Nieuws

Golftoernooi bij ‘inclusieve’ Eurogames opmaat naar meer

Het grootste sportevenement voor homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen, interseksuelen, transgenders en non-binaire personen vond afgelopen week plaats in Nederland. Het 'inclusieve' golftoernooi van de Eurogames werd gespeeld op Golfclub Heelsum en trok tachtig enthousiaste golfers. Organisator Patrick Zelechovsky wil doorpakken en er een jaarlijks terugkerend toernooi van maken.

Voor veel mensen is het waarschijnlijk vanzelfsprekend om zichzelf te kunnen zijn op de golfbaan. Voor de LHBTIQ+-gemeenschap is dat niet altijd het geval. Het golftoernooi van de Eurogames was voor hen daarom de ideale uitlaatklep. In een ideale wereld wordt iedereen geaccepteerd zoals hij of zij is, maar helaas gaat dat nog weleens mis. 

“Er ging een droom in vervulling”, zegt Zelechovsky. “Ik wilde al jaren zoiets doen. Met behulp van Eurogames wil ik binnen golf in Nederland iets op de kaart te zetten voor deze doelgroep.” Golftoernooien voor LHBTIQ+-gemeenschap zijn er in Nederland nog niet op vaste basis. In Duitsland, Frankrijk en Denemarken worden daarentegen al veel toernooien georganiseerd.

Golftoernooi op eigen initiatief

Het had ook weinig gescheeld of golf stond niet op de kalender van de Eurogames dit jaar. “Ik heb mezelf aangedragen om golf toe te voegen bij deze editie”, vertelt Zelechovsky. “Ik heb na een privérondje met een toenmalig bestuurslid de stoute schoenen aangetrokken om te vragen of het op Heelsum plaats kon vinden. De club was enthousiast en wil duidelijk aangeven dat ze ook voor diversiteit binnen de vereniging willen zorgen.” Dat bleek ook uit de grote inzet van vrijwilligers. Zo werden alle golfers vanwege de shotgun-start persoonlijk begeleid richting hun starthole. Ook in de baan stond iemand klaar om de golfers de goede kant op te wijzen als dat een probleem kon opleveren. 

De tachtig golfers en golfsters uit tien verschillende landen zorgden voor een groot kleurenpalet op de baan. Alle kleuren van de regenboogvlag kwamen voorbij; van knalroze tot groen en van turquoise tot geel. Het plezier op de golfbaan spatte er ook nog eens vanaf: ook als er een mindere bal werd geslagen bleven de meesten lachen. Het plezier en samen zijn stond duidelijk voorop. Je zou daardoor bijna vergeten dat er in vier categorieën gestreden werd om medailles.

eurogames prijsuitreiking

Deelnemer Viktor Luttikholt geniet iedere keer weer van het golftoernooi op de Eurogames. “Het is leuk om twee dagen met elkaar te zijn. Ik heb een aantal keer meegedaan en bij de eerste keer in Barcelona won ik meteen. Stond ik daar plots met een grote medaille om mijn nek. Later ben ik zelfs ook nog wereldkampioen geworden. Dat is een mooie bijkomstigheid.”

Topspelers kunnen breedtesport helpen

In golf is er bijvoorbeeld geen topspeler die openlijk homo is. Volgens Zelechovsky heeft het ermee dat te maken dat hij dan mogelijk zijn sponsoren verliest. “Als er wel iemand ‘uit de kast’ komt, zal dat ook de breedtesport helpen”, denkt hij. “De Eurogames is eigenlijk een oproep aan sportverenigingen om een beter beleid gaan voeren, dat ervoor zorgt dat mensen zich durven te uiten.” Volgens Zelechovsky blijft dat nog altijd moeilijk. “Mensen doen het op werk niet zo snel en op een sportvereniging ook niet.”

De Eurogames bestaan sinds 1992. De eerste keer in Den Haag werden vier sporten beoefend. Bij deze negentiende editie waren er zeventien verschillende onderdelen. Wil je meer weten over de toekomst van het LHBTIQ-toernooi in Nederland? Mail naar redactie@golf.nl.

Lees meer over
Achtergrond Toernooien