Golfbaan de Stok
Golfbaan de Stok

Golfbaan de Stok failliet, Weesp nog te koop

26 oktober 2017 Redactie GOLF.NL
Opnieuw is een golfbaan failliet verklaard. Ditmaal is het Golfbaan de Stok in Roosendaal die niet meer aan de financiƫle verplichtingen kan voldoen.

In 2017 zijn al enkele golfbanen 'omgevallen'. Ze staan hieronder op een rij. 

1 De Stok

De Stok is vorige week, op 19 oktober, failliet verklaard door de rechter. Investeringsmaatschappij Holdex, de eigenaar van Golfbaan de Stok, kon niet meer aan de financiële verplichtingen voldoen. De bank heeft een curator aangesteld van Law Wise in Breda. De curator is op zoek naar een koper en meldt in lokale kranten dat zich al verschillende partijen hebben gemeld. Daarom wordt De Stok vooralsnog niet te koop aangeboden bij de bekendste makelaar van golfbanen in Nederland, Van de Loosdrecht Recreatie Bedrijfsmakelaars (zie ook verderop).

De 9-holes baan uit 2002 ligt tussen Bergen op Zoom en Breda en is ontworpen door de bekende Belgische architect Bruno Steensels. De Stok telt negen holes: twee par-5's, twee par-4's en vijf par-3's. Op de mediakanalen van De Stok staan geen berichten maar de baan is nog gewoon open, ondanks het faillissement, en dat zal waarschijnlijk nog wel even zo blijven. De schuldeisers hebben daar baat bij: zodra het onderhoud op een golfbaan stopt, gaat de waarde achteruit. 

De Stok was laagdrempelig en een ronde van negen holes kostte er maar 22,50 euro. Een zegsman van Holdex zegt in BN De Stem dat de basis van het faillissement gelegd is bij de overname in 2016: 'We hebben toen twee ton geïnvesteerd en de lopende lening van de vorige eigenaar bij de bank overgenomen. Deze hypotheek was 2,5 miljoen euro terwijl de baan maar 1,2 miljoen waard was. Daardoor werd de financieringsdruk te groot. We hebben het taxatierapport van de bank nooit gezien. We vragen ons af of de bank hierin een meldingsplicht had.'

Een winstgevende exploitatie en een gezond aantal leden (550 van wie 400 ook lid van de verening De Stok waren) losten de financiële problemen niet op: 'In 2016 hebben we 25 procent geplust en dit jaar is dat 20 procent', zegt manager Marcel Vught op de website van BN De Stem.

Tot 2016 was De Stok van dezelfde eigenaar als Golfbaan Crimpenerhout. In 2016 werd De Stok een zelfstandig bedrijf zonder bindingen met Crimpenerhout. 

Zie ook faillissementsdossier.nl.

Naschrift: De Stok is een week later verkocht aan Toine Berkelmans, de eigenaar van Golfcentrum Dongen; lees hier meer.

2 Golfcentrum Weesp

De exploitant van Golfcentrum Weesp nabij Amsterdam is in juni 2017 failliet verklaard en hierover zijn op GOLF.NL al verschillende berichten verschenen. De leden hebben de 9-holes par-3 baan tot nu toe open weten te houden door veel zelfwerkzaamheid. 

De schuldeisers hebben Van de Loosdrecht Makelaars ingeschakeld om een koper te vinden. Belangstellenden kunnen zich nog melden maar er zal binnen vrij korte tijd zaken gedaan worden met een van de partijen, zegt Henk-Jan Kruidenier van Van de Loosdrecht Makelaars: 'Er is veel belangstelling maar nog geen slotakkoord. We verwachten de verkoop wel op korte termijn af te ronden.'

Net als bij Golfbaan Weleveld (zie verderop) hebben zich ruim twintig belangstellenden gemeld. Kruidenier: 'De potentiële kopers zijn nu ook weer van allerlei pluimage: handelaren en horeca-ondernemers bijvoorbeeld, maar ook bestaande golfbaanexploitanten.' Een van de partijen die de baan willen overnemen is Golfvereniging Weesp die tot het faillissement op de baan speelde en nu nog, nu de club de baan zelf in leven houdt.

Het faillissement van Golfcentrum Weesp in juni had namelijk weinig te maken met een gebrek aan belangstelling bij golfers. Golfvereniging Weesp telde in 2016 vierhonderd leden maar werd dat jaar overvallen door het plotselinge vertrek van de exploitant. Later bleek dat het persoonlijke en financiële problemen betrof. 

3 Golfbaan Weleveld

Stichting Golfpark Weleveld vroeg in mei 2017 een faillissement aan. De club gaf als reden: 'Te weinig leden en daardoor te weinig inkomsten.' De hypotheekhouders besloten de baan openbaar te verkopen via Van de Loosdrecht Makelaars. In juli is de Twentse baan op een veiling voor 325.000 verkocht aan Frank Agterbos, de exploitant van van de Twentsche Golf Academie (negen par-3 holes en een range). Henk-Jan Kruidenier: 'Bij Weleveld waren er ook ruim twintig partijen met interesse maar bij de online veiling uiteindelijk maar eentje.'

Golfbaan Duurswold

Golfbaan Duurswold in het hoge noorden is niet failliet maar in mei is bekend geworden dat de gemeente Slochteren de baan wil overnemen. Aanleiding: de Stichting Exploitatie Maatschappij Golfbaan Duurswold had schulden bij de bank. De gemeente Slochteren staat garant voor de lening. De gemeente was al eigenaar van een deel van de grond en gaat ook de rest van het terrein verwerven. 'De gemeente en de golfclub hebben belang bij het voortbestaan van de golfbaan', zei een wethouder in mei in Het Dagblad van het Noorden. 'De baan omploegen is kapitaalvernietiging. Wij willen toeristische voorzieningen aan het Schildmeer.'

De 9-holes baan in Steendam heeft driehonderd leden. 

Moet je vrezen dat jouw baan ook failliet gaat? Lees hierover meer in een interview met golfbaantaxateur Henk-Jan Kruidenier uit augustus 2017.


}