Anne van Dam: een eerste zege op de Ladies European Tour
Beeld: LET

Eerste zege Anne van Dam op Ladies European Tour!

16 oktober 2016 Redactie GOLF.NL
Anne van Dam heeft het Xiamen International Ladies Open in China gewonnen. Het is de eerste overwinning voor de Arnhemse op de Ladies European Tour.

AUDIO: luister hier naar een interview met Anne van Dam na haar zege.

VIDEO: bekijk hierboven beelden van Anne van Dam op de slotholes.

Van Dam wist met twee birdies op de laatste drie holes haar belangrijkste concurrent, de Chinese Yuting Shi, een slag voor te blijven.

Zowel Shi als Van Dam zorgden voor vuurwerk op de laatste drie holes, een spannende ontknoping die live was te volgen in een uitzending op YouTube. Van Dam kon met haar lengte van de tee vaak druk uitoefenen op de 18-jarige Shi. Op de zestiende hole was het de Nederlandse die met een birdie op gelijke hoogte kwam Shi. Op 17 maakte Van Dam opnieuw birdie.

'Ik zei tegen mezelf: blijf geduldig', zei de 21-jarige Van Dam die na ronde drie gedeeld eerste was. 'Het is niet voorbij totdat de laatste putt is gevallen.' 

Alle drie de spelers in de laatste groep leverde op de zeventiende hole een waar spektakelstuk. Shi maakte birdie, de Thaise Pannarat Thanapolboonyaras holede vanaf de fairway uit voor een eagle en Van Dam, die met haar drive op de achttiende fairway terecht was gekomen, maakte eveneens birdie. 

Van Dam: 'Holes zestien en zeventien waren echt fantastisch. Ik wist, dat als ik de fairway zou missen, dat ik dat links moest doen. Daar was de ruimte. Mijn slag naar de green had een kans op succes van één op tien, maar ik ging er gewoon voor en het lukte', aldus de dolgelukkige Nederlandse.

Het was de 21-jarige Van Dam die op de laatste hole haar zenuwen het beste onder controle hield. Shi belandde met haar afslag in de rough en kon met haar tweede slag de green niet vinden. Met een par op de laatste hole en een totaal van zeventien onder par na 72 holes wist Van Dam zich verzekerd van de titel op de Xiamen Orient Golf Club. 

'Deze zege is een enorme boost', zei Van Dam. 'Het is mijn tweede jaar op de Tour en tot nu toe had ik nog niet mijn potentieel bereikt. Dus deze overwinning is heerlijk. Ik ben blij dat ik geduldig ben gebleven. Ik stond de laatste holes achter maar had het geloof dat het zou lukken.'

De zege met de scores 70, 66, 67 en 68 slagen leverde haar een cheque van 45.000 euro op. Belangrijker nog, ze is de komende anderhalf jaar verzekerd van goede speelrechten op de Ladies European Tour en ze is op de jaarranglijst gestegen van 82ste naar de 20ste plaats. Op de wereldranglijst was Van Dam voor haar zege nr 332; de nieuwe wereldranglijst verschijnt pas maandag.

Opvallend genoeg was het toernooi in China bijna afgelast omdat het gebied drie weken geleden door een tyfoon werd getroffen. Maar de baan kon op tijd gereedgemaakt worden.

Eerste zege voor longhitter

Van Dam is een speelster van Golf Team Holland en tweedejaars op de Ladies European Tour. Dit was haar 31ste toernooi van de 'LET'. Haar beste resultaat tot vandaag op de Ladies European Tour was een 12de plaats: in het Helsingborg Open van 2015 en de RACV Ladies Masters van 2016. 

De Arnhemse won wel al twee keer op de LET Access Series (de Europese divisie onder de Ladies European Tour): in 2015 het HLR Golf Academy Open in Finland en dit jaar de Citizenguard LETAS Trophy in België.

Van Dam heeft één heel sterk punt: ze is een longhitter. In de ranglijst van wie het verste slaat op de Ladies European Tour is de Nederlandse nummer zeven. Haar afslagen gaan gemiddeld 259 yards, 235 meter. Ze wordt gecoacht door Eric der Kinderen maar werkte dit seizoen ook met bondscoach Maarten Lafeber, vooral aan haar korte spel.

Vier Nederlandse winnaars op de Ladies European Tour

De eerste Nederlandse speelster die een toernooi van de Ladies European Tour won was Liz Weima. Ze won in 1994 het Ladies Open in eigen land. 

Christel Boeljon was de volgende Nederlandse winnares op de Ladies European Tour. Ze heeft al vier zeges geboekt, één minder dan Joost Luiten op de European Tour voor mannen. Boeljon won in 2011 en 2012 het Turkish Airlines Open, in 2012 de Australian Masters en in 2015 het Deloitte Ladies Open op The International. 

Boeljon plaatste zich bovendien in 2011 als eerste Nederlandse speelster voor het Europese Solheim Cup-team. De Solheim Cup is de Ryder Cup voor vrouwen waarin de beste Europese professionals tegen Amerika spelen.

Dewi Claire Schreefel was de derde speelster uit Nederland die een wedstrijd won van de LET, ze zegevierde in 2014 in het Helsinborg Open. Schreefel en Boeljon spelen voornamelijk in Amerika op de LPGA Tour, een niveau dat iets hoger is dan de Ladies European Tour.

Anne van Dam is nu de vierde Nederlandse met een LET-zege. De Arnhemse wordt in haar loopbaan als professional gesteund door Golf Team Holland, ING Private Banking, NGF en Audi. Golf Team Holland (GTH) ondersteunt en adviseert startende golfprofessionals aan het begin van hun professionele sportcarrière.

Joost Luiten is in het verleden ook gesteund door GTH. Luiten heeft inmiddels vijf keer gewonnen op de European Tour. Zijn laatste zege was in het KLM Open van dit jaar. Rolf Muntz was de eerste Nederlandse man die een toernooi van de European Tour won. Maarten Lafeber won daarna één keer en Robert-Jan Derksen twee keer.

Eindstand Xiamen International Ladies Open.

Order of Merit-jaarranglijst LET. Wereldranglijst.

Website Anne van Dam.