Daan Slooter in het Nederlands Golfmuseum
John Ott en Ferd Vrijmoed, initiatiefnemers van het Nederlands Golfmuseum

Terug in de tijd met het Golfmuseum: Daan Slooter

6 mei 2017 Redactie GOLF.NL
In deze rubriek gaan we samen met het Nederlands Golfmuseum terug in de golftijd. We behandelen historische voorwerpen, schilderijen, stokken en personen die aandacht krijgen in het museum op Golfbaan Landgoed Bleijenbeek. In deze aflevering staat KLM Open-directeur Daan Slooter centraal.

Het zijn de verhalen achter de objecten die het Nederlands Golf Museum tot leven brengen. Van mensen die over vroeger en nu kunnen vertellen.  Het Nederlands Golfmuseum neemt je mee in de geschiedenis van een stokoude sport. 

Het woord is ditmaal aan Daan Slooter, directeur van het KLM Open en verzamelaar. Een deel van zijn privéverzameling schonk hij aan het museum.

Een programmaboekje van het Dutch Open 1980 met de handtekening van een golfheld

"

Van jongs af aan stond zijn leven in het teken van de golfsport. Althans vanaf het moment dat Daan Slooter met zijn ouders naar Noordwijk verhuisde en vlakbij de Noordwijkse Golfclub kwam te wonen. Zijn moeder werd er lid van en speelde hem het balletje toe. 

“Ik had het geluk dat ze een aantal golfvriendinnen met kinderen van dezelfde leeftijd had, allen lid van de Noordwijkse. De golfclub was net verhuisd en uitgebreid van negen naar achttien holes. Er kwamen veel nieuwe leden bij, ook jongeren, veelal geworven hij hockey- en tennisclubs. In die levendige sfeer kwam ik er binnen. Ik vond het gelijk een leuk spel, je kunt je eigen doelen stellen en jezelf blijven uitdagen. Het paste bij me.” 

Handtekening Severiano Ballesteros 

Er werden heel wat uurtjes op de Noordwijkse gesleten, niet alleen op de baan, maar ook als vrijwilliger. In 1978 hield Daan Slooter, elf jaar oud, het scorebord bij tijdens het Dutch Open. Het jaar erop liep hij mee als caddie. 

Alle relikwieën uit die tijd en de jaren daarna heeft hij bewaard. Programmaboekjes, toegangskaartjes, badges van spelers, caddieboekjes, noem het maar op. Een unieke verzameling die hij onlangs aan het museum schonk. 

Het zijn objecten waaraan bijzondere herinneringen kleven. Zoals een programmaboekje uit 1980 van het Dutch Open in Hilversum, met daarop de trotse handtekening van de winnaar. Severiano Ballesteros, een Spaanse golfprofessional die het Dutch Open drie keer won en vele jaren tot de allerbeste golfers ter wereld behoorde. Hij maakte deel uit van de zogenaamde Europese Big Five van de golfsport, naast Nick Faldo, Bernhard Langer, Sandy Lyle en Ian Woosnam. 

“Onder mijn generatiegenoten was hij de grote golfheld”, aldus Slooter. Dat Severiano, meestal Seve genoemd, op 7 mei 2011 het leven liet als gevolg van een hersentumor, slechts 54 jaar oud, geeft nog meer betekenis aan dit museumstuk. 

Loodzware clubs 

Daan Slooter schopte het zelf ook ver in de golfsport. Werd op zijn dertiende clubkampioen, extreem jong voor zo’n prestatie, en veroverde een plek in het Nederlands Jeugdteam. Speelde wedstrijden in binnen- en buitenland. Op zijn vijftiende won hij het Nederlands Jeugdkampioenschap, de eerste van drie. In 1987, op zijn negentiende, werd hij Nederlands Amateurkampioen. 

De stap naar een professionele carrière heeft hij nooit gemaakt. “Dat was in die tijd minder gebruikelijk”, zegt hij. “De meeste golfers bleven amateur. Er viel ook niet zo veel geld te verdienen als nu. Bovendien groeide ik enorm snel en dat kwam mijn spel niet ten goede.. Op mijn zestiende was ik al 1,96 meter en in die tijd was het lastig goede stokken te vinden als je zo lang was. In 1984 liet ik een set maken, vlak voor het WK in Hongkong, maar die clubs bleken loodzwaar. Ik kon er weinig mee. Wat dat betreft was het nog een amateuristische tijd.”  

Het keerpunt in zijn carrière kwam tijdens zijn tijd in de Verenigde Staten waarnaar hij vertrok voor een studie economie aan de Duke University in Durnham, North Carolina. Hij verbleef er vier jaar, speelde golf voor de universiteit, maar het heilige vuur brandde wat minder. Sinds lange tijd golft hij alleen nog maar recreatief, veel te weinig naar eigen zeggen. Hij is nog steeds lid van de Noordwijkse Golfclub. Zo nu en dan slaat zijn achtjarige zoon ook een balletje mee. Wie weet wat de toekomst hém nog brengt.

Tekst: Ellen Klaasse-Derks.

Lees ook de vorige aflevering over Paul Roos en golfboeken.nl.

Wordt Vriend

Het Nederlands Golfmuseum is gevestigd op Landgoed Bleijenbeek in Afferden, een landgoed met onder meer een golfbaan. Het bouwen van een museum kost veel geld. Wordt Vriend van het Nederlands Golfmuseum en help mee aan de verdere ontwikkeling van het boeiende reizen in de tijd. Klik hier om te lezen hoe je Vriend kunt worden.


Volg het Nederlands Golfmuseum op Facebook:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.


Lees hier meer over het Nederlands Golfmuseum of klik op de link in deze tweet:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

}