Golfbaan Weleveld
Robert-Jan Derksen bij de opening van de par-3 baan van Holthuizen
Beeld: Hans Hommes
Het clubhuis van de Rijswijkse
Het clubhuis van Naarderbos vanaf het water gezien

Banen&clubs blog: Cobra-fittingcenter op Appelscha

25 juni 2017 Redactie GOLF.NL
De banen & clubs blog: kort nieuws over banen en clubs verzameld op GOLF.NL.

Cobra-fittingcenter op Golfbaan Appelscha

Op zondag 2 juli 2017 openen Cobra/Puma en Golfcenter Sporthaantje het Cobra Fittingcenter Noord Nederland. Het betreft een samenwerking tussen Golfbaan Appelscha en Golfcenter Sporthaantje. Op de golfbaan werd al golmateriaal verkocht, vanaf 2 juli kunnen golfers er terecht voor clubfittingen.

'Iedere golfer is anders, iedere swing is anders', zegt Cobra-vertegenwoordiger Ivo Lancee. 'Het is belangrijk dat de golfclubs passen bij de speler en niet dat een speler zich aan de clubs gaat aanpassen.

Golfers en ook (nog) niet-golfers kunnen op 2 juli alle clubs van Cobra proberen op de drivingrange van Appelscha. Daarnaast worden diverse golftassen en trolleys van topmerken met korting aangeboden. 'Sporthaantje is er trots op het grootste Cobra Fittingcenter van Nederland te zijn', zegt eigenaar Jan de Haan. 'De locatie op de golfbaan in Appelscha leent zich er uitstekend voor.'

Meer informatie: gcdehildenberg.nl.

'Hoop op tweede leven GC Weleveld'

Op de website borneboeit.nl wordt geschreven over de veiling van Golfbaan Weleveld in Twente. Er kan nog geboden worden tot 1 juli. Intussen wordt er gewoon gespeeld op de failliete baan en wint de club aan leden: 

'Enkele investeerders en hypotheeknemers maken het mogelijk dat de greens weer door een professioneel bedrijf (het daarin gespecialiseerde De Ridder, red) worden onderhouden. De voorzitter van de club, Ronald Vingerling: “Daar is specifieke kennis voor nodig, maar werd voorheen door een soort plantsoenendienst gedaan. Verder zijn er gelukkig veel vrijwilligers, die er in feite samen voor zorgen dat we door konden gaan. Ze houden bijvoorbeeld de bunkers schoon en verwijderen onkruid en te hoge gewassen. Anderen bemannen het clubhuis, verwelkomen bezoekers en houden toezicht dat er geen ongewenste gasten komen."'

Lees meer op borneboeit.nl.

Hilversumsch Senior Open

De Hilversumsche Golfclub is op vrijdag 23 en zaterdag 24 juni gastheer van een kampioenschap voor de seniorentop van Nederland. Het Hilversumsch Senior Open is het enige tweedaagse open seniorentoernooi van Nederland.

In het zwaar overtekende toernooi strijden 54 heren en 36 dames om de titel. De laagste handicap is 1, de hoogste 10. 

Op vrijdag en zaterdag worden 18 holes gespeeld. De starttijden op vrijdag zijn tussen 11 en 13 uur, de starttijden op zaterdag tussen 10 en 12 uur. Bezoekers Bezoekers zijn van harte welkom. De prijsuitreiking zal worden gedaan door de wethouder van sport van de gemeente Hilversum, Floris Voorink. 

Meer informatie: hilversumschegolfclub.nl.

250 spelers in Achterhoeks Open

De 11de editie van het Achterhoeks Open op Golfbaan 't Zelle heeft maar liefst 250 golfers getrokken. Het toernooi staat open voor spelers die lid zijn van een Achterhoekse golfclub en/of geboren zijn in de Achterhoek en/of woonachtig zijn in de Achterhoek of de Liemers. Meer informatie: op gczelle.nl en op de Facebook-pagina van 't Zelle.

Wurgslang gevonden op de Haagsche

Algemeen Dagblad bericht dat zondag 18 juni op de Koninklijke Haagsche een wurgslang is aangetroffen. 

Hij was niet gevaarlijk maar toch ook wel. Een deskundige zegt:

'Hij is niet gevaarlijk. Hij kan wel bijten, maar het is een wurgslang. Dus hij bijt alleen als hij zich bedreigd voelt.'

Zoals te verwachten: de slang is vermoedelijk gedumpt door de eigenaar of ontsnapt. Lees het bericht op ad.nl.

Derksen opent par-3 baan van Holthuizen

GC Holthuizen in het Noord-Drentse Roden heeft een 'volwaardige' 9-holes baan (par 73) maar er is een 9-holes par-3 baan bijgekomen (par 54). De compacte maar uitdagende baan, ‘Kleintje Holthuizen’ geheten, is na een aanlegperiode van 14 maanden klaar voor gebruik. 

Robert-Jan Derksen heeft deze qualifying baan op zaterdag 17 juni geopend. De oud-European Tour-speler Derksen liet op enthousiaste wijze zien hoe hij alle greens vanaf de centrale afslagplaats kon bereiken. 

De voorzitter van de Par 3 commissie, Leen van Wijk, bedankte golfbaanarchitect Alan Rijks voor het ontwerp, firma Vos Ruinerwold voor de aanleg en de greenkeepers voor hun werk om de baan speelklaar te maken. Burgemeester Klaas Smid noemde de baan een ‘pareltje’ van de gemeente. De opening werd afgesloten met een putting-clinic door Robert-Jan Derksen, die zelf naast zijn werkzaamheden als golfcommentator de Putting Academy in Nunspeet runt. 

Vanaf heden kunnen leden, gastspelers en anderen (mits vergezeld door een ervaren golfer) spelen op de baan (€17,50 voor een dagkaart). Lees hier meer over de par-3 baan.

PGA-keurmerk voor Hooge Rotterdamsche 

Golfschool de Hooge Rotterdamsche ontvangt op 16 juni 2017 het PGA-keurmerk. Jim van Heuven, bestuurslid van de PGA Holland (Professional Golfers Associatie), zal het schild behorend bij de titel 'PGA erkende Golfschool' overhandigen aan de golfprofessionals Jelle Tarnóczy, Raymond Stoop en Jan van ’t Klooster. 

Het kwaliteitskeurmerk wordt gegeven aan golfscholen die een hoge standaard nastreven in het opleiden van nieuwe en bestaande golfers. PGA Holland, de beroepsorganisatie voor golfleraren, wil met deze erkenning waarborgen dat het leren van golf op alle niveaus van een hoge kwaliteit is. 

Professional Jelle Tarnóczy: 'We zijn trots op deze PGA erkenning. Het onderstreept onze doelstelling om als Golfschool actief en met name up-to-date te blijven in de bewegende en veranderde golfmarkt.' Baanmanager Marie-José Heshusius vind de erkenning passen in het nieuwe beleid van de golfbaan: 'We proberen continu nieuwe golfers te interesseren voor onze prachtige locatie. Dat deze spelers goed les krijgen is belangrijk, maar vooral het overbrengen van het enthousiasme voor de sport. Ook de bestaande golfers profiteren uiteraard van een PGA erkende  Golfschool.'

Meer informatie: golfschooldehoogerotterdamsche.nl.

Play for Hope op Golfclub Brunssummerheide

Na drie Play for Hope-edities op Golfclub Brunssummerheide heeft KWF Kankerbestrijding het concept van Martijn van Oosterhout en Sebastian Dresen van Brunssummerheide geadopteerd onder de naam Golf4life om het te verspreiden op golfbanen in Nederland. Clubs kunnen hierover informatie vinden op kwf.nl.

Van Oosterhout en Dresen zelf doen op  25 juni 2017 een poging om het record van de vorige keer (100 holes) te overtreffen. Ze spelen van van zonsopgang tot zonsondergang op Brunssummerheide (meer informatie: golfclubbrunssummerheide.nl).

Enkele dagen eerder, 21 juni, wordt een golfmarathon gehouden op Golfbaan 't Woold, en op 7 juli gebeurt dit op G&CC Crossmoor.

Vacature

Berkelmans Greenkeeping en Golfclub Riel in Geldrop zoeken een greenkeeper. Kijk bij GOLF.NL/vacatures (14 juni 2017) of klik hier.

30 jaar Rijswijkse Golfclub

De Rijswijkse GC viert deze zomer het 30-jarige bestaan. AD spral met spelers van wie er eentje dit zegt:

'Men slaagde er steeds in de baan te blijven verbeteren en verder te moderniseren. Je kan hem nu omschrijven als een lekkere mix van polderbaan en parkbaan, vol uitdagende waterpartijen. Voortreffelijke greens.'

Lees het artikel op ad.nl.

Golfbaan Weleveld wordt geveild

Golfbaan Weleveld in Twente, die zoals eerder gemeld failliet is gegaan, wordt op 14 juli 2017 geveild. Dat meldt Tubantia. Op de website van Van de Loosdrecht Makelaars staat onder meer deze tekst:

'In juni 2014 is De Ridder Civiel & cultuurtechniek begonnen met de aanleg van de 9-holes golfbaan op landgoed Weleveld. De baan van Golfclub Weleveld, met NGF A-status, is per 1 mei 2015 geopend voor clubleden en greenfeespelers. De baan is ontworpen door Michiel van der Vaart van Jol Golfdesign. Naast de 9 holes golfbaan zijn een clubhuis, eenvoudige driving range, putting green en parkeerterrein aanwezig.'

Tubantia:

'Aangeboden worden de 9-holes baan, het clubhuis, de driving range, de putting green en het parkeerterrein, een deel van het terrein in eigendom en de erfpacht tot 25 maart 2044 over de resterende ondergrond. Gegadigden kunnen tot 1 juli een onderhands bod uitbrengen.'

De curator zegt dat de baan failliet ging omdat het aantal leden te ver achterbleef bij het geraamde ledental.

Een video van de baan:

Scholengolf bij Golfpark Almkreek

De afgelopen periode hebben meer dan 1100 basisschoolleerlingen van groep 3 t/m 8 van de gemeente Woudrichem kennisgemaakt met golf. Het betrof een gezamenlijk initiatief van de gemeente Woudrichem en Golfpark Almkreek. Sportcoach Mark Pulles, Nanda Lamsma (golfprofessional van Golfacademy Almkreek) en negen jeugdcoaches hebben de golflessen verzorgd. Het gehele project is ondersteund door de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie die onder meer bij gymlessen SNAG Golf (speciale clubs en ballen) beschikbaar heeft gesteld. Op Golfpark Almkreek hebben kinderen het geleerde in de praktijk gebracht met echte golfclubs en ballen. 

Meer informatie: golfpark-almkreek.nl. Bekijk ook het verslag van ad.nl dat hieronder op Facebook is uitgelicht.

FootGolf-toernooi op Spaarnwoude

Golfbaan Spaarnwoude is vanaf 9 juni 2017 gastheer van de FootGolf Capital Cup, 'het grootste en sterkste FootGolf-toernooi ter wereld' volgens de organisatie, 'en daarom ook een van de zes majors op de wereld'. Meer dan 300 spelers uit 22 landen komen naar Golfbaan Spaarnwoude toe om met elkaar te strijden om een prijzenpot van 11.000 euro. 

Lees meer op footgolfcapitalcup.com.

Golfles op Goese voor mensen met hersenletsel

Op De Goese Golf wordt op zaterdag 10 juni 2017 een golfclinic gegeven voor mensen met hersenletsel:

'Speciaal voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, Parkinson en MS, is er op De Goese Golf zaterdag een aangepaste introductieles golfen.' 

Lees meer op pzc.nl.

Quote 500-lid koopt Naarderbos

Quote meldt dat Nedstede, het Amsterdamse vastgoedbedrijf van Quote 500-lid Michael van de Kuit, de exploitatierechten van Golfbaan Naarderbos heeft gekocht (de baan, het clubhuis maar ook het strand):

'Hij neemt de exploitatierechten en de erfpacht over van het Zweedse vastgoedbedrijf Sweco. De golfbaan beslaat 100 hectare en heeft een restaurant dat ook voor evenementen is af te huren.'

Lees meer over de overname en Van de Kuits plannen op quotenet.nl.

Ganzenoverlast op golfbanen

Heel wat golfbanen hebben last van ganzen en vooral van hun uitwerpselen. Het AD schrijft over de overlast op Galecop Golf in Nieuwegein:

'Elke dag begint voor golfbaaneigenaar Arthur Simons met een uur poepscheppen. Ganzenpoep, welteverstaan.'

Lees meer op ad.nl.


Voor de banen & clubs blog van mei2017: klik hier.