Bernardus golfbaan
Hole 9 van Bernardus

Banen in Nederland: een jaaroverzicht

21 december 2018 Chris Veldkamp
Gebeuren er nog wel leuke dingen op het gebied van golfbanen? 2018 was wat dat betreft zeker geen saai jaar, oordeelt 'golfbanenredacteur' Chris Veldkamp van GOLF.NL.

Op het gebied van golfbanen hebben we een veelbewogen jaar achter de rug. Nederland heeft er in 2018 drie interessante en gastvrije banen bijgekregen (zie hieronder) en dat in een periode dat de groei van golf wereldwijd stagneert. We mochten de afgelopen jaren sowieso niet klagen met nieuwkomers als de Swinkelsche, Stippelberg, Duurswold. Zuid-Drenthe, The Dutch en The International (hoewel je op die laatste twee alleen als lid, gast van een lid of als groep kunt spelen). En al decennia is het voor Nederlanders een klein eindje rijden naar banen van Europees topniveau zoals de Haagsche, Kennemer en De Pan. Niet goedkoop misschien - daarover kun je twisten - maar wel toegankelijk als je aan de handicapcriteria voldoet. 

Het stemt een golfer vrolijk dat er nog steeds mooie en goede banen bij komen. De variatie in Nederland is groot dus ga spelen op al die banen, het leven is maar kort! Maar het nog steeds groeiende aanbod heeft ook een keerzijde. Sommige golfbaaneigenaars krijgen de exploitatie niet meer sluitend en willen golfholes verruilen voor woningen of zonneparken. Een groep golfers dreigt daardoor de vertrouwde thuisbaan te verliezen. Meer hierover is te lezen in het jaaroverzicht hieronder.

Nieuwe banen

1 Links Valley
In mei is The Links Valley geopend: de eerste omkeerbare 9-holes baan in Europa en ontworpen door een Nederlandse architect, Frank Pont. De baan kan twee kanten op gespeeld worden en dat gebeurt ook: de ene dag met de klok mee en de andere dag tegen de klok in. Ben je er nog niet geweest, dan moet je er snel naartoe! De locatie in Ermelo is prachtig: een heiderijk terrein met grote hoogteverschillen omringd door vliegdennenbossen. De baan is gastvrij en spelen is relatief goedkoop (een rondje van negen holes kost 35 euro, de 18-holes greenfee bedraagt 55 euro en je kunt strippenkaarten kopen). Op Leadingcourses.com wordt The Links Valley door golfers gewaardeerd met het cijfer 7,9.

Lees het best gelezen baanartikel van 2018: 'The Links Valley geopend'.

2 Kroonprins Vianen
Golfbaan de Kroonprins Vianen is vanaf juni 2016 in stappen geopend. Sinds 1 september 2018 zijn alle 18 holes open. Architect Michiel van der Vaart heeft zich laten inspireren door de open linksbanen in Schotland. Negen holes spelen kost 27,50 euro, 18 holes 50 euro. Op Leadingcourses.com beoordelen golfers de baan met een 7,7.  

3 Bernardus
In 2017 al zijn de eerste holes van Bernardus geopend. In september van dit jaar was de officiële opening van alle 18 holes. Quote 500-lid Robert van der Wallen gaf architect Kyle Phillips (bekend van De Lage Vuursche en Kingsbarns) carte blanche om iets heel moois te maken in het Brabantse plaatsje Cromvoirt. Dat is gelukt. Het mooie van 'Bernardus Golf and Memories' (de officiële naam) is dat het een toegankelijke en gastvrije topbaan is. Menig golfer moet sparen om de toegangsprijs van 150 euro te betalen maar in ruil voor dat bedrag ben je 'lid voor een dag' en mag je zo veel holes spelen als je wilt en zo veel rangeballen slaan als je kunt. In 2020, 2021 en 2022 zal het KLM Open gespeeld worden op de nieuwe baan. Hoe goed is Bernardus? Op de persoonlijke ranglijst van deskundige golfbaanbeoordelaars staat de baan lager dan klassiekers als de Haagsche, Eindhovensche, Noordwijkse, Kennemer en De Pan maar hoger dan collega-nieuwkomers zoals The International en The Dutch. Op Leadingcourses.com, waar de gewone golfer het voor het zeggen heeft, is dit eind 2018 de top 5:

 1. Koninklijke Haagsche G&CC 8,9
 2. The Dutch 8,8
 3. Bernardus 8,7
 4. Utrechtse Golfclub De Pan 8,6
 5. The International 8,6

Lees het op een na best gelezen baanartikel van 2018: 'Golf voor 15 euro en minder'.

Feiten & cijfers

 • 175 Eind 2018 zijn er in Nederland een kleine 175 golflocaties met een grote baan van negen holes of meer holes (en met een par van 65 of meer). 
 • 125 Van die 175 banen zijn er bijna 125 banen met 18 holes en meer holes.
 • 50 Er zijn naast de 175 genoemde banen bijna 50 golflocaties waar een korte baan ligt (par 64 en minder).
 • 30 Er zijn verder ook nog bijna 30 golflocaties waar alleen een par-3 baan is te vinden (par 54).
 • Totaal: 255

Plannen voor banen/werk in uitvoering

Het pan voor een openbare 9-holes 'natuurgolfbaan' op Terschelling, tevens een plaats voor wandelaars, fietsers, paardrijders, is nog springlevend maar er is sinds december 2017 weinig vordering geboekt. De eigenaar van de grond, Staatbosbeheer, en de gemeente staan achter het plan. Maar er is nog een lange weg te gaan met als de belangrijkste uitdagingen: vergunningen, maatschappelijke steun en geld. Informatie: natuurgolfbaanterschelling.nl.

Er zijn ook nog steeds plannen voor een golfbaan bij het abdijhotel Rolduc in Kerkrade. De initiatiefnemers laten verschillende verplichte onderzoeken uitvoeren.

In Rotterdam wordt gewerkt aan een 27-holes baan, Golfpark Rotterdam, een initiatief van John Scholte. Het doel is dat een deel van de baan in 2020 geopend wordt. Golfpark Rotterdam is ontworpen door architect Bruno Steensels, ook de ontwerper van The International, en wordt gebouwd in een gebied in Overschie waar een oude vuilstortplaats is.

Banen in gevaar

De afgelopen jaren zijn er elk jaar een paar banen bijgekomen maar voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog verdwijnen er ook golfterreinen. Tussen 1980 en 2005 zijn er in Nederland heel veel golfbanen gebouwd maar na 2005 is het aantal golfers gestabiliseerd. Vraag en aanbod sluiten niet meer goed op elkaar aan, de wachtlijsten van weleer zijn verdwenen. 

In de nieuwe situatie zien sommige golfbaaneigenaars geen brood meer in het verkopen van rondjes. De par-3 baan IJsselweide in Gouda is sinds 1 juli gesloten, de eigenaar gebruikt de grond voor een uitbreiding van het attractiepark dat al op IJsselweide was te vinden. Unigolf, eigenaar van Flevo Golf Resort, heeft de gebruikersovereenkomst met Golfclub Flevoland opgezegd. Eind 2019 loopt het contract af. De golfbaan in Lelystad was in het verleden een troef bij de verkoop van woningen in het gebied. Nu wil Unigolf volgens Omroep Flevoland de baan sluiten en meer huizen bouwen. Leden van GC Flevoland hopen dat negen van de 18 holes blijven bestaan. De Cammingha Groep, eigenaar van Golf4all in Zeewolde, wil de 18-holes baan eind 2019 sluiten om er een zonnepark aan te leggen. De korte 9-holes baan blijft bestaan. Ook Dorhout Mees heeft plannen om een zonnepark aan te leggen. De directie in De Drontenaar: 'Het aantal leden van golfverenigingen kent al enkele jaren een dalende trend, er lijkt weinig toekomst in de potentie van golfbanen.' BurgGolf Purmerend is met de gemeente in overleg over woningbouw op het golfterrein. Als het plan doorgaat gaat de baan van 45 naar 18 holes. En ook de toekomst van de baan van de Doornsche is in gevaar. De grondeigenaar, de gemeente, overweegt om huizen te bouwen op het golfterrein. 

Golfbaan Edda Huzid is sinds mei gesloten. De eigenaar van de baan verwoordde de stap als volgt: 'Zoals u weet heeft de golfbranche de nodige veranderingen ondergaan de afgelopen jaren. Golfers willen de vrijheid om op meerdere banen te spelen. Ze willen niet meer gebonden zijn aan een vereniging. Dit heeft ertoe geleid dat een succesvolle golfclub nu een ander businessmodel nodig heeft dan pakweg 10 jaar geleden. Edda Huzid is er helaas niet in geslaagd om deze veranderslag tijdig te maken.’ Overigens is het minimale onderhoud het hele jaar voortgezet, dus met een nieuwe eigenaar kan Edda Huzid in 2019 zonder veel extra kosten doorstarten. Er zijn al wat geïnteresseerde partijen gaan kijken maar er is nog geen deal. Golfbaan Naarderbos is sinds november failliet, maar dit is het gevolg van een ingewikkeld conflict tussen de exploitant, eigenaar en gemeente. 

Revivals

Met een aangepast business model en ondernemende eigenaars is er hoop voor de golfbanen die dreigen te verdwijnen. Twee banen die vorig jaar kopje onder zijn gegaan, zijn dit jaar herboren. Golfcentrum Weesp ging vorig jaar failliet door persoonlijke problemen van de eigenaar. De baan is nu in eigendom van andere ondernemers en heropend onder de naam Golfbaan Weesp. De negen holes (één par-4 en acht par-3 holes) zijn in de maanden voor de heropening opgeknapt. 

Golfcentrum De Stok, een andere baan die in 2017 failliet ging, heeft ook een nieuwe eigenaar gekregen. Onder de naam Golfcentrum Roosendaal worden zwarte cijfers gedraaid. De nieuwe baas is Toine Berkelmans, die ook eigenaar is van Golfcentrum Dongen. De baan in Roosendaal heeft twee par-5 holes, twee par-4's en vijf par-3's. Er zijn plannen om een grote indoor golfhal te bouwen met daarin onder meer een oefengreen. 

Tot slot ...

1 Steeds meer golfbanen gaan actief aan de slag met duurzaam beheer. Er zijn nu 95 GEO-gecertificeerde banen en 39 banen zijn aan de slag om het milieucertificaat te verkrijgen. Duurzaam beheer is noodzakelijk omdat golfbanen in de directe toekomst geen chemische bestrijdingsmiddelen meer mogen gebruiken. 

2 Op verschillende banen zijn nieuwe clubhuizen gebouwd en op andere banen wordt nog gebouwd.

 • Golfbaan Ockenburgh in Den Haag heeft sinds de zomer een nieuw clubhuis.
 • In september is het nieuwe clubhuis van Golfpark de Kroonprins Vianen geopend.
 • In oktober is een nieuw onderkomen van The Links Valley geopend.
 • Op de Hilversumsche Golfclub wordt hard gewerkt aan een nieuw clubhuis. Het nieuwe onderkomen met rieten dak is naar verwachting begin 2019 klaar.
 • Het clubhuis op de Eindhovensche Golf wordt gerestaureerd.

3 De Domburgsche won vorige week de Golf Award voor beste baan van het jaar. Lees hier meer en bekijk een kort portret van de enige echte linksbaan in Nederland die iedere golfer minstens één keer moet spelen.

Steeds meer banen richten zich op golfers met een verstandelijke of lichamelijke beperking (lees hier meer). De banen passen hun faciliteiten aan en bieden lesprogramma's aan. Dat is heel goed nieuws want golf is een ideale sport voor mensen met een beperking en golfverenigingen worden met deze nieuwe leden even divers als de maatschappij. De sport houdt mensen in beweging, geeft levensplezier en draagt bij aan herstel. Zoals een voormalig revalidatiearts zegt: 'Golf heeft een positief effect op je hele gezondheid en welbevinden.' Amen!

The Links Valley
The Links Valley
Hole 9 van Bernardus
Golfbaan Bernardus
Golfbaan De Kroonprins Vianen
Golfbaan De Kroonprins Vianen
Golfbaan De Kroonprins Vianen
Golfbaan Naarderbos, december 2018
Edda Huzid, december 2018

Waar kan ik golfen?

Toon lijst
Toon kaart

Koninklijke Haagsche Golf & Country Club

51 KM | Wassenaar

The Dutch

The Dutch is een Inland Links golf course op International Championship niveau geïntegreerd in het landelijke gebied van Spijk (gemeente Lingewaal). De baan is ontworpen door Colin Montgomerie en officieel geopend op 14 mei 2011. Naast perfecte fairways en on-Nederlandse snelle greens maken goed gastheerschap, culinaire hoogtepunten, meer dan uitstekende kwaliteit en service en toch een ongedwongen sfeer van The Dutch een onovertroffen ontmoetingsplaats voor de (inter)nationale zakenman/vrouw en hun gasten. The Dutch is uitsluitend toegankelijk is voor Members en hun gasten. Op 30 oktober 2012 is The Dutch aangesteld als gastheer van het KLM Open 2016-2018.
28 KM | Spijk gem. Lingewaal

Bernardus

Deze 18-holes golfbaan is ontworpen door de Amerikaanse toparchitect Kyle Phillips. Je kunt er met een daymembership, een ongelimiteerd aantal holes spelen en daarnaast kan je gebruik maken van alle faciliteiten. Geniet van de uitdagende golfbaan, driving range, short-game area, fitness, tennisbaan en ontspan in de kleedkamers met Finse sauna en stoombad. Mocht je partner niet golfen, dan is je partner van harte welkom om vrij gebruik te maken van alle faciliteiten van Bernardus. Bernardus is dagelijks geopend van 08:00 uur tot 17.00 uur. Op maandag vanaf 10.00 uur in verband met baanonderhoud. In de zomermaanden is de baan geopend tot 20.00 uur.
47 KM | Cromvoirt

Utrechtse Golfclub ’De Pan’

Dagcontributie zonder introductie. Uitsluitend van maandag tot en met donderdag voor leden van een A- of B-club, resp. van een buitenlandse zusterorganisatie, mits feitelijk woonachtig in het buitenland, met een EGA handicap van 24.0 of lager. Maximaal 5x per jaar.
7 KM | Bosch en Duin

The International

The International is een unieke club in Nederland. Het onderscheidende karakter van The International zit hem vooral in de eigentijdsheid van de baan, het clubhuis en de leden. The International is op geen enkele manier te vergelijken met een traditionele golfvereniging. De sfeer op de baan en binnen de club zijn ontspannen en open, op basis van volstrekte gelijkwaardigheid en wars van oude tradities en tuttigheid. Ook qua kwaliteit staat The International op eenzame hoogte. Baan, clubhuis, horeca en service zijn van het hoogst denkbare niveau, en de leden en hun gasten weten dat te waarderen. Een dagje op The International staat dan ook volledig in het teken van genieten, en het team van The International doet er alles aan om dat te waarborgen.
33 KM | BADHOEVEDORP

Noordwijkse Golfclub

De Noordwijkse Golfclub heeft een van de mooiste banen van Nederland. De baan bezet de vijfde plaats op de Europese ranglijst. De ligging aan het Noordzeestrand, de weidse vergezichten en de architectuur maken de baan bijzonder uitdagend.
49 KM | NOORDWIJK

Golfsociëteit De Lage Vuursche

10 KM | Den Dolder

Hilversumsche Golf Club

De Hilversumsche Golf Club, ligt middenin het bos- en heidegebied dat zo kenmerkend is voor het Gooi. De bosbaan is in 2020 125 jaar oud en dat historische karakter vindt u terug op alle holes. De baan is oorspronkelijk ontworpen door de bekende baanarchitect Harry S. Colt en is, qua inpassing in het landschap en verdere ontwerpeigenschappen, een typische “Colt-baan”. De bekende baanarchitect Kyle Phillips heeft de baan in meer recente tijd onder handen genomen; de laatste aanpassingen zijn in 2010 voltooid. Daarmee voldoet de baan, met behoud van het oorspronkelijke karakter, weer aan de eisen van deze tijd.
14 KM | Hilversum

Golfbaan Het Woold

Golfbaan het Woold is gelegen in Asten-Heusden vlakbij Nationaal Park De Groote Peel. Golfspelers kunnen terecht op twee uitdagende banen.
91 KM | Heusden gem. Asten

Kennemer Golf & Country Club

Duinbaan. Nederlands oudste sea-side course in 1927 ontworpen door Harry Colt (holes B-C). De A-holes zijn ontworpen door Frank Pennink en kwamen gereed in 1985. Op de Kennemer zijn talloze nationale en internationale wedstrijden gespeeld.
49 KM | Zandvoort

Rosendaelsche Golfclub

55 KM | Arnhem

Eindhovensche Golf

De oprichters, de heer en mevrouw Philips-de Jongh, kochten in 1928 de grond, Nederheide genaamd. De bekende Engelse golfbaanarchitect Harry Colt kreeg de opdracht de baan te ontwerpen. Harry Colt wordt beschouwd als de “vader van de golfarchitectuur”. Door doglegs en natuurlijke hazards te introduceren en met contouren te spelen paste hij zijn banen in in het bestaande landschap alsof zij daar altijd gelegen hadden. Hiermee introduceerde hij belangrijke architectonische basisprincipes, welke tot op de dag van vandaag leidend zijn.
83 KM | Valkenswaard

Goyer Golf & Country Club

18 Holes Championship Course en 6 holes Executive Course met een licht Amerikaans karakter. Bruno Steensels ontwierp zeer geonduleerde greens met bentgrass. Waterpartijen en zandverstuivingen vormen natuurlijke elementen in het Gooise landschap.
18 KM | Eemnes

Golfbaan Stippelberg

Golfbaan Stippelberg is een inland links course, gelegen in de gemeente Gemert-Bakel. De golfbaan dankt zijn naam mede aan de oude stuifduinen ("stippels") die ook op de golfbaan zijn aangebracht. Het totale complex is 90 hectare groot en bestaat uit een 18 holes golfbaan; een 9 holes par 3/4 baan en uitgebreide oefenfaciliteiten. De 18 holes Championship Course (6088m lengte) is met rijke vegetatie, sterke ondulaties en grillige robuuste bunkers een uitdagende golfbaan. De 9 holes Executive Course heeft vijf par 3 en vier par 4 holes. Daarnaast biedt het complex een uitstekend geoutilleerd clubhuis en prima vergaderfaciliteiten met gratis Wifi.
77 KM | Bakel

Drentse Golfclub De Gelpenberg

Drentse Golfclub “De Gelpenberg”, opgericht op 3 augustus 1970, is de oudste golfclub van Drenthe gelegen in een authentiek Drents bos en heide landschap net buiten het dorp Aalden. Een ambitieus renovatie programma naar ontwerp van Frank Pont werd in 2011 voltooid. Het resultaat is spectaculair. De baan is door de renovatie visueel aantrekkelijker en speltechnisch interessanter en uitdagender geworden voor alle categorieën golfers.
131 KM | Aalden

Golfbaan Het Rijk van Nunspeet

Golfbaan Het Rijk van Nunspeet is zonder twijfel de mooiste golfbaan van de Veluwe. Dankzij haar ligging in dit unieke natuurschoon bepalen vijvertjes en rietkragen, zandverstuivingen en oude vliegdennen, speelse doorkijkjes en bijzondere vergezichten het karakter van deze buitengewoon sfeervolle 27-holes bosbaan. De zandgrond en het geavanceerde beregeningssysteem zorgen ervoor dat de golfbaan onder alle weersomstandigheden in topconditie verkeerd.
55 KM | NUNSPEET

Golfclub Erve Braakman

Golfclub Erve Braakman biedt zowel de geoefende als de aankomende golfer de mogelijkheid om in een ontspannen ambiance deel te nemen aan de golfsport. Onze baan is uitermate geschikt voor de beginnende en gevorderde golfer en groepen, u hoeft geen golfvaardigheids bewijs te hebben. Kortom onze baan is laagdrempelig!!! Onze driving range over het water is erg bijzonder.
103 KM | Hoge Hexel

Golfbaan De Texelse

De Texelse is een 18-holes baan en één van de zes Nederlandse links courses met het ruige karakter van een echte duinbaan. Duinen, helmgras, waterpartijen en grote greens maken de baan tot een plezier om op te spelen.
118 KM | De Cocksdorp

Lauswolt

ARRANGEMENTEN GOLF met LUNCH OF DINER Kijk vooral eens op onze website www.golfclublauswolt.nl Een unieke ervaring in Friesland. Wat maakt een dag op de golfbaan van de Golf&Countryclub Lauswolt tot zo’n unieke ervaring? Is het de altijd intimiderende eerste afslag op de relatief smalle fairway? Is het de afwisseling tussen bos en open natuurgebied langs het Koningsdiep? De Golf&Countryclub nodigt u graag uit om dit zelf te ervaren.
124 KM | Beetsterzwaag

Golfclub De Hoge Kleij

Aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug ligt in een prachtig en geaccidenteerd gebied De Hoge Kleij. Een schitterende bosbaan met on-Nederlandse hoogteverschillen van wel 30 meter, waardoor er op sommige holes van prachtige vergezichten kan worden genoten. Begin 2012 is de ingrijpende baanrenovatie voltooid en is de baan spannender en uitdagender geworden, zowel voor lage als hoge handicappers. Door aanleg van nieuwe bunkers en graskuilen worden golfers - meer dan voorheen - min of meer gedwongen om strategische keuzes te maken.
17 KM | Leusden

Golfbaan De Swinkelsche

In het Noord-Brabantse Someren vindt u Golfbaan De Swinkelsche. Hier komen natuur, rust en ruimte samen in een prachtig golfcomplex. Brede fairways, een goede routing, grote greens met flinke glooiingen en heel veel ruimte eromheen, grote bunkers met grillige randen, bos, heide, water; dat is De Swinkelsche. Maar De Swinkelsche is vooral: enorme variatie. Het ontwerp is modern en klassiek in een mooie mix. Er zijn lange en korte holes in alle windrichtingen. Iedere hole is anders en uitdagend. Brede fairways zorgen ervoor dat minder goede golfers altijd een weg naar de green kunnen vinden, hoewel die soms lang is, terwijl de ervaren golfer keer op keer wordt uitgedaagd om te kiezen tussen de lange maar veilige weg naar de hole of de korte maar riskante weg. Vijf holes liggen in prachtig bosgebied. De baan ademt natuur: vooral bos en heide. Dat landschap is ook naast de baan te bewonderen, op de Strabrechtse Heide, het grootste heidegebied van Nederland. Naast de Championship Course is er ook een uitdagende 9 holes Par-3 oefenbaan.
87 KM | Someren

Golfclub Wouwse Plantage

Golfclub Wouwse Plantage, opgericht in 1973, ligt in een bosrijk natuur en stiltegebied, tussen Bergen op Zoom en Roosendaal, aan de rand van het landgoed Wouwse Plantage. Een karakteristiek en gevarieerd Brabants landschap met glooiende bosholes, duintjes en een zandverstuiving enerzijds en een parklandschap met beek en waterpartijen anderzijds, vragen golftechnisch om de beheersing van precisiespel, rechte slagen en afstand.
85 KM | Bergen op Zoom

Golfpark De Haenen

De Haenen is onbetwist de meest afwisselende golfbaan van Brabant. Het terrein met zijn fraaie doglegs, lastige bunkers en verraderlijke vijvers is een aantrekkelijke test voor golfers van elk niveau. Het golfpark is uniek vanwege het kunstpark, de mooie landschappen en de rijke historie. Door onze prachtige locatie en uitstekende (golf)faciliteiten weten vele golfers en bedrijven uit heel Nederland de weg naar ons te vinden. Beleef een dagje uit bij De Haenen; speel een golfronde in de baan, kom vergaderen in het groen of geniet op het mooiste terras van Breda met een weids uitzicht over de
56 KM | Teteringen-Breda

Lochemse Golfclub

De baan sluit op een unieke manier aan op de natuurlijke omgeving. U vindt er glooiende greens, houtwalletjes, mooie waterpartijen en heide. Maar ook bossen en uitdagende fairways, met strategisch geplaatste bunkers. De smalle fairways stellen uw nauwkeurigheid zeker op de proef. De grote lengte van de baan maakt uw spel tot een ware belevenis.
84 KM | Lochem

Golfbaan Overloon

Mooie, uitdagende 9-holes, par 3-4 golfbaan. Drivingrange, putting-green en chipping green aanwezig. Gezellige brasserie met diverse mogelijkheden. Mooi terras aan het water, met uitzicht op de waterval. Gelegen bij het luxe kleinschalig vakantiepark Bosrijk De Kuluut in het Brabantse Overloon. Tijdens uw verblijf op Bosrijk De Kuluut, zijn er uiteraard leuke golfarrangementen mogelijk!
80 KM | Overloon