Silkeborg Golfclub
Iconische par 3 op Silkeborg, vernoemd naar Ryder Cup-captain Thomas Björn
Tuinfontein op Silkeborg waarin Björn vroeger chipte
Hammel Golfclub
Lange dagen in de zomer in Jutland

Daar bij die Denen...

29 juli 2018 Redactie GOLF.NL
Niet zelden spiegelen wij ons Nederlanders aan Denen. Menen we een soort verwantschap te bespeuren. Het is moeilijk te beschrijven waarop dat is gebaseerd. Maar ga eens golfen in Denemarken. Misschien word je dan wat wijzer. En gelukkiger, zoals de Denen.
De Scandinavische landen doen het altijd goed in lijstjes over de gelukkigste landen in de wereld en Denemarken is al jaren niet uit de top drie te slaan. Wij Nederlanders hebben het – volgens diezelfde lijstjes – trouwens ook niet slecht, wellicht geeft dat de verbondenheid deels in. Dat we die Denen hoog hebben zitten, komt vast ook door al de voetballers uit die we over de vloer hebben gehad en die stuk voor stuk binnen no-time het Nederlands machtig waren. En zich hier thuis voelen. Of dat andersom ook zo is? GOLF.NL toerde een paar dagen rond in midden-Jutland, speelde een handvol golfbanen onder een heerlijk zonnetje, troffen lieve en behulpzame mensen aan. Ja, we voelden ons thuis in Denemarken, als is van de taal na een maandje weinig meer blijven hangen…

Iets meer golfende Denen 

Over dat spiegelen gesproken, niet zelden wijzen de golfliefhebbers, die het topgolf in ons eigen land (kritisch) volgen, naar Denemarken als lichtend voorbeeld. De Denen hebben meer topspelers op de European Tour, dus hebben de Denen ook de opleiding van talenten beter voor elkaar. Dat thema verdient natuurlijk een nauwgezet onderzoek en daar waren die paar dagen in Denemarken net iets te kort voor. De kille cijfers over golf algemeen zeggen het volgende: Denemarken telt zo’n 150.000 golfers op een bevolking van 5,7 miljoen. In verhouding golfen er dus iets meer Denen dan Nederlanders. Denemarken heeft zo’n 190 golfbanen (wij 250). De enige conclusie die wij hieruit kunnen trekken is dat er ook best veel Denen golfen en het gemiddeld minder druk moet zijn dan op een Nederlandse golfbaan.

Prijs-kwaliteit 

We proefden het sfeertje op de banen in Jutland en in het bijzonder op zes courses die min of meer naast de rivier Gudenaa zijn gelegen. Golfbanen in Denemarken hebben het net zo lastig als in Nederland. Nieuwe leden komen niet zomaar aanwaaien, ze moet er hard hun best voor doen en ook voor de Deense jeugd is golf zelden de eerste en enige sport. Voetbal en handbal zijn teamsporten die de voorkeur krijgen. Golftoeristen hebben daar natuurlijk weinig mee te maken, voor hen is onder meer de prijs-kwaliteitsverhouding een stuk relevanter. Scandinavië wordt nog wel eens als een mooie maar dure bestemming weggezet, maar golf in Denemarken is zeer betaalbaar. De gemiddelde greenfeeprijzen liggen zelfs lager dan in ons land. De duurste van de groep van zes, die zich heeft verenigd in Golf Gudenaa, is Silkeborg Golfklub, maar ook daar kun je als je het een beetje goed uitkient voor iets meer dan vijftig euro achttien holes spelen.

Kleine Beer 

Silkeborg is dit jaar de locatie van Made in Denmark, het toernooi op de European Tour dat de afgelopen jaren veel bekendheid kreeg toen het op Himmerland Golf Course in Noord-Jutland werd gespeeld. Er kwamen veel Denen op af die zich massaal op een heuvel achter een par-3 (hole 16) nestelden. Himmerland Hill werd een begrip in golf. Het toernooi wijkt nu voor één editie uit naar Silkeborg, de club waar Ryder Cup-captain Thomas Björn opgroeide. Hij deed in het verleden enige architectonische aanpassingen en knipte bijvoorbeeld een par-5 in tweeën en maakte er een par-4 en een iconische par-3 van. Die laatste hole kreeg de naam Kleine Beer, een verwijzing naar de achternaam Björn (beer in het Deens). Een andere bezienswaardigheid op Silkeborg is de Romeinse tuinfontein, die ooit in de tuin van oma Björn stond en waar kleine Thomas urenlang ballen in chipte. Behalve Silkeborg zijn de andere banen langs de Gudenaa divers, erg toegankelijk en verrassend leuk. De Skanderborg Golf Klub pronkt terecht met een aantal prachtige vergezichten. Hole 8 is volgens velen de par-3 in Denemarken met het mooiste uitzicht. De Denen zijn bepaald geen opscheppers, dus wat zij zeggen kun je gerust geloven. 

Feestweek 

Mocht je in Denemarken niet je hoogtepunt als golfer beleven, dan kun je dat nog altijd als toerist bereiken. Himmelbjerget (Hemelberg) is met 147 meter officieus het hoogste punt in Denemarken, in de negentiende eeuw bewierookt door de Noorse schrijver Steen Steen-sen Blicher die er bijeenkomsten organiseerde voor zijn lezers. Dat mondde later uit tot een jaarlijkse feestweek op de heuvel. De miniberg is ook geliefd bij hikers en bikers, want het landschap in Jutland nodigt uit voor meer outdoor-activiteiten dan alleen golf.

Meer informatie over de banen: hammelgolfklub.dk, himmelbjerggolf.dk, srgolf.dk (Silkeborg & Ry), skanderborg-golfklub.dk, tangegolf.dk

Verblijftip 

Het Knudhule Badehotel ligt aan het meer Knudsø en niet meer dan een half uur rijden van de fraaie havenstad Aarhus. In de zomer zijn strandje en meer zeer in trek bij de locals. Het hotel wordt gerund door de chefs Dean Jespersen & Anders Kalstrup die hun culinaire en populaire restaurant in Aarhus ervoor opgaven. Over de kwaliteit van het eten hoef je je dus geen zorgen te maken. Meer informatie: Knudhule.dk

Meer informatie over de omgeving: visitskanderborg.com en silkeborg.com

}