Bertus van Mook
Floris de Haas (links) ontmoet Bertus van Mook in het Golfmuseum
Bertus van Mook en Jan Dorrestein
Beeld: Golfsupport.nl
John Ott en Ferd Vrijmoed, initiatiefnemers van het Nederlands Golfmuseum

Terug in de tijd met het Golfmuseum: Bertus van Mook

11 maart 2017 Redactie GOLF.NL
In deze rubriek gaan we samen met het Nederlands Golfmuseum terug in de golftijd. We behandelen historische voorwerpen, schilderijen, stokken en personen die aandacht krijgen in het museum op Golfbaan Landgoed Bleijenbeek. In deze vierde aflevering is het woord aan de 81-jarige Bertus van Mook, die het museum zijn laatst overgebleven beker schonk (de overige gaf hij weg).

Het Nederlands Golfmuseum neemt je mee in de geschiedenis van een stokoude sport. Aflevering 3 van een rubriek waarbij we met het Nederlands Golfmuseum terug in de tijd gaan.

'Goh, vroeger was jij het die mijn tas droeg'

Het zijn de verhalen achter de objecten die het Nederlands Golf Museum tot leven brengen. Van mensen die over vroeger en nu kunnen vertellen. In deze aflevering een gesprek met Bertus van Mook.

Begonnen als caddie

De 81-jarige Bertus van Mook oogt energiek. Praat volop en slaat nog geregeld een balletje bij Golf & Country Club Geijsteren in Limburg, waar hij tot zijn pensioen als teaching pro werkte. 

In zijn jonge jaren werd hij maar liefst achtmaal Nederlands kampioen. Won vele bekers en medailles, maar hechtte daar zo weinig waarde aan dat hij de meeste wegdeed, onder andere aan buurkinderen om ermee in de zandbak te spelen. De enige beker die hij nog wel in zijn bezit had, heeft hij zonder sentiment aan het Nederlands Golf Museum afgestaan. Hij won hem bij het Nationaal Open in 1969.

Zijn succes kwam hem niet aangewaaid. Hij moest er hard voor werken. Sponsors waren er nog niet.

'Tegenwoordig worden ze allemaal op het paardje geholpen', zegt hij enigszins cynisch. 'Ik moest het combineren met een betaalde baan. Was greenkeeper bij Toxandria in Molenbeek bij Breda. Speelde ik een wedstrijd bij die club, dan moest ik eerst het gras maaien. Niet zoals tegenwoordig op een elektrische zitmaaier, maar lopend over de baan. Daarna snel douchen en spelen.'

Hij herinnert zich nog de 1400 gulden en een lap stof voor een pak. De prijs voor een kampioen. Een kleine man die grootse prestaties leverde, maar altijd gewoon bleef. Hij kwam uit een eenvoudig gezin. Zijn vader was fabrieksarbeider, zijn moeder huisvrouw. 'We hadden een lap grond, een boomgaard, een moestuin en wat vee. Waren deels zelfvoorzienend, zoals de meeste dorpsbewoners. We moesten allemaal meehelpen thuis. Ik had het geluk dat ons huis aan de golfbaan grensde en ik daar allerlei bijbaantjes had, vooral als caddie. Menigmaal zeulde ik de tassen van de hele flight mee. Daarom ben ik zo klein gebleven', zegt hij lachend.

Golfkakker

Als het maar even kon, stond hij zelf op de baan. Een privilege voor degenen die er werkten. Hij bleek er gevoel voor te hebben, werd steeds beter, ging aan wedstrijden meedoen en kwam in het topsegment terecht. Speelde tegen golfers voor wie hij ooit caddie was. Doet hun reacties na. 'Goh, vroeger was jij het die mij tas droeg', grapt hij met een geaffecteerd stemgeluid.

Hij klom op tot de top van Nederland, maar moest erbij blijven werken. 'Werd ik naar een internationaal kampioenschap gestuurd, zonder ook maar enige ondersteuning. Onmogelijk om de wereldtop zo te kunnen verslaan.'

Ook in zijn werk was hij gedreven. Hij wilde verder komen en volgde een opleiding tot teaching pro, moest daarvoor ook Engels leren. Vond een baan bij Golf & Country Club Geijsteren in Limburg en betrok met zijn gezin een woning in het nabijgelegen Wanssum. Een agrarisch dorp waar hij als golfkakker werd bestempeld. 'Mijn kinderen golfden ook en werden ermee gepest. Leeftijdgenoten dwongen hen ballen mee te nemen van de baan.'

Een andere tijd, waarin golfen als een elitesport werd gezien. Tegenwoordig zal niemand hem nog als kakker bestempelen. Golf & Country Club Geijsteren heeft zelfs veel leden uit Wanssum.

Tekst: Ellen Klaasse-Derks.

Lees ook aflevering 3 over de verzameling van Herman Oosterbeek.

Wordt Vriend

Het Nederlands Golfmuseum is gevestigd op Landgoed Bleijenbeek in Afferden, een landgoed met onder meer een golfbaan. Het bouwen van een museum kost veel geld. Wordt Vriend van het Nederlands Golfmuseum en help mee aan de verdere ontwikkeling van het boeiende reizen in de tijd. Klik hier om te lezen hoe je Vriend kunt worden.

Volg het Nederlands Golfmuseum op Facebook:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.


Lees hier meer over het Nederlands Golfmuseum of klik op de link in deze tweet:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

}