bal op green golf
Beeld: Golfsupport.nl

Bal bij de vlag niet markeren: ok of niet?

10 oktober 2017 Redactie GOLF.NL
Er zijn de laatste tijd veel gevallen waarbij een niet gemarkeerde bal op de green een voordeel biedt voor een medespeler. Volgens sommigen is er sprake van een trend. Eén groep juicht het niet markeren van een bal toe omdat het tot sneller spel leidt. Volgens anderen is het niet merken van een bal niet in de geest van de regels.

Het gaat om gevallen waarbij een bal niet ver van de vlag ligt en een medespeler nog moet chippen of nog uit de greenside bunker moet slaan. 

Het laatste voorbeeld gebeurde afgelopen week in het Safeway Open. Tony Finau moest uit de bunker slaan maar de bal van medespeler Jason Kokrak lag nog vlak bij de vlag. Finau's bal uit de bunker botste tegen die van Kokrak en die functioneerde als gunstige afremmer. Bekijk de video hieronder.

Hier is nog een voorbeeld van een situatie waarin medespelers hun bal bij de vlag niet gemarkeerd hebben, maar in dit geval maakte het niets uit.

Volgens velen is het in strokeplay (en stableford) de plicht van een speler om een bal nabij de vlag te markeren als een medespeler nog moet spelen van net buiten de green. Op basis van het principe 'Protecting the field': als je de bal niet markeert, dan functioneert jouw bal misschien als gunstige stop of afremmer voor een medespeler en benadeel je andere spelers in het wedstrijdveld. 

Het kwam eigenlijk nooit voor in topgolf: spelers markeerden altijd hun bal omdat die bal misschien de medespeler tot last was, of omdat de bal de medespeler mogelijk juist zou kunnen helpen. Maar het komt nu geregeld voor op de grote Tours. En volgens sommigen betreft het geregeld een onuitgesproken afspraakje tussen spelers in een flight: 'Laat die bal maar liggen, hij kan geen kwaad maar helpt me mogelijk wel.' Immers, vooral als je een moeilijke downhill chip hebt is het handig als jouw bal mogelijk nog geremd gaat worden door andermans bal.

Commotie om niets?

De tweet van Will Gray over Finau's bunkerslag (bovenaan dit artikel) heeft veel losgemaakt. Finau zei dat hij vergeten was dat de bal van Kokrak er nog lag: 'Ik was geconcentreerd op mijn slag. Ik heb de regels denk ik in mijn voordeel gebruikt, zonder het te weten.' En in veel gevallen hebben niet markerende spelers desgevraagd als uitleg gegeven dat ze spel niet wilden vertragen.

Justin Thomas, de winnaar van het US PGA Championship van dit jaar, vindt dat er commotie is om niets. 'Het gebeurt misschien vijf keer per jaar', zei Thomas op Twitter over het geval Finau. 'Het is onderdeel van het spel. En als ik om die reden snel een bal wil slaan, dan is dat mijn recht. In de helft van de gevallen is de andere speler ver weg en hebben ze geen tijd om ernaartoe te gaan.'

Maar veel golfers vinden het niet in de geest van het spel om elkaar op deze manier een handje te helpen in een wedstrijd met nog veel meer deelnemers. Ook vinden ze het niet kies om snel een bal te slaan voordat er gemarkeerd is. Een snel speeltempo is belangrijk, zegt deze groep, maar een ronde van vier uur is ook mogelijk als de bal van een medespeler in dit soort gevallen wel gemarkeerd wordt. Andere golfers delen juist de mening van Thomas dat een stilliggende bal maar zelden geraakt wordt. Ze betogen dat er toch elke keer tijdswinst wordt geboekt.

Maar wat mag en moet er volgens de regels? Regel 22-1 zegt het volgende:

'Indien een speler meent dat een bal een andere speler zou kunnen helpen mag hij, behalve wanneer een bal in beweging is: 
de bal opnemen indien het zijn bal is, 
of elke andere bal laten opnemen. (...)
Indien de Commissie bij strokeplay vaststelt dat de medespelers hebben afgesproken een bal niet op te nemen die een andere competitor zou kunnen helpen, worden zij gediskwalificeerd.'

Een afspraakje maken om een bal niet te markeren, dat mag dus in elk geval niet. De vraag is of communicatie met gebaren en hoofdknikjes om een bal niet te markeren ook een afspraak is, en zo ja, hoe de referees met deze gevallen moeten omgaan.

Reacties

Wat vind jij? De bal markeren als hij in de buurt van de vlag ligt of juist niet? Laat het ons weten via redactie@golf.nl@Golfnl of Facebook. Zie de reacties onder dit artikel.  Paul per mail: 

'Altijd markeren. Trouwens wat is dicht bij de vlag liggen? Wie bepaalt dat? Het gemakkelijkst is om standaard overal op de green te markeren.'

Sam reageerde per mail:

'Markeren!!!!! Uiteraard, waar gaan we naar toe zeg.'

Bekijk ook de meningen op Twitter onder de naam #ProtectTheField.

Meer video

Tot slot nog een paar gevallen. In de video hieronder maakt Zach Johnson birdie via een niet gemarkeerde bal.

In de video hieronder besloot Rickie Fowler zijn bal niet te markeren terwijl een medespeler na hem van dezelfde kant moest chippen. Volgens critici een geval dat indruist tegen het principe 'protecting the field.'

Je hebt ook ricochet holes-in-one zoals hieronder. Op de tee word je niet geacht om eerst je bal te markeren omdat die mogelijk de bal van een medespeler gaat helpen ...