Anne van Dam (2012) en Darius van Driel (2007) wonnen in hun amateurcarrière allebei een keer het NK Strokeplay t/m 18 jaar.
Beeld: Golfsupport.nl

NK Strokeplay t/m 18 jaar: Van Dam & Van Driel blikken terug

24 mei 2017 Redactie GOLF.NL
Donderdag begint op Golfclub De Dommel het Nationaal Kampioenschap Strokeplay t/m 18 jaar. Wat betekent het winnen van een jeugd-NK voor een jonge golfer? GOLF.NL sprak twee oud-winnaars.

Geeft het winnen van een junior NK iets van een garantie op een (succesvolle) golfcarrière in de toekomst?  Op de lijst van de winnaars van het NK t/m 18 jaar (zie onder) staan naast namen van spelers en speelsters die nog steeds actief zijn - als (teaching) professional of amateur - minstens zoveel spelers die van het golftoneel verdwenen zijn. 

We spraken kort met twee winnaars van vijf en tien jaar terug - inmiddels allebei professional - en vroegen wat ze nog weten van de overwinning en wat het betekende voor hun carrière.

Belangrijk doel

Anne van Dam weet nog dat ze als 16-jarige amateur het NK t/m 18 jaar won, al is het wel even graven in het geheugen voor de inmiddels 21-jarige professional. Zo gek is dat niet, want ze won ook de NK's t/m 9, 12, 18 en 21 jaar. 

'Alleen die t/m 15 jaar ontbreekt', vertelt ze. 'Ik weet dat het NK t/m 18 op de Efteling was en dat ik dat jaar echt een sprong maakte met mijn spel. Het was die dag zeker spannend: ik hield op de laatste negen holes het leaderboard goed in de gaten om te zien of ik nog een voorsprong had', vertelt Van Dam, die dankzij een 69 (-3) in de middagronde haar eerste echt grote nationale titel won.

'In die tijd behoorde ik tot een grote groep van zo'n acht tot tien speelsters die allemaal wel konden winnen, dus er was flink wat concurrentie. Ik had al wel een aantal top-3 noteringen behaald, maar met deze zege liet ik echt zien dat ik tot de betere speelsters van Nederland behoorde. Het NK Strokeplay voor dames en het Nationaal Open zijn misschien groter, maar het winnen van het NK in je eigen leeftijdscategorie is voor elke jeugdspeler een belangrijk doel.'

'Op dat moment was ik nog veel bezig met andere dingen en wilde ik heel graag piloot worden', antwoordt ze op de vraag of ze toen had kunnen bedenken dat ze vijf jaar later professional zou zijn met een zege op de Ladies European Tour achter haar naam. 'Ik was zeker nog niet bezig met professional worden en dat veranderde niet nadat ik het NK had gewonnen. Wel was ik aan het overwegen om in Amerika te studeren en golf met studie te combineren. Toen ik een jaar later als 17-jarige voor het eerst het Deloitte Ladies Open speelde met professionals dacht ik wel "dit is iets voor mij".'

'Als je professional bent begint iedereen weer op nul'

'Het winnen van een NK kan zeker vertrouwen geven voor de toekomst, maar verder betekent het als ik eerlijk ben heel weinig', zegt Darius van Driel, die tien jaar geleden met -1 over 36 holes de beste was. 

Van Driel is inmiddels professional en bezig met zijn tweede seizoen op de Challenge Tour. Heel veel weet Van Driel niet meer van de bewuste dag op de Efteling. 

'Ik weet nog wel dat het vroeg in het seizoen was en dat het lekker was om het jaar met een overwinning te beginnen', vertelt de 27-jarige professional. 'Wat ik ook nog goed weet is dat Floris de Vries en Tim Sluiter in het veld zaten, op dat moment wel echt de beste jeugdspelers in Nederland. Het was mijn eerste nationale titel. Een grote bonus was dat je met het winnen van het NK je ook kwalificeerde voor toernooien in het buitenland. Het was wel een opmars, want een jaar later won ik het NK Strokeplay op de Lage Vuursche. Tuurlijk kijk ik heel positief terug op die tijd en zegt het iets over hoe goed je op dat moment was, maar nu als broodspeler doet het er echt niet meer toe welk nationaal kampioenschap je in eigen land hebt gewonnen. Als je professional bent begint iedereen weer op nul.'

NK t/m 18 jaar 2017 op De Dommel

Koen Kouwenaar (met 19 jaar te oud om dit jaar zijn titel te verdedigen) en Lauren Holmey wonnen in 2016 het NK t/m jaar 18 jaar. Net als vorig jaar trekt GC De Dommel alles uit de kast voor een gezellig en professioneel georganiseerd toernooi. De wedstrijd over 54 holes (18 holes op donderdag, 36 op vrijdag) telt dit jaar voor het eerst mee voor de WAGR, de wereldranglijst voor amateurs.

Website NK t/m 18 jaar.  

Leaderboard (vanaf donderdag).

Historie NK t/m 18

Jaar Meisjes Jongens
2016 Lauren Holmey Koen Kouwenaar
2015 Roos Haarman Felix van Dijk
2014 Roos Haarman Samarth Kumar
2013 Roos Haarman  Vince van Veen
2012 Anne van Dam Max Albertus
2011 Charlotte Puts Rowin Caron
2010 Ileen Domela Nieuwenhuis Robbie van West
2009 Celine Kortekaas Robin Kind
2008 Marieke Nivard Dylan Boshart
2007 Maaike Naafs Darius van Driel
2006 Marieke Nivard Reinier Saxton
2005 Karlijn Zaanen Sven Maurits
2004 Kyra van Leeuwen Joost Luiten
2003 Kyra van Leeuwen Gerard Geelkerken
2002 Kyra van Leeuwen Sander van Duyn
2001 Myrte Eikenaar Stefan Schaap
2000 Eline Zoethout Taco Remkes
1999 Eline Zoethout Tim Huijbregts
1997 Denis Kuperus Guido van der Valk
1996 Nienke Nijenhuis Tom Donders
1995 Machteld Korenhof Gaston Metselaar
1994 Kim van Tienhoven Michael Colthoff
1993 Marieke Zelsmann -
1992 Marcella Neggers Hein Heyster
1991 Brigitte van Zupthen Rene van Groningen
1990 Laura van Engelenburg Niels Boysen
1989 Kim Chang Maarten van den Berg
1988 Emilie Willemsen Harold Moss
1987 - Harold Moss