Beeld: Getty Images

Tip van de week: Herstelslagen #3

18 september 2017 Redactie GOLF.NL
We blijven na de moeilijke liggingen in augustus nog even puzzelen, want in september staat de 'tip van de week' van GOLF.NL in het teken van herstelslagen. Dus elke maandag in september een tip waarmee we je uit de penarie helpen! PGA Professional Adrian Morley heeft deze week een algemene tip voor herstelslagen!

Waarom maken professionals zoveel oefenslagen bij een herstelslag uit het bos, of in een van de situaties die in de tips van de afgelopen weken voorbij zijn gekomen? 

Misschien heb je je dit ook weleens afgevraagd als je naar de TV kijkt (of afgelopen week op The Dutch bent geweest voor het KLM Open). Professionals maken heel veel oefenslagen - soms wel tien keer - om een gevoel te krijgen voor hoe de club de bal moet benaderen om de gewenste balvlucht te krijgen. Dat heeft alles te maken met de ligging, welke balvlucht je wilt slaan en welke club je daarvoor nodig hebt. Ik zie dat heel veel amateurs dit niet doen en vaak na één oefenswing al slaan, met alle gevolgen van dien. Met andere woorden: het goed kunnen uitvoeren van een herstelslag is een onderdeel waar de gemiddelde speler doorgaans weinig aandacht voor heeft. 

Of het nou een lage of hoge bal is uit of over het bos, een draw of een fade, je hebt kennis en ervaring nodig om te bepalen wat voor herstelslag je nodig hebt in elke situatie. 

Fouten die ik golfers vaak zie maken:

  • onderschatting van de invloed van een ligging (hard, zacht, hoge rough etc.)
  • alleen bezig zijn met de afstand naar het doel
  • overmoedig in bepaalde situaties en geen realistische verwachting
  • clubkeuze (te veel of te weinig loft)
  • gebrek aan kennis over welke zwaaibaan je moet maken voor een fade of draw

Ik heb niet één tip voor een specifieke herstelslag, maar wel een algemeen advies: ga met je PGA Professional de baan in en zoek verschillende situaties op. Natuurlijk moeten deze situaties uitdagend zijn, maar niet onmogelijk voor je spelniveau. Dat is iets wat je samen met je professional heel goed kunt bepalen. 

Kennis is belangrijk als het gaat om herstelslagen, en die kennis krijg je alleen door heel bewust ervaring op te doen. Ik doe dit regelmatig met de golfers die ik lesgeef en stel vragen bij tal van situaties. 

Hoe is de ligging? De meeste amateurs onderschatten de invloed die een ligging heeft op wat de bal gaat doen. Welke balvlucht heb je nodig, en welke zwaaibaan heb je nodig voor de gewenste balvlucht? Als je weet hoe je een lage draw slaat, dan moet je ook bewust zijn van de richting van de zwaaibaan en de stand van het clubhoofd tijdens de swing. Dat is de reden waarom tourprofessionals veel oefenswings maken bij een herstelslag: het gevoel krijgen voor de zwaaibaan en de stand van het clubhoofd.

Houd je er rekening mee dat als je steil op de bal inkomt (voor een lage balvlucht), de loft op een club lager wordt en je dus een andere club (met minder loft) nodig hebt?

Als je vaker oefent en meer ervaring krijgt wordt het een stuk makkelijker. Vergelijk het maar met het gooien van een bal, iets waar je niet bij nadenkt en volledig vertrouwt op je ervaring uit het verleden. Ga daarom, samen met je professional, de baan (en het bos) in. 

Succes en veel plezier met oefenen!

Adrian Morley is PGA Professional op de Goyer Golf & Country Club.

Klik hier voor alle 'tips van de week'.