Beeld: Getty Images

Tip van de week: Herstelslagen #1

4 september 2017 Redactie GOLF.NL
We blijven na de moeilijke liggingen in augustus nog even puzzelen, want in september staat de 'tip van de week' van GOLF.NL in het teken van herstelslagen. Dus elke maandag in september een tip waarmee we je uit de penarie helpen! PGA Professional Geert Frohn van de Sallandsche trapt af met de achterwaartse chip.

De achterwaartse chip

Het komt tijdens een ronde vast weleens voor dat je bal nét die verkeerde stuit krijgt waardoor de bal onspeelbaar lijkt. Bijvoorbeeld op de rand aan de verkeerde kant van de bunker of aan de verkeerde kant van een boom. Een normale stand en swingbeweging zijn niet mogelijk.

In deze situatie is de achterwaartse chip een mooie oplossing! Hoe werkt dat voor een rechtshandige speler?

Clubkeuze

De clubkeuze is, net als bij een normale chip, afhankelijk van de situatie. De putter is in veel gevallen helemaal geen slecht idee.

Setup

Ga naast de bal staan met je rug naar het doel. Ga zo staan dat de bal ter hoogte van het midden van je rechtervoet ligt, ongeveer 5-10 cm vrij van de voet. Pak de club in je rechterhand wat lager vast en plaats het clubblad naar het doel. Zet de club wat meer rechtop zodat de rechterarm wat meer naast het lichaam komt.

Let op! Als je dit met een langere club doet wordt de sweetspot kleiner en het goed raken van de bal moeilijker, omdat de club meer rechtop staat. Druk de rechterhand wat naar achteren, waardoor je hand voorbij de bal komt.

Beweging
Afhankelijk van de lengte die je wilt spelen, til je de rechterarm meer/minder op. Belangrijk is dat je in de neerzwaai de hoek tussen arm en steel behoudt, zodat de bal nog steeds neerwaarts geraakt wordt. De neerzwaai van de achterwaartse chip voelt alsof je een tik geeft met een hamer.

Oefenen
Oefen dit eerst een aantal keer met de bal op een tee, waarbij je bij elke poging de tee moet raken. Doe dit met verschillende clubs om het verschil in balvlucht te ervaren. Ga daarna naar die specifieke situaties waar je deze techniek kunt toepassen. Op deze manier heb je van een onmogelijke situatie weer een kansrijke situatie gemaakt.

Mocht je twijfelen over deze uitvoering tijdens een wedstrijd, dan is de “buy-out penaltystroke” een goed alternatief; onspeelbaar verklaren dus.

In deze video laat ik zien hoe de achterwaartse chip eruitziet:

Succes!

Geert Frohn is PGA Professional op Sallandsche Golfclub 'de Hoek'.

Klik hier voor alle 'tips van de week'.