Golf ...
... en polo
John Ott en Ferd Vrijmoed, initiatiefnemers van het Nederlands Golfmuseum

Terug in de tijd met het Golfmuseum: Sjuck van Limburg Stirum

26 maart 2017 Redactie GOLF.NL
In deze rubriek gaan we samen met het Nederlands Golfmuseum terug in de golftijd. We behandelen historische voorwerpen, schilderijen, stokken en personen die aandacht krijgen in het museum op Golfbaan Landgoed Bleijenbeek. In deze vijfde aflevering vertellen we over de vondst van een bijzondere golf- en poloset.

Het zijn de verhalen achter de objecten die het Nederlands Golf Museum tot leven brengen. Van mensen die over vroeger en nu kunnen vertellen.  Het Nederlands Golfmuseum neemt je mee in de geschiedenis van een stokoude sport. 

'Opgetogen vertelde hij me dat het de initialen van Sjuck van Limburg Stirum waren'

Het Nederlands Golf Museum op Golfbaan Landgoed Bleijenbeek is het eerste in ons land en werd op 22 april 2016 geopend met een klassiek potje hickory golf. Voor de opening reisde mede-oprichter John Ott door Schotland, golfland bij uitstek, om inspiratie op te doen, stukken te verzamelen en de golfmusea aldaar te bezoeken. 'Een geweldige ervaring. Je voelt er hoe belangrijk deze sport voor de Schotse samenleving is.'

Ook in eigen land voert de geschiedenis van de golfsport ver terug en Ott was ervan overtuigd dat er hier veel historisch materiaal beschikbaar moest zijn. En dat blijkt te kloppen. Naarmate de bekendheid van het museum toeneemt, groeit het aanbod.

'Veel mensen bieden hun privéverzamelingen aan. Het staat bij hen op zolder of in de schuur en zo kunnen ze er anderen van laten meegenieten', zegt Ott. Zelf heeft hij ook veel mooie stukken opgeduikeld, onder andere op veilingen, rommelmarkten en in kringloopwinkels. Zijn speurzin is groot.

Gevonden in kringloopwinkel

Onlangs stuitte Ott bij Malle Pietje, een kringloopwinkel in de gemeente Lingewaard waar John woonachtig is, op een antieke golf- en poloset in een versleten tas met initialen erop. Hij kocht het voor vijf tientjes en gaf het een plek in het museum. Daarna begon het balletje vanzelf te rollen. Dankzij Ramon van Wingerden van de NGF.

'Ramon kwam de beker van de KLM Open brengen - die staat permanent in een vitrine van het museum -- en keek er rond. Toen hij deze set zag staan, kreeg hij werkelijk kippenvel. Opgetogen vertelde hij me dat de vage initialen op de golftas correspondeerden met die van graaf Sjuck van Limburg Stirum, medeoprichter van de Koninklijke Haagsche Golf & Countryclub. Hij werd in 1876 geboren en was een befaamd polospeler en golfer aan het begin van de vorige eeuw.'

Met die kennis liet |Ott de set nader onderzoeken door Ian Forrester, een bekende hickory speler gespecialiseerd in historische golfmaterialen. Die vertelde dat het behoorlijk exclusieve clubs waren, gemaakt door Dunn & Son uit Schotland, die door de Haagsche naar Nederland waren gehaald. De naam van de makers staat inderdaad op de stokken. En op de clubhoofden van twee clubs zie je ook de naam van de ‘Haagsche’ staan.

Kolf

Nieuwsgierig naar de achtergrond van deze bekende golf- en polospeler stuurde Ramon van Wingerden een mailtje rond onder zijn connecties in de golfwereld. Dat leverde een bijzondere reactie op van ene Adriaan, kleinzoon van een neef van deze Sjuck (spreek uit Sjoek).

'Sjuck van Limburg Stirum was een verre neef van mijn grootvader Emelius Leopold van Limburg Stirum. Gedurende zijn laatste jaren woonde hij in Aerdenhout. Toen hij blind was geworden moest ik tussen de middag brieven voor hem schrijven. De beloning: twee boterhammen met garnalen en sambal oelek. Ik schreef veel brieven aan Sjuck en moest de inkomende voorlezen. Die gingen meestal over paarden en golf. Kolf sufferd, corrigeerde mijn grootvader me als ik dit woord uitsprak met een g.”
Was getekend: Adriaan.'

Graaf Sjuck van Limburg Stirum was niet alleen een bekende golf- en polospeler, maar bekleedde ook een aantal belangrijke functies. Hij werkte onder andere als advocaat en procureur in Arnhem, was kamerheer en stalmeester van koningin Emma en rechtsridder van de Johanniter Orde. Dat meldt het Nederland’s Adelsboek, jaargang 87 (1998). Hij overleed in 1954, in het plaatsje De Steeg bij Arnhem. 

'Hoogstwaarschijnlijk is zijn golf- en poloset daarna bij Malle Pietje terechtgekomen. Die koopt veel inboedels op', weet John Ott. 

Wat een mooi toeval dat juist hij er tegenaan liep. Alsof het zo moest zijn.

Tekst: Ellen Klaasse-Derks.

Lees ook aflevering 4 over Bertus van Mook.

Wordt Vriend

Het Nederlands Golfmuseum is gevestigd op Landgoed Bleijenbeek in Afferden, een landgoed met onder meer een golfbaan. Het bouwen van een museum kost veel geld. Wordt Vriend van het Nederlands Golfmuseum en help mee aan de verdere ontwikkeling van het boeiende reizen in de tijd. Klik hier om te lezen hoe je Vriend kunt worden.

Volg het Nederlands Golfmuseum op Facebook:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.


Lees hier meer over het Nederlands Golfmuseum of klik op de link in deze tweet:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

}