Amelisweerd golfbaan
Amelisweerd in de winter. Bij deze temperatuur vliegt de bal minder ver ...

Hoe ver vliegt een golfbal in de kou?

24 november 2017 Redactie GOLF.NL
Je hoort het vaak op de golfbaan: 'Mijn bal gaat door de kou veel minder ver.' Waar of niet, en hoe veel minder ver gaat de bal dan?

Het is nu nog zacht voor de tijd van het jaar maar dit weekend niet meer: 'Maxima rond 7 graden en de buien kunnen winters zijn met lokaal hagel.' Als de temperatuur onder de 20 graden komt, dan ga je dat merken aan de afstand van de bal. Hoe het precies zit, dat heeft ballenmerk Titleist allemaal uitgerekend en uitgelegd. 

Zowel de temperatuur van de lucht als de temperatuur van de bal hebben invloed op de vlucht. De bal gaat met koud weer minder ver want koude lucht is dichter dan warme lucht. Koude lucht heeft invloed op de wrijving en hoe de bal stijgt: de bal gaat ietsje hoger maar vliegt ook ietsje minder ver. Daar kun je als golfer niks aan doen, behalve dan je clubkeuze en course management aanpassen. Vaak kom je met één club extra even ver als in de zomer.

Hou één bal warm!

Een golfer kan wel enige invloed uitoefenen op de temperatuur van de bal. 

Als een bal koud wordt, dan verliest het materiaal een beetje veerkracht en dat betekent minder snelheid van de bal na impact. (Niet alleen kou maar ook grote hitte heeft invloed op de veerkracht.) Je kunt het beste spelen met een bal die op kamertemperatuur is, dus rond de 18 tot 20 graden. Bij voorkeur bewaar je daarom je golfballen thuis, de ballen die in een achterbak van een auto zitten worden in de winter koud en moeten eigenlijk eerst op temperatuur komen. 

Een warme bal wordt tijdens het spelen natuurlijk koud maar een golfer mag elke hole van bal wisselen. Dus stop een extra bal in je broek- of jaszak (die bal blijft warm door je lichaamstemperatuur) en gebruik de warme bal op hole 2. Op hole 3 of 4 gebruik je weer de bal van hole 1 die je in je zak hebt gestopt.

Is een zachte bal beter in de winter dan een harde bal? Ja en nee. Ja, een bal met een zachte cover geeft iets meer gevoel als je bal in spel ijskoud is, vooral bij korte slagen. Nee, want als je je bal in spel een beetje warm houdt door steeds een warme bal bij je te dragen, dan maakt het niet uit of je met een zachte of harde bal speelt.

Hoeveel afstand verlies je?

Uiteindelijk sla je niet heel veel korter bij koud weer als je een goede swing maakt. Je verliest ongeveer 1,5 procent afstand per 10 graden temperatuurverschil. Dus stel dat je bij een temperatuur van 20 graden een drive van 180 meter slaat, dan sla je bij een temperatuur van 10 graden ongeveer 2,7 meter minder ver. 

Wat in de winter wel echt invloed op de afstand van je slagen heeft, dat is niet de temperatuur van de lucht of de bal, dat ben je zelf. Je swingt met koud weer in het algemeen minder goed want je hebt veel kleren aan en je spieren zijn kouder dan in de zomer.


Lees meer over

Equipment