De Kennemer op 12 juli
Beeld: RdJ
De Kennemer begin juli
Amelisweerd
Beeld: JvM
De Pan
Beeld: JvM
De Noordwijkse
Beeld: Auke Hempenius
De Haagsche tijdens het EK voor amateurs
De Kennemer op 12 juli
Beeld: RdJ
De Kennemer
Beeld: RdJ
De Kennemer op 12 juli
Beeld: RdJ

Gele fairways in plaats van groene

14 juli 2018 Redactie GOLF.NL
Het is fairwaymaand op GOLF.NL. Er is weinig mooier dan een vers gemaaide sappige groene fairway, maar er is ook weinig mooier dan een drooggebakken geelbruine zomerfairway. En die gele fairways in droge zomers, dat is de toekomst.

Het is al zo'n tien weken uitzonderlijk droog en het is dus geen wonder dat het gras op veel golfbanen dor wordt en geel kleurt. Maar er is ook iets anders aan de hand. Steeds meer golfbanen stoppen met het sproeien van de fairways - of ze beregenen de fairways minimaal. Vandaar dat je nu op steeds meer golfbanen geelbruine fairways ziet. 

Dat is de toekomst: dat steeds meer golfbanen de fairways met de seizoenen laten meekleuren. Zodra er weer wat regen valt worden de golfbanen weer heel snel groen, maar in droge tijden zullen de fairways en de rough geel zijn. Zoals hoofdgreenkeeper Herbert van Hout van de Helmondse Golfclub Overbrug het twee jaar geleden al samenvatte: 'We moeten af van het idee dat gras groen is. Als het nat is, is het groen; als het droog is, is het geel.'

Het is een beleid dat buitenlandse linksbanen al heel lang hebben - dat fairways niet gesproeid worden en de greens en tees minimaal - en het wordt nu overgenomen door steeds meer andere banen. Daar zijn verschillende redenen voor:

  • Er wordt bespaard op water. Op de meeste banen mag nu nog veel gesproeid worden, maar het waterverbruik zal in de toekomst aan banden gelegd worden.
  • Er wordt bespaard op elektriciteit die nodig is voor de beregeningsinstallatie.
  • De fairways hoeven in minder droge periodes minder vaak gemaaid te worden, wat veel brandstof en kosten bespaart.
  • Naar verwachting zullen er in 2020 helemaal geen pesticiden meer gebruikt mogen worden op golfbanen. Dat vraagt om een andere manier van onderhoud waarbij problemen worden voorkomen in plaats van bestreden. Onderdeel van dit duurzame beheer is om de fairways niet of minimaal te beregenen, want straatgras - een niet gewenste grassoort die vanzelf opduikt op fairways en greens en ziektegevoelig is - gedijt niet goed bij droogte. De ingezaaide, gewenste grassoorten overleven wel. 
  • Bij droogte moeten graswortels op zoek naar water en dat is alleen dieper in de grond te vinden. Gras met langere wortels is gezonder en kan beter tegen ziektes.
  • De engerlingenschade op golfbanen neemt af. (Engerlingen zelf vreten de ondergrondse delen van de grasplant aan en de beesten die op engerlingen jagen zorgen voor veel extra schade.)

Andere techniek en tactiek

Dat golfbanen meekleuren met de seizoenen, betekent niet dat de kwaliteit minder is. Ze zien er alleen anders uit: minder sappig gazongroen, meer gezond groen. De greens worden wel beregend maar niet meer dan noodzakelijk. Er ontstaan daardoor 50 tinten groen ...

De baan is wel tijdelijk harder en droger, speelt tijdelijk fast and firm, en dat vereist aanpassingen in course management. Aan de ene kant win je aan afstand omdat de bal verder rolt, aan de andere kant is een slag van een harde en droge fairway voor veel golfers een moeilijke opgave. Heb je moeite met slagen van kort gras en van harde en droge fairways? Bekijk dan onze instructievideo in de player boven dit artikel.

Communicatie

Veel golfers weten al dat geel het nieuwe groen is, maar er zijn er ook nog veel die het niet weten. Gelukkig plaatsen veel Nederlandse banen berichten op hun website waarin het nieuwe beleid wordt uitgelegd. Golfclub Hooge Graven Ommen bijvoorbeeld bericht het volgende:

'(...) Fairways laten we bewust uitdrogen met dit weer. Dat heeft namelijk de volgende voordelen: we gaan op deze wijze een biologische strijd aan met de engerlingen, dit heeft vorig jaar ook goed uitgepakt, en het straatgras, wat er nog zit, wordt flink getreiterd, zodat een goede gezonde grasmat overblijft. (...) Zoals u wellicht al heeft gemerkt, zijn er veel banen die deze maatregelen hanteren.' 

Golfclub Amelisweerd schrijft onder meer:

'Ook bij Amelisweerd is in deze periode van droogte ‘geel het nieuwe groen’. (...) De tijden veranderen als het om het onderhoud van de baan gaat. We hebben eerder dit jaar ons GEO-certificaat gehaald, waarbij we gecertificeerd zijn voor voornamelijk het duurzaam beheer van de baan. Waarbij watergebruik, bemesting en energiegebruik hoofdthema’s zijn. De baan wordt niet minder, maar wel anders als gevolg van minder beregening, geen pesticides en minder bemesting. Hij wordt daardoor wat in de Angelsaksische landen zo treffend 'fast and firm' wordt genoemd. De baan is droger en gevlekter, kleurt met de seizoenen mee en is minder gemanicuurd. Een stap terug naar de natuur, die voor golf meer leidend gaat worden.' 

Tot slot Golfbaan Brunssummerheide:

'(...) Dit beeld zal in de toekomst eerder normaal worden dan uitzondering. Golfers zullen aan deze situatie moeten wennen, aan de andere kant heeft het ook zijn voordeel: de ballen rollen meer door waardoor je meer afstand maakt!' 


Lees ook ons artikel van vorig jaar: Geel is het nieuwe groen.

De meeste buitenlandse linksbanen hebben altijd al het beleid gehad om alleen de greens te sproeien:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Op Gullane in Schotland wordt deze week het Schots Open gespeeld:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

}