Luiten in de Nedbank Challenge
Beeld: Golfsupport.nl

Wie speelt waar? Week 45

7 november 2017 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

9 - 12 European Tour, Nedbank Golf Challenge, Gary Player Country Club, Sun City, Zuid-Afrika. Prijzengeld: $ 7.500.000 Leaderboard

9 – 12 PGA Tour, OHL Classic at Mayakoba, Mayakoba Resort, Playa de Carmen, Mexico. Prijzengeld: $ 7.000.000 Leaderboard

10 - 12 Ladies European Tour, Hero Women's Indian Open, DLF Golf & Country Club, Delhi, India. Prijzengeld: € 375.000 Leaderboard

11- 16 European Tour, Finale Qualifying School, Lumine Golf Club, Tarragona , Spanje. Leaderboard

9 - 12 European Tour, Nedbank Golf Challenge, Gary Player Country Club, Sun City, Zuid-Afrika. Prijzengeld: $ 7.500.000 

De Nedbank Golf Challenge staat voor de vijfde keer op de kalender van de European Tour en is dit jaar het tweede van de drie Final Series toernooien.  Joost Luiten heeft de Nedbank Challenge drie keer eerder gespeeld met een veertiende plaats vorig jaar als beste resultaat. Luiten kwam op de baan van de Gary Player Country Club tot een score van -1. 

Luiten staat nu 32ste in de Race to Dubai. Hij hoopt na het slottoernooi in Dubai in ieder geval in de top-30 te eindigen want dat geeft recht op deelname aan het Brits Open volgend jaar op Carnoustie, de favoriete linksbaan van Luiten. 

Gary Player, winnaar van negen majors, is de gastheer van de Nedbank Challenge en de architect van de in 1979 geopende baan die grenst aan het Pilanesberg National Park. Player maakt heel goede banen, zoals Leopard Creek waar het Alfred Dunhill Championship wordt gespeeld, en ook de Country Club in Sun City behoort tot de beste banen van Zuid-Afrika. Zeker als de wind een beetje opsteekt is het ook een lastige baan. Alex Noren won vorig jaar met de mooie score van -14, maar de Zweed had wel een voorsprong van zes slagen op de nummer twee.

Justin Rose, winnaar van het HSBC in China en zondag ook de beste in het Turkish Airlines Open, is door die twee zeges Race to Dubai-leider Tommy Fleetwood heel dicht genaderd. Toch blijft Rose bij zijn eerdere voornemen om deze week niet te spelen. Een gouden kans dus voor Fleetwood om weer meer afstand te nemen voor het slottoernooi van volgende week in Dubai. Ook voor de nummers drie en vier in de Race to Dubai, Sergio Garcia en Jon Rahm, is een prijzenpot van 7.500.000 dollar geen reden naar Sun City te komen. Henrik Stenson wilde wel spelen, maar de Zweed heeft zich geblesseerd tijdens een promotiestunt voor het HSBC toernooi waar hij hangend aan het plafond een soort superman moest spelen. Stenson zal er volgende week ook niet bij zijn in Dubai, het toernooi dat hij twee keer heeft gewonnen.

De Nedbank Golf Challenge heeft een controversiële geschiedenis. De eerste editie werd in 1981 gespeeld, toen heette het toernooi de Million Dollar Challenge, een invitatietoernooi met maar twaalf spelers. Een miljoen dollar was in topgolf toen nog zo veel geld dat veel spelers zich niets aantrokken van de Apartheid en de kritiek op sporters die naar Zuid-Afrika afreisden en gewoon aan de start verschenen in Sun City. Gelukkig gaat het tegenwoordig bij de Nedbank Challenge alleen over golf en over de mooie plaatjes van het wild dat geregeld de baan oversteekt.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do 08:00 – 15:00, vr, za en zo 09:00 – 15:00

Leaderboard

9 – 12 PGA Tour, OHL Classic at Mayakoba, Mayakoba Resort, Playa de Carmen, Mexico. Prijzengeld: $ 7.000.000

De PGA Tour maakte onlangs een uitstapje naar Azië, nu is het circuit in Mexico. Veel wereldtoppers zijn er niet, maar met publiekslieveling Rickie Fowler op de startlijst prijst ieder toernooi zich gelukkig.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do, vr, za en zo 19:00 – 22:00

Leaderboard

10 - 12 Ladies European Tour, Hero Women's Indian Open, DLF Golf & Country Club, Delhi, India. Prijzengeld: € 375.000

Wie de favoriete is voor dit toernooi moge duidelijk zijn: Aditi Ashok won afgelopen week op de LET het toernooi in Abu Dhabi en vorig jaar het Hero’s Women’s Open in eigen land. Anne van Dam is er ook bij, maar voor de 22-jarige Nederlandse staat alles nu al in het teken van de finale van de Qualifying School voor de LPGA Tour.

Leaderboard

11- 16 European Tour, Finale Qualifying School, Lumine Golf Club, Tarragona , Spanje.

In 2011 veroverden vijf Nederlanders in de finale van de Qualifying School een kaart voor de European Tour. Zo’n feest gaat het dit jaar niet worden. Slechts drie landgenoten hebben de finale gehaald, Daan Huizing, Maarten Lafeber en Jurrian van der Vaart. 

Huizing mag spelen omdat hij ruim in de top-45 van de Road to Oman eindigde (22ste), Van der Vaart en Lafeber wisten de Second Stage te overleven. Maarten Lafeber verloor een play-off, was derde 'alternate' maar kwam er dus toch in. 'Ieder jaar komen zeker de eerste vijf, zes alternates er alsnog in dus gisteren na de play-off zei de Tour al dat ik me geen zorgen hoefde te maken', aldus Lafeber. Huizing is al zeker van een heel goede Challenge Tour-kaart voor 2018, Lafeber die als 73ste eindigde en Van der Vaart (87ste) hebben een slechtere kaart. 

De finale van de Qualifying School is na negen jaar verhuisd van PGA Catalunya naar Lumine in de buurt van Tarragona. Er doen ook nu weer 156 spelers mee. Na vier ronden (twee op de Lakes en twee op de Hills Course) overleeft de top-70 de cut. Die spelers zijn in ieder geval verzekerd van een goede kaart op de Challenge Tour. De top-25 en ties na 108 holes (de laatste twee ronden zijn op de Lakes Course) verdient een kaart voor de European Tour.

Leaderboard