Een medaille gewonnen door Dolf Enthoven
De andere kant van de medaille
John Ott en Ferd Vrijmoed, initiatiefnemers van het Nederlands Golfmuseum

Terug in de tijd met het Golfmuseum: Ramón van Wingerden

20 mei 2017 Redactie GOLF.NL
In deze rubriek gaan we samen met het Nederlands Golfmuseum terug in de golftijd. We behandelen historische voorwerpen, schilderijen, stokken en personen die aandacht krijgen in het museum op Golfbaan Landgoed Bleijenbeek. In deze laatste aflevering staat Ramón van Wingerden, Manager Sportontwikkeling bij de NGF, centraal.

Het zijn de verhalen achter de objecten die het Nederlands Golf Museum tot leven brengen. Van mensen die over vroeger en nu kunnen vertellen.  Het Nederlands Golfmuseum neemt je mee in de geschiedenis van een stokoude sport. 

Het woord is ditmaal aan Ramón van Wingerden die in 2014 een golftentoonstelling  organiseerde in het Haags Historisch Museum ter ere van het 100-jarige bestaan van de NGF. Hij droeg een deel van die expositie over aan het Nederlands Golf Museum.

"We leunen op een prachtige golfgeschiedenis en voelen de behoefte dat onder de aandacht te brengen"

Je zou maar een passie voor geschiedenis én voor golf hebben en tegen iemand aanlopen die een golfmuseum wil oprichten. Het overkwam Ramón van Wingerden, Manager Sportontwikkeling van de NGF. In de tijd dat hij druk in de weer was met de organisatie van een golftentoonstelling in het Haags Historisch Museum ter ere van het 100-jarige bestaan van de NGF in 2014, kwam hij in contact met John Ott, initiatiefnemer van het Nederlands Golf Museum.

Passie delen

"Ik ben samen met Myrte Eikenaar en Jan Kees van der Velden twee jaar bezig geweest met de voorbereidingen van de NGF-tentoonstelling en kreeg daarbij veel steun van het Haags Historisch Museum”, vertelt Ramón van Wingerden. “Toen ik John ontmoette en hoorde van zijn plannen voor een golfmuseum op Bleijenbeek, was er gelijk een klik. We voelden dezelfde passie en hij nam mij mee in zijn droom. We leunen op zo’n prachtige golfgeschiedenis en voelen beiden de behoefte dat onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Het Nederlands Golf Museum is hét schoolvoorbeeld van een particulier initiatief. Je mag er dankbaar voor zijn dat iemand zich daar met zoveel daadkracht voor inzet. Logisch dat wij daaraan meehelpen.”

En zo kreeg John Ott de toezegging dat hij na afloop van de golfexpositie in het Haags Historisch Museum, die maar liefst 10.000 bezoekers trok, over een deel van de collectie kon beschikken.

“We konden hem niet alles overhandigen, aangezien een deel ervan aan ons uitgeleend was door het British Golf Museum in St. Andrews in Schotland. Verbazingwekkend hoe goed dit museum ons heeft geholpen. We kregen zelfs de topstukken mee. Ik had gedacht dat ze daar zuiniger in waren, maar je deelt de liefde voor de golfsport en hebt dezelfde missie. Daar zal het aan liggen. Het voelde als vriendschap toen we daar waren.”

Snellere succesbeleving

Naast historische boeken en historisch golfmateriaal schonk de NGF een medaille aan het Nederlands Golf Museum, gewonnen door Dolf Enthoven, die in de jaren ’20 voor het Nederlands team speelde. In het maandblad "Golf" van juli 1950 staat een interview met deze, toen inmiddels zeventigjarige golfer. 

De verslaggever omschrijft hem als een van de meest sympathieke en bescheiden golfveteranen die hij kent. Op de vraag "Hoe denkt U over de ontwikkeling van Golf in Nederland" geeft hij het volgende antwoord: “Mijn mening is dat er vooral door de jeugdige speler veel beter gespeeld wordt dan in ‘mijn tijd.’ Als zij geregeld en serieus oefenen kunnen zij zeker het internationale peil bereiken. Zij missen echter nog de routine van het internationale golf.”

Laat Ramón van Wingerden zich nu net hard voor maken voor die jeugdige golfspeler. Voor de NGF ontwikkelde hij speciale programma’s om de sport ook voor kinderen aantrekkelijk te maken. Onder andere met RAAK! dat basisschoolkinderen in contact brengt met de golfsport. “Ze spelen met plastic clubs en met tennisballen, waardoor er een snellere succesbeleving is. De afgelopen vijftien jaar is de populariteit van de golfsport enorm toegenomen onder jongeren en ik ben ervan overtuigd dat daar in de toekomst meer spelers op het niveau van Joost Luiten uit voortrollen.”

Ramón van Wingerden beoefende de golfsport ook al vanaf jonge leeftijd en maakte in zijn jeugd deel uit van de NGF-selectie. Daar raakte hij bevriend met Robert-Jan Derksen. “Ik deed erg mijn best, maar miste het talent om professional te worden en ben toen Internationale betrekkingen en Spaans gaan studeren. Voordat ik op zoek ging naar een vaste baan, ben ik een jaar caddie geweest voor Robert-Jan Derksen. Hebben we samen door een groot deel van de wereld gereisd. Een mooie en ongecompliceerde tijd.”

Tekst: Ellen Klaasse-Derks.

Lees ook de vorige aflevering over Daan Slooter.

Wordt Vriend

Het Nederlands Golfmuseum is gevestigd op Landgoed Bleijenbeek in Afferden, een landgoed met onder meer een golfbaan. Het bouwen van een museum kost veel geld. Wordt Vriend van het Nederlands Golfmuseum en help mee aan de verdere ontwikkeling van het boeiende reizen in de tijd. Klik hier om te lezen hoe je Vriend kunt worden.


Volg het Nederlands Golfmuseum op Facebook:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.


Lees hier meer over het Nederlands Golfmuseum of klik op de link in deze tweet:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

}