Tip van de week: Lars van Meijel

13 november 2017 Redactie GOLF.NL
Voor de 'Tip van de week' vroegen we in oktober een aantal Nederlandse Tour-spelers en speelsters naar de meest gemaakte fouten die zij zien als het gaat om het spel van amateurs. Dat thema trekken we door in de maand november. De nummer 7 in de lijst van tourpro's die een tip geven is Lars van Meijel, die volgend jaar op de Challenge Tour speelt.

Lars van Meijel:

'Wat mij het meeste opvalt aan het spel van amateurs is het putten, en dan met name het lezen van de lijn op de greens. Veel spelers weten niet waar ze moeten kijken, als ze dat al überhaupt doen (en dan zijn veel spelers verbaasd dat de bal er niet in gaat...). In een pro-am zeg ik heel vaak dat je met het bepalen van de lijn altijd moet beginnen bij de hole. Dat is ook logisch, want de bal breekt of buigt veel meer af als deze dichter bij de hole is en minder snelheid heeft. Van de hole kijk je vervolgens een meter terug om te zien wat daar met de bal gebeurt. Zo ga je verder en bouw je langzaam een lijn terug van de hole naar de bal.

Je ziet nog steeds heel veel spelers die niet aan de andere kant van de hole gaan kijken. In Nederland hebben de greens over het algemeen niet heel veel lijn, maar als ik bijvoorbeeld een pro-am op The Dutch speel, waar de greens sneller en lastiger zijn, gaat het vaak fout en zie je heel veel drie-putts.

Voor het vermijden van die drie-putts is snelheid natuurlijk heel belangrijk. Een gepushte of gepullde putt die niet op lijn is, maar wel voldoende snelheid heeft, kan nog weleens vallen. Als de snelheid niet goed is kan dat echter niet. Ik train daarom ook veel op snelheid op de greens. Dat doe ik ook omdat het lezen van greens veel makkelijker is als je de snelheid van je putts goed onder controle hebt. 

Een dril die ik vaak doe is de puntendrill. Ik kies op de oefengreen een hole en zet met tees een aantal putts uit in een cirkel. De afstand maakt niet zoveel uit, meestal neem ik putts van drie tot acht meter. Het doel is natuurlijk om de putts te holen. Voor elke putt die ik hole krijg ik twee punten. Een putt die er langs gaat, en binnen een foot (30 cm) achter de hole stopt, is 1 punt waard. Als ik een putt te kort laat gaat er een punt van de score af, -1 dus. Doe deze drill en kijk hoeveel putts je nodig hebt om 18 punten te halen. Dit is ook een leuke drill om samen te doen en te kijken wie het eerst 18 punten haalt. Succes!'

Lars van Meijel (23) is professional en speelt volgend jaar op de Challenge Tour. 

Klik hier voor alle 'tips van de week'.