Golfclub de Semslanden
Het clubhuis van De Semslanden
De negende heeft sinds kort een eilandgreen, nu is het de signature hole
Een bosrijke par 3
De par-3 baan

Clubportret: De Semslanden springt in op nieuwe wensen

15 mei 2017 Redactie GOLF.NL
In het noordoosten van Nederland is de concurrentie groot. Er zijn vrij veel banen terwijl er minder golfers wonen dan in de Randstad. Maar Golfclub de Semslanden in Drenthe is na een aantal veranderingen een gezonde vereniging.

De baan van Golfclub de Semslanden mocht er altijd al zijn dankzij achttien gevarieerde holes in een afwisselend landschap met bos en water. Met als groot voordeel dat de baan is aangelegd op de uitlopers van de Hondsrug, een zandgebied in Drenthe. Hierdoor is De Semslanden het hele jaar droog en goed bespeelbaar. 

En er is de afgelopen paar jaren veel veranderd waardoor de baan van architecten Eschauzier & Thate (1-9) en Gerald Jol (10-18) nog veel aantrekkelijker en leuker is geworden. Het meest in het oog springend is een verandering aan de negende hole pal voor het clubhuis en het grote terras, die een eilandgreen heeft gekregen. 

Een van de drijvende krachten achter de wijzigingen is Karst Hoogsteen, bestuurslid en baancommissaris van de club. Hij vertelt dat de baanaanpassingen maar een van de veranderingen zijn om de club aantrekkelijker te maken, voor de huidige leden maar vooral voor jongere golfers, een groep met andere wensen dan golfers die een traditioneel jaarlidmaatschap goed genoeg vinden. “De golfbanen in het noordoosten van Nederland hebben het niet makkelijk want er zijn veel banen voor betrekkelijk weinig golfers”, zegt bestuurslid Hoogsteen. 

In een straal van dertig kilometer van De Semslanden vind je onder meer De Compagnie Veendam (18 holes), de Noord-Nederlandse (18), de Drentsche (27) en De Gelpenberg (18). “We vissen allemaal in dezelfde vijver en we hebben ook nog eens te maken met vergrijzing”, zegt Hoogsteen. “De gemiddelde leeftijd van golfclubleden nationaal is al hoog, bij ons is de gemiddelde lid nog eens vijf tot tien jaar ouder.”

Diversificatie

De Semslanden, 31 jaar oud, is een actieve ledenclub: veel activiteiten voor alle verschillende leden. “Zowel Groningers als Drenten voelen zich er thuis”, zegt de club op de website, en dat is maar goed ook want De Semslanden ligt op een paar kilometer van de grens met de provincie Groningen. Een van de activiteiten is een Ryder Cup-achtige wedstrijd tussen leden die in Groningen en Drenthe wonen. Daarbij zijn ook wel eens de volksliederen van de twee provincies gezongen. 

De Semslanden blijft een ledenclub maar de tijden veranderen en de club wil ook aan de wensen van nieuwe generaties tegemoet komen. Het bestuur heeft daarom gekozen voor diversificatie (nieuwe producten) op allerlei gebied. Hoogsteen: “We hebben onder meer een 9-holeslidmaatschap geïntroduceerd waarbij je negen holes per dag mag spelen. Veel oudere leden blijven daardoor lid.” Ook is er een daluur- en een par-3-lidmaatschap gekomen (naast de 18-holesbaan ligt een qualifying par-3-baan). “Mijn zoon is een goede golfer maar hij heeft net zoals veel generatiegenoten weinig tijd, hij kan hooguit twee uurtjes naar de golfbaan. Met verschillende lidmaatschappen willen we verschillende golfers bedienen.”

Experiment

Een ander voorbeeld van diversificatie is dat de eerste negen elke week wisselt. Hoogsteen: “De ene week start je op hole 1, de andere week is hole 10 de eerste hole. Zo spelen 9-holes-golfers elke week een andere baan.” Bovendien kun je de 18-holesbaan (normaal vier keer par 5, vier keer par 3 en tien keer par 4) nu als par-3-baan spelen. Na succesvolle par-3-kampioenschappen op de grote baan in de afgelopen twee jaar zijn er permanente par-3-tees op elke hole van de grote baan. “Dat is een experiment”, zegt Hoogsteen. “En zo gaan we ook nadenken over 6-holesronden en -lidmaatschappen en een verdeling van de baan in drie delen van zes holes waarbij je steeds bij het clubhuis uitkomt.” 

Het bestuur van de club met ongeveer 850 leden heeft verder alle inkomsten en uitgaven onder de loep genomen. “De contributie mag niet te hoog zijn,” zegt Hoogsteen, “want onze kracht is de laagdrempeligheid en gemoedelijkheid.” Er is ook kritisch gekeken naar het onderhoudscontract en daarbij zijn grote besparingen gerealiseerd. “We hebben een eigen hoofdgreenkeeper in dienst en we huren greenkeepers van Hoveniersbedrijf Dijk in.” Hoogsteen denkt dat dit de beste formule is voor ledenbanen. “En dan een goede dialoog tussen bestuur, hoofdgreenkeeper en aannemer.”

Ledengroei

Het clubhuis is niet vergeten bij de voorbereidingen op een toekomst met golfers die andere wensen hebben. Na een renovatie in de afgelopen winter is de inrichting van Brasserie de Semslanden gemoderniseerd en er is meer ruimte. De club die talenten als Lianne en Karin Jansen en Kevin Reints heeft voorgebracht, blijft zich natuurlijk richten op jeugd, onder meer door samenwerkingen met scholen. De club en de professionals Richard Paul en Adam Howard hebben vorig jaar het Committed to Jeugd-certificaat ontvangen, een erkenning van de NGF voor een jeugdprogramma van hoge kwaliteit. 

Al die veranderingen op De Semslanden zijn vooralsnog succesvol. “We zijn het afgelopen jaar met zo’n veertig leden gegroeid en dat is uitzonderlijk in deze tijd”, zegt bestuurslid Hoogsteen. “We maken een kleine winst en het is weer een gezonde vereniging.”

“Standaard is dood in de pot”

Terug naar de baanaanpassingen: het hoofddoel is de holes aantrekkelijk te maken voor de grootste groep spelers. Hoogsteen: “Dat is de groep met handicap 25 tot 30, die moeten zo veel mogelijk spelplezier hebben. Dus vooral de gebieden waar hun afslagen landen moeten schoon en opgeruimd zijn en daar moeten geen dwarssloten liggen. Onze vernieuwde hole 9 met de eilandgreen is zo gemaakt, dat-ie goed te doen is voor de bogeyspeler, die kan er met vijf of zes slagen vanaf komen. Tegelijk is de hole heel uitdagend voor de parspeler die op jacht is naar een birdie. Voordat we definitieve beslissingen maakten over de lengte van de hole met de eilandgreen, hebben we met een geselecteerde groep leden ballen geslagen vanaf verschillende plekken. We proberen de leden zo veel mogelijk bij alles te betrekken.”

Het baanteam van De Semslanden probeert elk jaar een grote baanverbetering te realiseren. “Standaard is dood in de pot”, zegt Hoogsteen, die sinds zijn pensioen vorig jaar nu dagelijks met de baan bezig is. Tegelijk is het doel om de oorspronkelijke natuur terug te brengen op het terrein: tien hectare bos, zes hectare grasland en twee hectare open water, deels de natuur van de schrale zandgrond van de Hondsrug, deels de natuur van de veenkoloniale gebieden in Drenthe. 

En tot slot wil de club ook wat betreft het baanbeheer voorbereid zijn op de toekomst. “Wij gebruiken nu al geen gewasbeschermingsmiddelen meer. Dat moet ook want die zullen vroeger of later helemaal verboden worden. Mest gebruiken we alleen op de greens en water wordt gerecirculeerd, zodat je alleen water aan verdamping verliest.” De club hoopt eind van dit jaar het GEO-certificaat te ontvangen, een bewijs van duurzaam beheer.

Spelen op De Semslanden

De club werkt niet met starttijden. Bel of er ruimte is: 0599-564661.

Greenfee 18 holes: 45 euro (maandag-zaterdag), 55 euro (zondag). Greenfee 9 holes: 30 euro (maandag-zaterdag), 35 euro (zondag). Handicap 54 of lager vereist.

Greenfee 9-holes par-3-baan: 10 euro (toegankelijk zonder baanpermissie).

Meer informatie: semslanden.nl.

}