2007 heeft hij nog vier keer gewonnen.

Hieronder zijn beelden te zien van het regelonderzoek in het KLM Open van 2007. Ross Fisher vertelt wat er gebeurde.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.


Tien jaar na dato keek Luiten terug op het KLM Open van 2007: 'Als je naar de beelden kijkt denk ik dat Ross daar heel goed is weggekomen maar ik ben achteraf blij dat het zo is gegaan. Ik was de thuisspeler; stel dat Ross wel was bestraft, hoe zou dat op de buitenwereld zijn overgekomen? Ross heeft ook gewoon terecht gewonnen.'

'Had ik het maar nooit gezien'

Bij elk KLM Open worden de referees van de European Tour door Nederlanders bijgestaan. Ingeborg Slikker was in 2003 voor het eerste referee bij het Open. 

'Ik heb me er eindeloos schuldig over gevoeld'

Bij het Dutch Open van 1992 op Noordwijk was Slikker nog geen nationaal referee, maar toevallig zag zij de beruchte regelovertreding van Mike McLean. ‘Dat is mijn meest trieste Open-moment ...’, zei Slikker in 2013 in Golf Weekly

‘Ik zat bij referee Tom Kruys in de buggy om van zijn ervaring te leren', aldus Slikker. 'Ik zag McLean iets wegleggen in plaats van wegpakken, dus dan zit het vast. Referees zijn er vooral om de spelers te helpen maar dit soort incidenten moeten gemeld en onderzocht worden. Videobeelden bevestigden wat ik had gezien. Ik heb me er eindeloos schuldig over gevoeld, maar golf is hun vak en pro’s moeten deze regel kennen. McLean gaf zelf later ook toe dat hij het had moeten weten. Maar het was dieptriest want McLean speelde daarna nooit meer goed. Vaak denk ik: "Had ik het maar niet gezien."’

In 1992 zei McLean in NRC Handelsblad dat het zijn eigen fout was: 'Ik moet de golfregels nog maar eens goed bestuderen. Het was een stomme samenloop van omstandigheden. Want ik had al een ijzer-7 in mijn hand om de bal te slaan. Maar er was wat onduidelijkheid wie er aan de beurt was. Langer vroeg nog aan mij: "Moet jij nu slaan of ik?" Hij moest eerder want anders had ik mijn bal zo uit de rough geslagen. Ik kon hem heel gemakkelijk slaan. Maar ik maakte daarna de vergissing eerst wat rommel rond de bal weg te willen halen.' Tegen de Engelse pers zei McLean: 'Ik ben nooit goed geweest in de regels, nooit goed geweest in iets dat je moet leren want ik was niet goed op school. Daarom speel ik golf, ik dacht dat ik op de golfbaan veilig was. Misschien dat ik na al mijn geluk niet verdiende te winnen.' 

'Ik moet de golfregels nog maar eens goed bestuderen'

Langer noemde de zege in 1992 'de meest rare overwinning' uit zijn loopbaan die hij ooit had meegemaakt. 'Ik heb ontzettend veel medelijden met Mike, ik had hier niet moeten staan maar Mike', zei de Duitser. 'Hij speelde het beste golf. Hij deed echter iets wat volgens de regels niet is toegestaan en dan word je bestraft. Daar zijn regels voor.' De Engelsman McLean, destijds 29 jaar oud, verdween eind jaren negentig van de Tour. Hij won in zijn loopbaan één wedstrijd op de European Tour, twee jaar voor zijn gemiste zege in 1992.

Lees ook: Golfregels: verschillen tussen Tour-wedstrijden en golf voor amateurs.

Een groot aantal regels wordt aangepast in 2019 als onderdeel van de regelmodernisering: lees hier meer. We gaan pas in de tweede helft van september uitgebreid in op de regels per 1 januari 2019.

}