Romana Oosterbeek-Airoldi
John Ott en Ferd Vrijmoed, initiatiefnemers van het Nederlands Golfmuseum

Terug in de tijd met het Golfmuseum: Herman Oosterbeek

25 februari 2017 Redactie GOLF.NL
In deze rubriek gaan we samen met het Nederlands Golfmuseum terug in de golftijd. We behandelen historische voorwerpen, schilderijen, stokken en personen die aandacht krijgen in het museum op Golfbaan Landgoed Bleijenbeek. In deze derde aflevering vertelt Romana Oosterbeek-Airoldi hoe de droom van haar overleden man Herman toch nog uitkwam.

Het Nederlands Golfmuseum neemt je mee in de geschiedenis van een stokoude sport. Aflevering 3 van een rubriek waarbij we met het Nederlands Golfmuseum terug in de tijd gaan.

'Hier moet u uw hond aan de riem nemen, hier komt de green'

Het zijn de verhalen achter de objecten die het Nederlands Golf Museum tot leven brengen. Van mensen die over vroeger en nu kunnen vertellen. In deze aflevering een gesprek met Romana Oosterbeek-Airoldi.

25 jaar geleden leerden Romana Airoldi en Herman Oosterbeek elkaar kennen. Wat deden zij? Wij vroegen het Romana.

'Herman en ik gingen naar een golfbaan in Knogge. Ik golfde toen nog niet maar liep vaak mee als zijn "caddie".

Omdat het zo gezellig was, wilde ik  zelf ook graag leren golfen. Toen er bij Gorinchem, waar Herman woonde, een bord bij een stuk grond vermeldde: hier komt een golfbaan, dacht ik meteen "super". Het wachten werd niet beloond want de plannen werden uitgesteld en uiteindelijk ging het hele project niet door.

De volgende mogelijkheid bood zich aan toen er plannen kwamen om in het Lingebos een golfbaan te realiseren. Jan Ritmeester en Nout Hutten pakten deze plannen op en de bouw van "De Lingewaelsche" kon beginnen.

Nieuwsgierig naar de locatie bezocht ik met een groepje geïnteresseerden de grond van de toekomstige golfbaan. Ik had mijn hond bij me en bij een bepaalde plek aangekomen sprak de architect tegen mij de legendarische woorden: “Hier moet u uw hond aan de riem nemen, hier komt de green."

Onder de indruk van zo’n gedegen voorbereiding gaf ik mijn dochter Stella en mijzelf gelijk op voor het lidmaatschap, lid 1 en 2 van De Lingewaelsche.

Een golfbaan bouwen kost veel geld en daarvoor waren meer investeerders nodig. Nu wil het toeval dat Nout Hutten bij mijn man in diens tandartsenpraktijk naar zijn tanden liet kijken en daar uitgebreid vertelde over de plannen. Mijn man luisterde vol interesse en had ook gelijk een idee welke potentiële investeerder hij erbij zou kunnen vragen.

Dat was Jaap Pauw. die niet veel later bij Herman in de stoel zou zitten, waar hij het hele verhaal te horen kreeg. Jaap vertelde later bij de opening van het clubhuis: “Ja, met de mond open kon ik niet veel terugzeggen. Maar ik dacht: wat Herman aanpakt is altijd goed.”

Mijn man was ook een groot antiek liefhebber en verzamelaar en door het groeiend golfenthousiasme en de nauwe betrokkenheid bij golf, ontstond bij hem het idee om een golfmuseum op te richten. Herman verzamelde overal waar hij kwam golfobjecten en had al snel een mooie collectie bij elkaar. 

Helaas werd hij heel ziek en hij overleed voordat hij zijn droom kon waarmaken. Ik ben daarom ontzettend blij dat er nu toch een echt golfmuseum is en ik heb geen seconde geaarzeld toen de conservator John Ott mij daarvoor benaderde om ook Hermans collectie in het museum onder te brengen.

Zijn collectie is nu te bewonderen op de plaats die Herman in gedachten had, het Nederlands Golfmuseum. Zo voel ik dat Hermans droom alsnog is uitgekomen.”

Tekst: Ellen Klaasse-Derks.

Lees ook aflevering 2 over de vondst van een colfstok.

Wordt Vriend

Het Nederlands Golfmuseum is gevestigd op Landgoed Bleijenbeek in Afferden, een landgoed met onder meer een golfbaan. Het bouwen van een museum kost veel geld. Wordt Vriend van het Nederlands Golfmuseum en help mee aan de verdere ontwikkeling van het boeiende reizen in de tijd. Klik hier om te lezen hoe je Vriend kunt worden.

Volg het Nederlands Golfmuseum op Facebook:


Lees hier meer over het Nederlands Golfmuseum of klik op de link in deze tweet:

Lees meer over

Erfgoed