Ryder Cup team USA 2018

Wildcards voor Tiger, Phil, DeChambeau

5 september 2018 Redactie GOLF.NL
Zoals verwacht hebben de Amerikanen Tiger Woods, Phil Mickelson en Bryson DeChambeau een wildcard gekregen voor Team USA in de Ryder Cup. De Europese captain maakt vanmiddag (woensdag) om 15 uur zijn wildcard-keuzes bekend.

De Amerikaanse Ryder Cup-captain Jim Furyk maakte dinsdag drie wildcard picks bekend. Maandag onthult hij zijn vierde en laatste captain's pick.

Het is zes jaar geleden dat Tiger Woods als speler bij de Ryder Cup was. Hij was in de afgelopen jaren geveld door blessures. De 42-jarige Woods is weer fit en speelt dit seizoen sterk. 'Het is meer dan bijzonder dat ik weer de eer heb om te spelen', zegt 14-voudig major-winnaar Woods. Tiger presteerde sterk in de laatste majors: een zesde plaats in het Brits Open en een tweede plek in het US PGA Championship. 

De 48-jarige Mickelson, die vijf majors heeft gewonnen, is een andere 'oude' en ervaren Amerikaanse speler die wordt opgeroepen. Mickelson eindigde dit seizoen zes keer in de top 10 en won eenmaal. Hij gaat eind deze maand zijn 12de Ryder Cup spelen. Mickelsons eerste duel met Amerika tegen Europa was in 1995. De Engelsman Nick Faldo heeft vanaf 1977 elf keer meegedaan aan de Ryder Cup. Mickelson komt nu dus op het aantal 12; hij heeft in zijn Ryder Cups tot nu toe nog nooit 'uit' in Europa gewonnen.

De jonge Bryson DeChambeau (24) is gekozen vanwege zijn enorm goede vorm. Hij heeft in de afgelopen weken de eerste twee wedstrijden van de FedEx Cup Playoffs gewonnen en staat op de eerste plaats van de FedEx Cup Rankings en op de zevende plaats van de wereldranglijst. De Amerikaan won eerder dit seizoen het Memorial Tournament. DeChambeau had zich net niet rechtstreeks geplaatst voor Team USA dat vanaf 28 september op Le Golf National de strijd aanbindt met Europa. DeChambeau was nummer negen op de kwalificatielijst, de eerste acht hebben zich rechtstreeks gekwalificeerd. Mickelson was nummer tien op die lijst en Woods nummer 11.

Woods was aanvankelijk angewezen als non-playing vice-captain voor de Ryder Cup van 2018. Die functie vervalt maar captain Furyk liet weten dat hij veel overleg zal plegen met Tiger.

De volgende acht spelers hebben zich rechtstreeks geplaatst voor het Amerikaanse team: Brooks Koepka, Dustin Johnson, Justin Thomas, Patrick Reed, Bubba Watson, Jordan Spieth, Rickie Fowler en Webb Simpson.

Team Europe

De rechtstreekse kwalificatie voor Team Europe is afgelopen zondag geëindigd met het Made in Denmark-toernooi van de European Tour. De Deen Thorbjørn Olesen kwalificeerde zich als laatste Europese speler rechtstreeks. Hieronder staat het achttal dat zeker is van een plaats in het Europese Ryder Cup-team (de bovenste vier hebben zich geplaatst via de World Points List, de onderste kwalificeerden zich via de European Points List):

  • Jon Rahm (Spanje)
  • Rory McIlroy (Noord-Ierland)
  • Alex Noren (Zweden)
  • Thorbjørn Olesen (Denemarken)
  • Francesco Molinari (Italië)
  • Justin Rose (Engeland)
  • Tyrrell Hatton (Engeland)
  • Tommy Fleetwood (Engeland)

De Europese captain Thomas Björn maakt woensdag om 15 uur zijn vier wildcards bekend. Matt Wallace is een van de spelers die kans maakt op een wildcard voor het duel op Le Golf National later deze maand. De Engelsman won zondag het Made in Denmark-toernooi van de European Tour. Dat was zijn derde zege van het seizoen. 

Het duel tussen Europa en de VS wordt gespeeld van 28 tot 30 september op Le Golf National in Parijs. 

De drie spelers die een wildcard hebben gekregen:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Woods in de persconferentie van Team USA op dinsdag:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

}