André van der Woude
André van der Woude

Veluwse Greenkeeper van het jaar

27 november 2018 Redactie GOLF.NL
Actueel nieuws over banen en clubs.

Greenkeeper of the Year 

André van der Woude, de hoofdgreenkeeper op de 9-holes baan van de Veluwse Golfclub, is door een jury gekozen tot Greenkeeper of the Year. Dat is bekendgemaakt op het jaarlijkse Nationaal Golf & Groen Symposium.

De verkiezing wordt georganiseerd door het vakblad Greenkeeper. De andere kandidaten waren Silvain Timmerman (Vos Ruiderwold Golf BV, hoofdgreenkeeper), Wiljan Verschuijten (Golf de Gulbergen, hoofdgreenkeeper) en Leon van Dijk (Oosthoek Groep, hoofdgreenkeeper Golfclub Kleiburg, Golfclub Ockenburg en De Strijensche Golfclub).

Van der Woude is trots dat hij het komende jaar greenkeepers mag vertegenwoordigen: ‘Na 20 jaar in de greenkeeping heb ik een heleboel meegemaakt binnen het vak. Erg veel geleerd en nog steeds leer ik heel veel. Er wordt mij vaak gevraagd: Waar komt je ambitie vandaan? Je werkt op een 9-holes baantje. Dan zeg ik altijd: Niet te kleinerend over een 9-holes baantje. Je kunt op een -9holes baan net zo ambitieus zijn als op een 27-holes baan. Dat heb ik ook gemerkt. Ik sta hier heel erg trots en ik vind het heel leuk dat ik het komende jaar een boegbeeld mag zijn voor de greenkeeping.’

Oud-Greenkeepers of the Year zijn Arjen Westeneng, Vincent de Vries, Koert Donkers, Kristian Summerfield en William Bogaarts. Van der Woude nam de prijs in ontvangst van Jannes Landkroon, de voorzitter van de Nederlandse Greenkeepers Associatie. In de jury zaten Koert Donkers, William Boogaarts, Bruno Steensels, Philippe Mallaerts en Alexander de Vries.

Op het Nationaal Golf & Groen Symposium is niet alleen de Greenkeeper van het jaar bekendgemaakt maar ook de Toro Greenkeeper Student of the Year benoemd. De winnaar is Wilco Oskam. Hij mag stage lopen op de banen in St Andrews in Schotland. De award geeft jonge professionals de kans om zich met een stage te verdiepen in het vak op een van de oudste en meest prestigieuze banen ter wereld. Het initiatief bestaat al jaren, maar sinds 2017 mogen ook kandidaten uit Nederland meedoen.

Golfclubs en -banen kunnen hun greenkeepers opgeven voor de twee onderscheidingen. Meer informatie: greenkeeperoftheyear.nl. Lees een nieuwsbericht over de prijs en een interview met Van der Woude op greenkeeper.nl.

Golf voor fysiek beperkte spelers

De Goese Golf richt zich met het initiatief Focus op Golf op (het revalidatieproces van) mensen met een lichamelijke beperking. Lees meer in een artikel op de website pzc.nl.

100 holes in sneltreinvaart voor goed doel 

Half november heeft Robert Stevens, golfprofessional op The Dutch, op één dag 100 holes gespeeld om geld in te zamelen voor Stichting Toekomstweg. Om 7 uur 's ochtends begon hij met zijn speedgolf-marathon en om 15 uur had hij 100 holes gespeeld. Stevens legde in een kleine 8 uur 50 km af en maakte tien birdies. Hij had maar 407 slagen nodig, 14 boven de par van 393.

The Dutch had de baan gratis beschikbaar gesteld voor het evenement en golfdiva.nl was kledingsponsor. Dankzij gulle sponsoren is er 17.000 euro binnengehaald voor Stichting Toekomstweg. Het geld wordt besteed aan opknapbeurten van scholen, nieuwe schoolspullen en een eetproject.

Starttijden boeken in België en andere landen

Golfers kunnen via Leadingcourses.com op steeds meer Europese golfbanen starttijden boeken. De banenvergelijkingswebsite is aan steeds meer starttijdenaanbieders gekoppeld.

Na koppelingen met iMastergolf (Spanje: 247 online te boeken golfbanen) en Teetime.cz (Tsjechië: 98 golfbanen) is Leadingcourses.com ook een samenwerking aangegaan met Albatros Solutions (295 golfbanen in Frankrijk, Duitsland, België). Door de uitbreiding kunnen golfers nu boeken op meer dan 200 golfbanen in Frankrijk, bijvoorbeeld Evian Resort, Golf du Champ de Bataille en Le Golf Parc Robert Hersant.

Het totaal van online te boeken golfbanen in Europa op Leadingcourses.com is nu 854. Klik hier om de website Leadingcourses.com te bezoeken of bekijk meteen de online boekbare golfbanen in Frankrijk, Duitsland en België.

Leadingcourses.com is van mening dat de golfindustrie een achterstand heeft op de reisindustrie waar mensen vrijwel alles online en real-time kunnen boeken (hotels, restaurants, vluchten, huurauto's): 'De golfmarkt is nog steeds traditioneel en staat niet erg open voor innovaties', zegt een woordvoerder. 'Na jaren van groei hebben veel golfbanen het nu moeilijk. De vaste uitgaven zijn hoog, het aantal leden neemt af en hoewel de economische situatie op dit moment veel beter is, eisen golfers meer flexibiliteit, een betere prijs-kwaliteitverhouding en betere service. Openstaan voor greenfeespelers kan een oplossing zijn. Zonder greenfeespelers is er een goede kans dat de contributie voor leden omhoog gaat. Hoewel veel golfers ouder zijn dan 40, zijn ze allemaal erg handig als het gaat om online boeken. Deze groep wordt ouder, krijgt meer tijd te besteden aan de golfbaan en zij zullen een online te boeken golfbaan verkiezen boven een andere. Dit is in Europa vooral het geval wanneer mensen in een ander land willen boeken.'

Volgens Leadingcourses is het met de juiste clubmanagementsoftware heel eenvoudig om een teesheet open te stellen voor greenfeespelers. Lees hier meer over een samenwerking met Leadingcourses.com.

Budgetgolf Award

Budgetgolf organiseert elk jaar een verkiezing waarbij golfers hun stem kunnen uitbrengen op de Nederlandse golfbaan die volgens hen de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft. Onder de stemmers wordt een setje van twee greenfees verloot. Stemmen kan tot en met 31 december 2018 op budgetgolf.nl. Vorig jaar ging de Award naar Golf4All Harderwijk, het jaar daarvoor won Golfbaan Hitland. 

Finale NGF Najaarscompetitie

Op Golfclub Anderstein is in het tweede weekend van november de finale van de NGF Najaarscompetitie gespeeld. In het winnende team, Golfclub Almeerderhout 1, speelden twee vaders met hun zonen (vader en zoon Sanglier en vader en zoon Hoogerwerf). Het team van Almeerderhout won in de finale van Golf4all Harderwijk. De uitslagen zijn te vinden op de pagina's van de NGF Najaarscompetitie.

Met een eigen team meedoen aan de NGF Najaarscompetitie

Wil je volgend jaar met een eigen team meedoen aan de NGF Najaarscompetitie? Geef je dan via je club op tijd op. De teams moeten uitkomen voor een golfvereniging en de deelnemers moeten dan ook lid zijn. En voor deelname geldt een maximum handicap van 36,0. Maar verder zijn er geen eisen: iedereen mag meedoen en elke combinatie van spelers is mogelijk; man, vrouw, golfprofessional of beginner. 

In de NGF Najaarscompetitie speel je op vier zondagen een wedstrijd op vier verschillende banen. De spelvorm is 18 holes individueel stableford met handicapverrekening. Kijk voor meer informatie op golf.nl/najaarstour.

Duurzaam beheer op Westerwolde

Golfclub Westerwolde heeft van de Nederlandse Golf Federatie (NGF ) het GEO-certificaat ontvangen.

De 9-holes baan van GC Westerwolde ligt in de provincie Groningen in een gebied grenzend aan het Parc Emslandermeer. In 2018 zijn op de woensdagen ook spelers zonder GVB welkom. Lees meer op de website hetstreekblad.nl.


Waar kan ik golfen?

Toon lijst
Toon kaart

Koninklijke Haagsche Golf & Country Club

51 KM | Wassenaar

The Dutch

The Dutch is een Inland Links golf course op International Championship niveau geïntegreerd in het landelijke gebied van Spijk (gemeente Lingewaal). De baan is ontworpen door Colin Montgomerie en officieel geopend op 14 mei 2011. Naast perfecte fairways en on-Nederlandse snelle greens maken goed gastheerschap, culinaire hoogtepunten, meer dan uitstekende kwaliteit en service en toch een ongedwongen sfeer van The Dutch een onovertroffen ontmoetingsplaats voor de (inter)nationale zakenman/vrouw en hun gasten. The Dutch is uitsluitend toegankelijk is voor Members en hun gasten. Op 30 oktober 2012 is The Dutch aangesteld als gastheer van het KLM Open 2016-2018.
28 KM | Spijk gem. Lingewaal

Bernardus

De 18-holes golfbaan is ontworpen door de Amerikaanse toparchitect Kyle Phillips. Bezoek Bernardus voor een onvergetelijke dag. Met een daymembership heb je volledig toegang tot alle golf en overige faciliteiten. Je kan een onbeperkt aantal holes spelen en gebruik maken van de driving range, golf simulator en short-game area. Tevens zijn de ruime kleedkamers voorzien van lockers en sauna faciliteiten. Bernardus is dagelijks geopend van 08:00 uur tot 19.30uur en op woensdagen vanaf 10.0uur in verband met baanonderhoud.
47 KM | Cromvoirt

The International

33 KM | BADHOEVEDORP

The Duke

The Duke is een business club die dé perfecte ambiance voor de combinatie golf en zakelijk netwerken biedt. Hier vinden ondernemers alle ruimte en faciliteiten om sportiviteit en business met elkaar te matchen. Gelegen in de adembenemende ambiance van een bosrijk Brabants landschap nabij Nistelrode, op korte rijafstand van de A50/A59, bevindt zich de 18-holes Championship Course.
51 KM | Nistelrode

Golfsociëteit De Lage Vuursche

10 KM | Den Dolder

Noordwijkse Golfclub

De Noordwijkse Golfclub heeft een van de mooiste banen van Nederland. De baan bezet de vijfde plaats op de Europese ranglijst. De ligging aan het Noordzeestrand, de weidse vergezichten en de architectuur maken de baan bijzonder uitdagend.
49 KM | NOORDWIJK

Eindhovensche Golf

De oprichters, de heer en mevrouw Philips-de Jongh, kochten in 1928 de grond, Nederheide genaamd. De bekende Engelse golfbaanarchitect Harry Colt kreeg de opdracht de baan te ontwerpen. Harry Colt wordt beschouwd als de “vader van de golfarchitectuur”. Door doglegs en natuurlijke hazards te introduceren en met contouren te spelen paste hij zijn banen in in het bestaande landschap alsof zij daar altijd gelegen hadden. Hiermee introduceerde hij belangrijke architectonische basisprincipes, welke tot op de dag van vandaag leidend zijn.
83 KM | Valkenswaard

Golfbaan Het Woold

Golfbaan het Woold is gelegen in Asten-Heusden vlakbij Nationaal Park De Groote Peel. Golfspelers kunnen terecht op twee uitdagende banen.
91 KM | Heusden gem. Asten

Rosendaelsche Golfclub

55 KM | Arnhem

Kennemer Golf & Country Club

Duinbaan. Nederlands oudste sea-side course in 1927 ontworpen door Harry Colt (holes B-C). De A-holes zijn ontworpen door Frank Pennink en kwamen gereed in 1985. Op de Kennemer zijn talloze nationale en internationale wedstrijden gespeeld.
49 KM | Zandvoort

Goyer Golf & Country Club

18 Holes Championship Course en 6 holes Executive Course met een licht Amerikaans karakter. Bruno Steensels ontwierp zeer geonduleerde greens met bentgrass. Waterpartijen en zandverstuivingen vormen natuurlijke elementen in het Gooise landschap.
18 KM | Eemnes

Hilversumsche Golf Club

De Hilversumsche Golf Club, ligt middenin het bos- en heidegebied dat zo kenmerkend is voor het Gooi. De bosbaan is in 2020 125 jaar oud en dat historische karakter vindt u terug op alle holes. De baan is oorspronkelijk ontworpen door de bekende baanarchitect Harry S. Colt en is, qua inpassing in het landschap en verdere ontwerpeigenschappen, een typische “Colt-baan”. De bekende baanarchitect Kyle Phillips heeft de baan in meer recente tijd onder handen genomen; de laatste aanpassingen zijn in 2010 voltooid. Daarmee voldoet de baan, met behoud van het oorspronkelijke karakter, weer aan de eisen van deze tijd.
14 KM | Hilversum

Golfclub De Hoge Kleij

Aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug ligt in een prachtig en geaccidenteerd gebied De Hoge Kleij. Een schitterende bosbaan met on-Nederlandse hoogteverschillen van wel 30 meter, waardoor er op sommige holes van prachtige vergezichten kan worden genoten. Begin 2012 is de ingrijpende baanrenovatie voltooid en is de baan spannender en uitdagender geworden, zowel voor lage als hoge handicappers. Door aanleg van nieuwe bunkers en graskuilen worden golfers - meer dan voorheen - min of meer gedwongen om strategische keuzes te maken.
17 KM | Leusden

Golfbaan Stippelberg

Golfbaan Stippelberg is een inland links course, gelegen in de gemeente Gemert-Bakel. De golfbaan dankt zijn naam mede aan de oude stuifduinen ("stippels") die ook op de golfbaan zijn aangebracht. Het totale complex is 90 hectare groot en bestaat uit een 18 holes golfbaan; een 9 holes par 3/4 baan en uitgebreide oefenfaciliteiten. De 18 holes Championship Course (6088m lengte) is met rijke vegetatie, sterke ondulaties en grillige robuuste bunkers een uitdagende golfbaan. De 9 holes Executive Course heeft vijf par 3 en vier par 4 holes. Daarnaast biedt het complex een uitstekend geoutilleerd clubhuis en prima vergaderfaciliteiten met gratis Wifi.
77 KM | Bakel

Drentse Golfclub De Gelpenberg

Drentse Golfclub “De Gelpenberg”, opgericht op 3 augustus 1970, is de oudste golfclub van Drenthe gelegen in een authentiek Drents bos en heide landschap net buiten het dorp Aalden. Een ambitieus renovatie programma naar ontwerp van Frank Pont werd in 2011 voltooid. Het resultaat is spectaculair. De baan is door de renovatie visueel aantrekkelijker en speltechnisch interessanter en uitdagender geworden voor alle categorieën golfers.
131 KM | Aalden

Golfbaan De Texelse

De Texelse is een van de zes Nederlandse links courses met het ruige karakter van een echte duinbaan. Duinen, helmgras, waterpartijen en grote greens maken de baan tot een plezier om op te spelen. Voorjaar 2014 zal De Texelse beschikken over 18 holes.
118 KM | De Cocksdorp

Golf & Country Club Lauswolt

ARRANGEMENTEN GOLF met LUNCH OF DINER Kijk vooral eens op onze website www.golfclublauswolt.nl Een unieke ervaring in Friesland. Wat maakt een dag op de golfbaan van de Golf&Countryclub Lauswolt tot zo’n unieke ervaring? Is het de altijd intimiderende eerste afslag op de relatief smalle fairway? Is het de afwisseling tussen bos en open natuurgebied langs het Koningsdiep? De Golf&Countryclub nodigt u graag uit om dit zelf te ervaren.
124 KM | Beetsterzwaag

Golfbaan De Swinkelsche

In het Noord-Brabantse Someren vindt u Golfbaan De Swinkelsche. Hier komen natuur, rust en ruimte samen in een prachtig golfcomplex. Brede fairways, een goede routing, grote greens met flinke glooiingen en heel veel ruimte eromheen, grote bunkers met grillige randen, bos, heide, water; dat is De Swinkelsche. Maar De Swinkelsche is vooral: enorme variatie. Het ontwerp is modern en klassiek in een mooie mix. Er zijn lange en korte holes in alle windrichtingen. Iedere hole is anders en uitdagend. Brede fairways zorgen ervoor dat minder goede golfers altijd een weg naar de green kunnen vinden, hoewel die soms lang is, terwijl de ervaren golfer keer op keer wordt uitgedaagd om te kiezen tussen de lange maar veilige weg naar de hole of de korte maar riskante weg. Vijf holes liggen in prachtig bosgebied. De baan ademt natuur: vooral bos en heide. Dat landschap is ook naast de baan te bewonderen, op de Strabrechtse Heide, het grootste heidegebied van Nederland. Naast de Championship Course is er ook een uitdagende 9 holes Par-3 oefenbaan.
87 KM | Someren

Golfbaan Het Rijk van Nunspeet

Golfbaan Het Rijk van Nunspeet is zonder twijfel de mooiste golfbaan van de Veluwe. Dankzij haar ligging in dit unieke natuurschoon bepalen vijvertjes en rietkragen, zandverstuivingen en oude vliegdennen, speelse doorkijkjes en bijzondere vergezichten het karakter van deze buitengewoon sfeervolle 27-holes bosbaan. De zandgrond en het geavanceerde beregeningssysteem zorgen ervoor dat de golfbaan onder alle weersomstandigheden in topconditie verkeerd.
55 KM | NUNSPEET

Golfclub ’t Zelle

Golfbaan ’t Zelle is een schitterend golfcomplex, waarop een uitdagende 18-holes wedstrijdbaan ligt plus een 9-holes Shortgolf (Par3) baan. De deels overdekte en verwarmde driving range, een pitching green (met zandbunker) en twee putting greens bieden een ruim scala aan oefenmogelijkheden. Het sfeervolle clubhuis, onze beide Pro’s, de golfshop en de beschikbaarheid van 12 handicarts (Stichting Handicart) maken het beeld compleet. Golfbaan ’t Zelle heet u graag welkom.
86 KM | Hengelo (Gld)

Golfclub Wouwse Plantage

Golfclub Wouwse Plantage, opgericht in 1973, ligt in een bosrijk natuur en stiltegebied, tussen Bergen op Zoom en Roosendaal, aan de rand van het landgoed Wouwse Plantage. Een karakteristiek en gevarieerd Brabants landschap met glooiende bosholes, duintjes en een zandverstuiving enerzijds en een parklandschap met beek en waterpartijen anderzijds, vragen golftechnisch om de beheersing van precisiespel, rechte slagen en afstand. Maart 2017 is gestart met een omvangrijke renovatie om de baan nog mooier en attractiever te maken. De baan is daardoor niet in topconditie, greenfeespelers (18 hls) ontvangen nu als compensatie een horecavoucher t.w.v. 12,50. Besteedbaar op de dag van spelen.
85 KM | Bergen op Zoom

Pitch & Putt Golf Doetinchem

73 KM | WEHL

Hooge Graven Golf & Country Club Ommen

G&CC Hooge Graven ligt in een mooie, rustige en bosrijke omgeving, heerlijk om te onthaasten. De 18 holes baan is door de afwisseling, uitdagend voor iedereen. Tevens beschikt de club over een 9 holes Par 3 baan en diverse oefenfaciliteiten. Ook niet golfers zijn van harte welkom in ons restaurant voor een hapje en een drankje. In de zomer kunt genieten op ons gezellige terras van de mooie omgeving.
102 KM | Arriën (Ommen)

Noord-Brabantsche Golfclub Toxandria

De Noord-Brabantsche Golfclub Toxandria werd op 5 juli 1928 opgericht en was daarmee de eerste in Brabant en Limburg. Bezoekers zijn 7 dagen per week welkom op de Noord-Brabantsche Golfclub Toxandria. Bezoekers kunnen geïntroduceerd worden door een lid of door het maken van een afspraak met de caddiemaster. Bezoekers zijn verplicht een handicapbewijs te kunnen tonen op dag van bezoek. Bezoekers die niet geïntroduceerd worden, mogen een max. hcp van 24 hebben. Voor jeugdige golfers t/m 21 jaar met bepaalde max. hcp hanteert Toxandria een dagcontributie van € 5,00. Informeer bij de caddiemaster, 0161-411200 keuze 2
58 KM | Molenschot