Weleveld
Golfbaan Weleveld

Golfbaan Weleveld op eigen verzoek failliet

11 mei 2017 Redactie GOLF.NL
Golfpark Weleveld in Zenderen is woensdag failliet verklaard. De 9-holes baan in Overijssel is twee jaar geleden geopend.

De Stichting Golfbaan Weleveld heeft zelf een faillisement aangevraagd nadat de bank aangaf dat zij wilde overgaan tot executieverkoop. De stichting is in de financiële problemen gekomen. Bé Wes, de voorzitter van de stichting, verwees donderdag voor commentaar naar curator H.M. Gotink uit Hengelo die het faillissement onder zijn hoede heeft. Hij was donderdag niet bereikbaar omdat hij al een eerste poging onderneemt om de mogelijkheden van een doorstart te onderzoeken.

Op de website van Gofclub Weleveld staat een bericht:

'Vandaag, woensdag 10 mei 2017, heeft de Rechtbank Overijssel het faillissement uitgesproken over Golfpark Weleveld. Bé Wes, voorzitter van de Stichting Golfpark Weleveld, heeft zelf het faillissement aangevraagd. Reden voor deze aanvraag: te weinig leden en daardoor te weinig inkomsten. Dat heeft vervolgens geleid tot schulden bij een aantal schuldeisers. De rechtbank heeft mr. Gotink uit Hengelo tot curator benoemd. Hij zal zo spoedig mogelijk met diverse betrokken partijen gaan onderzoeken en inventariseren wat de mogelijkheden zijn. Zodra er meer nieuws is, maken we dat hier op onze website bekend.' 

De fraaie baan van Weleveld, een ontwerp van Michiel van der Vaart, ligt vlakbij Hengelo en Enschede. De stichting die Golfpark Weleveld beheert is in de problemen gekomen omdat er te weinig leden zijn. Binnen een straal van 15 kilometer van Weleveld zijn zes andere banen, bijvoorbeeld de Twentsche GC, GC de Lage Mors, GC de Koepel en GC Driene.

Voorzitter Wes zei eerder deze week tegen borneboeit.nl: 'We hebben het faillissement zelf aangevraagd en het is ons door de rechtbank verleend. Het is triest, helaas. Maar als er te weinig leden zijn, houdt het op. Het zij zo.' Het doel was 300 leden, het aantal is nu ongeveer 150.

De gemeente Borne heeft in 2013 een garantstelling afgegeven voor een half miljoen euro voor een lening die nodig was om de baan en het clubhuis te realiseren. De Stichting Waarborfonds Sport was ook bereid om voor een half miljoen borg te staan. Tubantia meldt dat het fonds destijds is benaderd door de initiatiefnemers van de golfbaan en dat het fonds bereid was om mee te doen als de gemeente voor eenzelfde bedrag zou meedoen. Er zouden naast de gemeente en het fonds nog twee of drie andere borgstellers zijn.

Wethouder Herman Mulder zegt op borneboeit.nl: 'We zijn al maanden in gesprek met de verschillende partijen met de bedoeling de schade zo veel mogelijk te beperken en de golfbaan open te houden. Want als de golfbaan geen golfbaan zou blijven, betekent dat een geweldige kapitaalsvernietiging.'

De Stichting Golfbaan Weleveld is niet eigenaar van de grond waarop de golfbaan is aangelegd. De stichting had de grond in erfpacht.

Lees de berichten op tubantia.nl en borneboeit.nl. Lees hier een baanbeoordeling van Weleveld.

Naschrift: 

Tubantia meldt op 12 mei dat de baan in het weekend open is.

Tubantia meldt op 15 mei dat de baan voorlopig open blijft.

}