De winnaars van het NK Strokeplay t/m 18 jaar op Golfclub de Dommel: Koen Kouwenaar (18) en Lauren Holmey (13),
Beeld: Golfsupport.nl

Kouwenaar en Holmey verrassende winnaars NK

6 mei 2016 Redactie GOLF.NL
Een stralende dag op Golfclub de Dommel leverde in het NK t/m 18 jaar verrassende winnaars op: de half-Nederlandse Lauren Holmey (-13) bij de meisjes en de 18-jarige Koen Kouwenaar bij de jongens.

Lauren Holmey ging bij de meisjes wire-to-wire: in twee dagen en 54 holes verloor de  13-jarige Franse amateur nooit de leiding, al werd het in de laatste ronde nog goed spannend.

Met rondes 72-74 had de in Zuid-Parijs woonachtige amateur na de ochtendronde op vrijdag een aardige voorsprong van vier slagen op Chantal Paassen.

Holmey kwam in de laatste ronde van dit NK door in 41 slagen – haar slechtste negen holes tot dusver - en zag de voorsprong die ze had langzaam slinken. Ondertussen werd er achter haar dusdanig gespeeld dat ze na 12 holes op +15 zelfs even gelijk stond.

De laatste drie holes van Holmey waren echter ijzersterk: een sandy-par op 16, een lange 2-putt voor par op 17 en een prachtige birdie op de slothole. Ondertussen was Chantal Paassen in het clubhuis gearriveerd met +16 en bleek Holmey’s birdie en totaal van +14 (72-74-78) meer dan voldoende voor de zege. Anouk Sohier, eerder deze week winnares van de voorjaarswedstrijd, legde beslag op de derde plaats met +18.

‘Dit is echt een totale verrassing,’ zei Solmey aan de zijde van haar Franse moeder/tolk na de prijsuitreiking. ‘Ik hoorde dat ik hier als half-Nederlandse mocht meedoen en dus konden we er met de familie een mooie vakantie van maken. De baan was erg moeilijk en je moet hier goed putten om een beetje een goede score te kunnen maken.’

‘In Frankrijk speel ik veel,’ vertelt de verrassende winnares, die op haar vijfde al jong begon met golf. ‘Bij ons is het anders. Daar spelen we in leeftijdscategorieën en is er niet een NK t/m 18 of 21 jaar. Ik ken hier niemand en het was echt 'ontdekken'. We waren hier gekomen met als doel om de eerste dag door te komen. Om dan vervolgens te winnen is echt geweldig.’

‘Het kwartje moest een keer gaan vallen’

Bij de jongens ging de strijd om de titel tussen drie spelers: Maarten van Mourik, die op vrijdag de toon zette met een 65 - een nieuw baanrecord, Jerry Ji, alom beschouwd als de favoriet en de relatief onbekende 18-jarige amateur Koen Kouwenaar van Golf Best. Dit was ook het drietal dat over 54 holes als enige onder par wist te blijven op de korte maar listige baan van Golfclub de Dommel, die in geweldige omstandigheden een prachtig toernooi wisten neer te zetten.

Voor een korte baan als De Dommel, was het opvallend dat er maar drie spelers onder par finishten. ‘Ik denk dat veel spelers ongeduldig werden en fouten gingen maken’, verklaarde Koen Kouwenaar.  

Als 18-jarige bleef Kouwenaar in zijn laatste ‘kans’ op de titel wel geduldig. Zijn naaste belager op de laatste paar holes was Jerry Ji, die zichzelf weinig kwalijk kon nemen. De speler van de Noordwijkse deed weinig fout en gaf zichzelf een goede kans op 18 om met birdie naast de leider te komen.

Kouwenaar had de deur opengezet met een drie-putt bogey op 17, maar hield zijn zenuwen op 18 knap in bedwang nadat hij zijn approach over de green sloeg. Dankzij een zeer goede chip redde Kouwenaar alsnog zijn par en omdat Ji zijn putt niet wist te holen was par voldoende voor de speler die volgende week in de banken mag mag voor zijn HAVO-examen. ‘Ik hoop dat mijn eindexamen +7 wordt in plaats van -7 (Kouwenaars winnende score),’ zei hij gevat tijdens de prijsuitreiking.

‘Dit is zeker mijn grootste titel tot nu toe. Ik had hier echt mijn zinnen op gezet en heb serieus hard getraind in de winter. Ik moet een uur en een kwartier reizen met de trein om op Best te komen en te trainen. Met andere woorden: ik moet er zelf veel voor doen en deze overwinning voelt dan ook erg goed.’

‘Die up-and-down op 18 was fantastisch’, zei de winnaar over zijn laatste hole. ‘Hij lag in de rough en niet echt lekker. Het kwartje moest een keer gaan vallen. Ik speelde erg steady vandaag. Het putten en mijn focus was heel goed deze week. Ik maak graag een praatje in de baan, maar als ik dat niet doe zit ik een tunnel, en dat werkt echt veel beter,’ aldus Kouwenaar, die zich met deze overwinning in het zeskoppige ELTK-team speelt.

Uitslag Meisjes

Uitslag Jongens