Golfpark Rotterdam
De locatie waar Golfpark Rotterdam komt

Banen&clubs: 'Golfpark Noord concurrent voor Seve'

16 december 2017 Redactie GOLF.NL
Actueel nieuws over banen en clubs.

'Golfpark Noord concurrent voor Seve'

Dagblad 010 schrijft over Golfpark Rotterdam, een 27-holes baan die wordt gebouwd op een 68 hectare groot gebied, deels een oude vuilstortplaats, achter het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam.

'Golfpark Rotterdam krijgt, na jarenlange voorbereiding, nu echt vorm. In mei 2004 won John Scholte de openbare inschrijving. Dit jaar is de aanleg begonnen. Saillant detail is dat Scholte de initiatiefnemer is geweest van het oefenbaantje dat vroeger de naam GCR droeg en dat na het faillissement van GMG in handen is gekomen van de Rotterdamse horecatycoon Robin Bravenboer. Hij bedacht de naam Seve.'

De driving range krijgt honderd afslagplaatsen over twee verdiepingen. Seve bestaat uit een grote range en een par-3 baan. Lees meer op dagblad010.nl.

In het nieuwsoverzicht van oktober meldden we al dat Scholte in zee is gegaan met HGM, de Hollandsche Greenkeeping Maatschappij, die onder meer het onderhoud op The International doet. Volgens de initiatiefnemer gaat de baan in 2020 open. Aanvankelijk was 2013 de bedoeling. 

Golfbaan Weesp rond maart of april weer open 

WeesperNieuws meldt dat de golfbaan in Weesp volgend jaar maart of april weer open gaat voor golfers. De komende tijd wordt de drainage van de par-3 veenbaan verbeterd:

'De baan gaat grotendeels op de schop. Aan de holes zelf gaat nauwelijks iets veranderen, maar de afvoer van water moet wel worden aangepakt. De baan staat nu met regelmaat vol water en dat moet veranderen.'

De lessen op de golfbaan gaan door.

Golfcentrum Weesp ging dit jaar failliet en heeft sinds kort een nieuwe eigenaar. Lees ook een artikel op fd.nl.

Samenwerking Leadingcourses/Clubs to Hire

Leadingcourses.com en Clubs to Hire gaan samenwerken. De partijen hebben op de International Golf Travel Market in Cannes een overeenkomst getekend.

Golfers kunnen op Leadingcourses.com gratis informatie over banen vinden en bij Clubs to Hire golfstokken huren. Clubs to Hire zit op 20 locaties in de wereld, on der meer in Spanje en Portugal. Leadingcourses gaat leden (inschrijven is gratis) een aantrekkelijk introductietarief aanbieden. Het voordeel van Clubs to Hire is dat je niet hoeft te betalen voor het vervoer van golfclubs in een vliegtuig. Meer informatie: klik op de tweet hieronder.

Vrienden van Driene doneren  

De groep 'Vrienden van Driene' op Golfclub Driene sluit elk jaar af met een bijeenkomst en prijsuitreiking. Dit jaar is ook een veiling gehouden en daarbij is 10.000 euro opgehaald voor het Ronald McDonald Huis in Leiden. Een van de spelers van de Vrienden van Driene, Mike Westera, is geregeld afhankelijk van het Ronald McDonaldhuis omdat zijn zoontje een hartafwijking heeft. Lees meer op tubantia.nl.

De groep Vrienden van Driene bestaat vooral uit bedrijfsleden. Zij spelen elke woensdagavond op de 9-holes baan van hun club. Lees hier een portret uit 2015 van de groep.

Lidmaatschap voor minder valide golfers 

De Haagse Golfvereniging Leeuwenbergh biedt sinds kort een lidmaatschap voor minder valide golfers. Omroep West bezocht de baan:

'Het is het eerste gewone lidmaatschap bij een gewone club voor mindervaliden. De Golfvereniging vindt het belangrijk dat mensen met een handicap lid kunnen worden van een gewone sportvereniging. Frans van Noort: "Je kan gewoon pech hebben dat je iets overkomt, dat is al erg genoeg."'  

Bekijk een video op omroepwest.nl

De groep minder valide golfers wordt aangeduid met de naam 'paragolfers'. De Facebook-pagina van Leeuwenbergh meldt onder meer: 

'René Krijt, onze voorzitter, prees iedereen die het paragolfen bij Haagse Golfvereniging Leeuwenbergh mogelijk heeft gemaakt. De Haagse wethouder van sport Rabin Baldewsingh sprak zijn grote waardering uit voor Leeuwenbergh dat zij zo zichtbaar iets hebben gedaan voor deze groep mensen. De president van de @NGF Willem Zelsmann was ook vol lof. Hij ondersteunde het initiatief van Leeuwenbergh en de Stichting Golf voor Gehandicapten (gvoorg.nl) met een mooie donatie die ingezet gaat worden voor het verder aanleggen van extra paden. Daarmee worden de overige holes ook bereikbaar voor handycarts van paragolfers, maar ook ander handicartgebruikers.'

Lees hier een eerder bericht over de bijzondere lidmaatschappen en bekijk de video van Leeuwenbergh hieronder.

Woningbouw op BurgGolf Purmerend

Een opvallend bericht van Jan Verbeek in het Financieele Dagblad: BurgGolf heeft plannen om holes op te heffen op het 45-holes complex in Purmerend en daar woningen te laten bouwen. FD meldt onder meer: 

'De eigenaar wil de golfbaan gefaseerd verkleinen naar een golfbaan met 18 holes. Het gebruik van de golfbaan loopt terug.'

De krant meldt dat de baanexploitant moeite heeft om de exploitatie renderend te krijgen. Lees meer op fd.nl.

Het Noordhollands Dagblad schrijft op 8 december ook over de plannen om huizen te bouwen:

'Wethouder Hans Krieger is in zijn nopjes dat er overeenstemming met Burggolf is over de mogelijke ontwikkeling van het terrein. Als projectontwikkelaar is de keus gevallen op BPD, het voormalige Bouwfonds.'

In Amerika en Groot-Brittannië zijn de afgelopen jaren, als gevolg van de afnemende groei van golf, ook golfbanen verdwenen om plaats te maken voor huizen of landbouw. In Nederland gingen dit jaar drie kleine golfbanen failliet, maar ze zijn allemaal alweer verkocht en worden voortgezet als golfbaan.

Hitland aangesloten bij The Company Golf Club  

Golfbaan Hitland is als partnerbaan aangesloten bij The Company Golf Club. Dit is een golf en business community voor golfers die ook zakelijk spelen. Er worden golfevenementen georganiseerd met gastsprekers en er zijn verschillende lidmaatschappen. Met het business premium lidmaatschap kun je tien keer vrij golf spelen op tien verschillende banen.

Paddenstoelenwerkgroep bezoekt De Gelpenberg

Eind november heeft Paddenstoelenwerkgroep Drenthe een bezoek gebracht aan de Drentse Golfclub De Gelpenberg. Op de 18-holes golfbaan is een enorme verscheidenheid aan paddenstoelen. In 2018 gaat Paddenstoelenwerkgroep Drenthe het hele golfterrein inventariseren en er zullen dan ook excursies georganiseerd worden.

De Gelpenberg is sinds kort een GEO-gecertificeerde baan. 'Paddenstoelen nemen een bijzondere plaats in binnen het Nederlands natuurschoon', meldt de club. 'In Drenthe komen zo’n 2.500 soorten voor. Door hun mysterieuze levenswijze is er echter weinig aandacht voor de paddenstoelenflora van Nederland. Gezien hun uiterst belangrijke rol in de natuur en hun unieke verschijningsvormen is dit erg jammer.'

Meer informatie over De Gelpenberg: dgcdegelpenberg.nl.

Nieuwe onderhoudscontracten

AHA de Man neemt in 2018 het onderhoud op Golfbaan Delfland over. Golfbaan Delfland is met 36 holes een van de grootste golfbanen van Nederland en ziet een uitstekende baangesteldheid als voorwaarde voor de formule van de pay-and-play-baan. 

De duur van het contract is niet gemeld door de partijen. Een onderhoudsbestek voor de komende jaren op basis van een hoog kwaliteitsniveau is samengesteld door Lambert Veenstra van het bedrijf VAG. 'Een B.O.M. (Baan Onderhoud Manager) zal het gehele scala van werkzaamheden, materieel, Green Deal, personele bezetting, GPS-toepassingen en innovaties voor zijn rekening nemen', zegt golfbaanaannemer AHA de Man in een persbericht. 'Deze B.O.M. rapporteert rechtstreeks aan de directie van Golfbaan Delfland.' AHA de Man heeft voor deze positie maintenance engineer Brad Wainscott naar voren geschoven. 

Het vakblad Greenkeeper meldt dat Golfclub De Woeste Kop en H4A een nieuw, zesjarig onderhoudscontract hebben gesloten. H4A heeft het onderhoud de afgelopen 5,5 jaar naar volle tevredenheid uitgevoerd. De Woeste Kop heeft als doel om in 2018 GEO-gecertificeerd te zijn. H4A gaat in dit traject de helpende hand bieden om zo gezamenlijk op te trekken. 

De Woeste Kop voert een masterplan van architect Bruno Steensels uit. De club zit volgens eigen zeggen 'qua ledenaantal bijna aan het plafond'; er zijn nu bijna 900 leden.

Greenkeeper meldt ook dat Golfbaan Welschap en SBA Golf & Groen het onderhoudscontract met vijf jaar hebben verlengd. SBA verzorgt de baan sinds 2000. De 18-holes baan van Welschap ligt op een landgoed naast het centrum van Eindhoven. De baan wordt beheerd door Bas Heijmans en Suzanne Heijmans-Jeurissen en hun (schoon)ouders Annie en André Jeurissen, die de baan in 1986 hebben gebouwd op een voormalige oefenaccommodatie van PSV. 

Welke baan wint de Budgetgolf Award?

Bezoekers van de website Budgetgolf kunnen hun stem uitbrengen voor de Budgetgolfaward. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de Nederlandse golfbaan met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Golfbaan Hitland streek vorig jaar met de eer, nadat jarenlang Golf4All Harderwijk winnaar van de award werd.

Dit jaar verwacht Igor Bennik van Budgetgolf een spannende strijd: 'We zien dat golfbanen in Nederland zich steeds meer bewust zijn dat de prijs-kwaliteitverhouding bij golfers een belangrijke rol speelt bij hun keuze voor een baan. We zijn dan ook erg benieuwd welke baan er dit jaar als winnaar uit de bus komt.'

Stemmen voor de Budgetgolfaward is mogelijk via budgetgolf.nl en kan tot en met vrijdag 15 december 2017. Onder de inzenders wordt een setje van twee greenfees verloot.


Tips voor deze rubriek? Mail redactie@golf.nl. Klik hier voor de banen & clubs blog van november 2017.