Beeld: Getty Images

Tip van de week: Herstelslagen #4

25 september 2017 Redactie GOLF.NL
We blijven na de moeilijke liggingen in augustus nog even puzzelen, want in september staat de 'tip van de week' van GOLF.NL in het teken van herstelslagen. Dus elke maandag in september een tip waarmee we je uit de penarie helpen! In de laatste week van september leggen we uit hoe je (als je rechts bent) linkshandig een bal slaat.

Soms heb je als rechtshandige speler geen andere mogelijkheid dan om de bal linkshandig te slaan. PGA Professional Geert Frohn liet eerder deze maand zien hoe je met een achterwaartse chip uit de problemen kunt komen, maar een andere optie is de linkshandige slag, die we hier voor je uitleggen.

Echt vaak zul je de slag niet nodig hebben, maar als de situatie zich voordoet kun je maar beter goed voorbereid zijn. En als het lukt zijn je golfvrienden sowieso onder de indruk. 

Om te beginnen moet je de club als je deze hebt gedraaid (de teen van de club wijst als het goed is naar beneden) anders vasthouden. Waar je normaal als rechtshandige speler je rechterhand onder op de grip hebt, heb je nu je linkerhand laag op de grip. Als je linkshandig bent is dit natuurlijk precies andersom. 

Neem bij deze herstelslag een club met veel loft en een groot clubblad, bijvoorbeeld een sandwedge. Kies niet een ijzer-5, want die heeft van zichzelf al een kleiner clubhoofd waarmee het moeilijker is om de bal te raken. Houd de club wat korter vast en ga wat dichterbij de bal staan. Ook dit maakt het een stuk makkelijker om de bal goed te raken. 

De volgende stap is de backswing. Omdat je niet gewend bent om op deze manier te swingen kun je het beste je backswing kort houden. De linkshandige slag is een herstelslag, dus het gaat niet om het maken van afstand, maar om de bal zo zuiver mogelijk te raken en terug in het spel te brengen. Probeer tijdens de swing je hoofd goed stil te houden. Als je dit doet is de kans veel groter dat je zuiver balcontact maakt. 

Ook het oplijnen is belangrijk, want nu het clubhoofd is gedraaid om de bal te kunnen slaan, staat het clubhoofd gesloten. Houd daar rekening mee en lijn wat meer naar links op. Experimenteer hiermee. 

Als je in het bos ligt tijdens het spelen is het geen slecht idee om een aantal oefenswings te maken en te kijken of je een dennenappel of iets anders goed kunt raken. (Denk eraan dat je daarbij niet je eigen bal raakt ...). En denk ook even aan wat PGA Professional Adrian Morley vorige week zei in de 'Tip van de week': maak veel oefenswings!

Bekijk de video hieronder om te zien hoe Tiger Woods het doet:De stappen op een rij:
  • Kies een club met veel loft en een groot clubblad (bijvoorbeeld een sandwedge)
  • Pas je grip aan (linkerhand onder als je rechtshandig bent, rechterhand onder als je linkshandig bent)
  • Houd de club korter vast en ga wat dichterbij de bal staan
  • Gebruik een korte backswing (het gaat om solide balcontact, niet om afstand) en houd je hoofd stil tijdens de swing
  • Maak veel oefenswings!

Succes en veel plezier met oefenen!

Klik hier voor alle 'tips van de week'.