Jurrian van der Vaart in actie tijdens Stage Two van de Qualifying School.
Beeld: Golfsupport.nl

Van der Vaart en Lafeber door naar Final Stage

7 november 2017 Redactie GOLF.NL
Van de acht Nederlanders die zijn gestart in Stage Two van de Qualifying School hebben alleen Jurrian van der Vaart en Maarten Lafeber zich direct geplaatst voor de finale. Van der Vaart had dinsdag voldoende aan een ronde in 71 (-1) slagen voor een totaal van -10 na 72 holes. Naast Van der Vaart en Lafeber speelt ook Daan Huizing de Final Stage. De Nederlander plaatste zich al eerder dankzij zijn prestaties dit seizoen op de Challenge Tour.

Voor de andere zes Nederlanders viel het doek al op maandag, maar Jurrian van der Vaart kon wegens storm op zondag pas op dinsdag zijn laatste ronde spelen. En met succes, want de Nederlander behield met -10 zijn plek bij de beste 21 spelers die een startbewijs krijgen voor de Final Stage. 

Van der Vaart noteerde twee birdies en een par op de baan van Panoramica Golf & Sport Resort in Spanje. De Challenge Tour speler begon de dag als gedeeld negende en eindigt op dezelfde plek in het eindklassement. Taco Remkes werd dinsdag met 286 slagen (-2) gedeeld 44ste op Panoramica en maakt geen kans meer op een kaart voor de European Tour in 2018. 

'Ik heb goed mijn zenuwen in bedwang gehouden', zei Van der Vaart over de spannende dag. 'Omdat er geen live scoring is heb je geen idee hoe je ervoor staat. Dat maakt het extra spannend, maar ik heb goed gespeeld. Het scramblen ging goed vandaag en ik maakte een mooie birdie op 17. De eerste twaalf holes stond er weer flink wat wind, dus dat maakte het ook lastig. Nu een auto huren, hotelkamer boeken en op naar Lumine voor de finale', aldus Van der Vaart. 

Maarten Lafeber eindigde maandag op Saler op de gedeelde 17de plaats. Er moest een play-off komen tussen zes spelers van wie er één moest afvallen. Lafeber werd het slachtoffer, maar het goede nieuws is dat hij als derde reserve door afzeggingen inmiddels al een plek heeft bemachtigd op de startlijst van de Final. De bondscoach maakt dus nog kans op een kaart voor de European Tour.

De finale begint aanstaande vrijdag (11 november) op Lumine Golf Club en gaat over zes rondes. 

Een overzicht van de vier toernooien en de resultaten van de Nederlanders in Stage Two: 

Second Qualifying Stage, Panoramica Golf & Sport Resort, Castellón

T9 Jurrian van der Vaart: 67-68-72-71 (-10)
T44 Taco Remkes: 71-72-71-72 (-2)

Leaderboard.

Second Qualifying Stage, Desert Springs GC, Almería

T-24 Robbie van West: 69-70-74-68 (-3)

Robbie van West speelde een goede slotronde (68, -4) maar de landgenoot moest bij de beste 22 spelers eindigen en dat is net niet gelukt, want hij werd gedeeld 24ste.

Leaderboard.

Second Qualifying Stage, Campo de Golf El Saler, Valencia

T17 Maarten Lafeber: 75-72-69-73 (+1)
T39 Lars van Meijel: 71-71-77-76 (+7)

Maarten Lafeber sneuvelde in de play-off op El Saler en kwam daarmee op de reservelijst te staan van de Final Stage, maar is inmiddels zeker van een startplek op Lumine Golf Club.

Lars van Meijel stond er na dag twee heel mooi voor (gedeeld 12de) maar maakte daarna 77 en 76. Geen Q School-finale voor Van Meijel. De Brabander heeft al wel via de Alps Tour een kaart voor de Challenge Tour 2018 bemachtigd (lees hier meer).

Leaderboard.

Second Qualifying Stage, Las Colinas G&CC, Alicante

T46 Fernand Osther: 69-71-71-76 (+3)
T56 Lars Keunen: 68-74-76-72 (+6)
WD Reinier Saxton: 71-75-76-WD

Ook Fernand Osther, Lars Keunen en Reinier Saxton hebben de finale niet gehaald. Saxton trok zich na drie ronden terug omdat hij geen kans meer maakte. De Amerikaanse Nederlander Johannes Veerman heeft zich wel voor de Final Stage geplaatst.

Leaderboard.

De gevolgen voor de Nederlanders

Maarten Lafeber en Reinier Saxton hebben in 2018 beperkte speelrechten op de Challenge Tour, gebaseerd op hun prestaties op deze Tour in 2017. (Lafeber werd 73ste in de Challenge Tour Rankings van 2017.) Dat geldt ook voor Darius van Driel en Wil Besseling; zij hadden Stage Two kunnen spelen maar moesten zich geblesseerd terugtrekken. (Van Driel werd 91ste in de Challenge Tour Rankings en Besseling 92ste.) Lars van Meijel (zie boven) zal in 2017 ook op de Challenge Tour spelen.

Naast Jurrian van der Vaart en Lafeber kan Daan Huizing ook nog promoveren van de Challenge Tour naar de European Tour. Huizing plaatste zich dankzij goede prestaties op de Challenge Tour in 2017. Huizing eindigde dit seizoen als nummer 22 in de Challenge Tour Rankings.

In de finale van de Qualiying School op Lumine GC in Spanje kunnen spelers een kaart veroveren voor de European Tour of de Challenge Tour van 2018. De finale begint 11 november en duurt tot de 16de. Lees hier hoe de Qualifying School werkt.