Coach Dewi-Claire Schreefel fotografeert Zhen Bontan, Romy Meekers en Dewi Weber
Dewi Weber
Romy Meekers
Zhen Bontan
Vlnr captain Myrte Eikenaar, coach Dewi Schreefel, Zhen Bontan, Romy Meekers
Romy Meekers
Zhen Bontan
Zhen Bontan aan het oefenen
Romy Meekers op de range
Vlnr Dewi Weber, Zhen Bontan, captain Myrte Eikenaar en Romy Meekers
Bontan en Meekers op de range
Coach Niels Kraaij
Coach Dewi-Claire Schreefel en captain Myrte Eikenaar
Captain Myrte Eikenaar, Zhen Bontan, Romy Meekers en coach Niels Kraaij
Vlnr Dewi Weber, Romy Meekers & Zhen Bontan

Oranje eindigt in WK in top 25

1 september 2018 Redactie GOLF.NL
Oranje is in het WK voor vrouwen in Ierland op de 23ste plaats geƫindigd. Dewi Weber speelde op de slotdag een sterke ronde.

Bekijk de reactie op het WK van het Nederlandse team in de video player bovenaan dit bericht.

Het Nederlandse team - Romy Meekers, Zhen Bontan en Dewi Weber - was na dag twee gedeeld 17de met par als teamscore. (Elke dag telden de beste twee van de drie scores.) Op vrijdag was de dagteamscore +6 en hiermee werd terrein verloren. Op zaterdag, de slotdag, was de score -1. Dat betekende een totaal van +5 na 72 holes. Oranje speelde achtereeenvolgens op de Montgomerie Course van Carton House, de O'Meara Course, de Montgomerie en de O'Meara. De individuele scores op dag vier:  

  • Dewi Weber 70 (-3)
  • Romy Meekers 75 (+2)
  • Zhen Bontan 76 (+3)

In het voorlaatste WK, in 2016 in Mexico, eindigde Nederland met Roos Haarman, Zhen Bontan en Dewi Weber op de dertigste plaats. Het drietal Meekers-Bontan-Weber verbeterde die prestatie.

Weber maakte zaterdag op de laatste zes holes één bogey en vijf birdies. Voor de 22-jarige Nederlandse was het de laatste keer dat ze als amateur voor de NGF uitkwam. Ze wordt professional. Weber heeft zich vorige week geplaatst voor Stage II van de LPGA Qualifying School. 'Het WK is qua resultaat niet helemaal verlopen zoals gehoopt,' aldus Weber, 'maar om zo te finishen als ik deed is heel positief en ik ga de NGF-wedstrijden missen.'

Coach Niels Kraaij vond ook dat Oranje in het WK beter had moeten presteren. 'Er had meer ingezeten denk ik. Elke dag hadden we als team twee-drie slagen beter kunnen spelen en vandaag misschien wel vijf. Het was vandaag mooi en rustig weer en we speelden op de gemakkelijke baan. Het doel vandaag was een teamscore van -6, maar de start was niet goed genoeg. Op de openingsholes kun je birdies maken, dat zijn scoringsholes, en dat hebben we niet gedaan. Amerika heeft weliswaar de nummer 1 van de wereld in het team maar zij benutten de birdiekansen op de openingsholes wel en dan wordt het vervolg ook anders. Wij niet, en dan ga je misschien te veel je best doen en maak je bijvoorbeeld een 3-putt.'

Kraaij had gehoopt op een plaats in de top 15. 'Met ons niveau hadden we eigenlijk de top 15 moeten halen. Dat is niet gelukt en daar baal ik van. Wat niet hielp is dat Dewi net hiervoor de Q School van de LPGA had gespeeld, dat haar clubs kwijtraakten en dat ze die pas weer op de laatste dag terug had. Dat creëerde ook wat onrust en dat kun je niet hebben in zo'n kampioenschap. Gelukkig had ze vandaag een heel goede finish, maar we hebben het uiteindelijk niet goed genoeg gedaan en daar moeten we mee aan de slag.'

Met +4 als individuele score over 72 holes en een plaats in de top 50 was Weber de beste Nederlandse in het individuele klassement. Bontan kwam uit op +6 en Meekers op +16.

Amerika wint

Amerika heeft het WK met een totaal van -29 gewonnen, tien slagen voor de Japanners die tweede werde. Korea, de titelverdediger, werd derde met -18. China eindigde als vierde en Duitsland als vijfde. Op woensdag 5 september begint het WK voor heren, ook op Carton House in Ierland.

Over het WK

Aan het WK voor vrouwen deed dit jaar een recordaantal van 57 landen mee. In het WK wordt vier dagen 18 holes strokeplay gespeeld en elke dag mag de slechtste van de drie scores worden geschrapt. Het team van Oranje werd gecoached door Niels Kraay en Dewi-Claire Schreefel. Myrte Eikenaar was captain. Het WK, georganiseerd door de International Golf Federation, wordt om de twee jaar gespeeld, afwisselend in drie geografische zones: Azië-Pacific, Amerika of Europa-Afrika. 

Team leaderboardIndividueel leaderboard. Foto's.

Jacques Léglise Trophy

Op 31 augustus en 1 september is op Kytäjä Golf in Finland om de Jacques Léglise Trophy gespeeld. Jerry Ji en Kiet van der Weele speelden in het uit negen spelers bestaande Team Continent Europe tegen Great Britain & Ireland. NGF-directeur Jeroen Stevens was captain van het Europese team. 

Ji en Van der Weele wonnen vrijdagochtend hun foursome, op zaterdag verloor het tweetal. Op vrijdag verloor Ji zijn single en won Van der Weele won. Op zaterdag verloor Van der Weele de individuele partij en speelde Ji gelijk. GB&I won de match met 15,5-9,5.

Great Britain & Ireland heeft voor de 29ste keer gewonnen. Continentaal Europa won 12 keer en één keer werd gelijk gespeeld.

Uitslagen.

}