Website Almeerderhout
Almeerderhout heeft een uitgebreide virtuele jeugdhoek

Hoe kindvriendelijk zijn clubsites?

13 oktober 2015 Redactie GOLF.NL
Hoe is het gesteld met de kindvriendelijkheid van websites van golfclubs? Hoe makkelijk (of moeilijk) zijn de kosten voor een jeugdlidmaatschap terug te vinden? En voor lessen? GOLF.NL deed een steekproef onder dertig willekeurige sites van clubs door het hele land. Conclusie? Er blijven kansen liggen.

Bij tien van de dertig sites staat meteen op de homepage een tab Jeugd. Bij twintig dus niet. Als je daar informatie over jeugdlidmaatschappen wilt vinden, moet je naar tabs als De Club met daaronder een tab Lidmaatschappen. Op drie sites vinden we in het geheel geen informatie over jeugd(lidmaatschappen), daarnaast zijn er nog vier sites onduidelijk over de lidmaatschapskosten. Als we vervolgens willen weten hoe duur lessen voor junioren zijn, is dat op 17 sites niet of onvolledig terug te vinden. De andere geven wel inzicht, van heel overzichtelijk met allerlei mogelijkheden tot beknopte info: negen euro per les. Op drie sites staat informatie over lage kennismakingstarieven voor jeugd. Bijvoorbeeld een snuffelcursus van veertig euro inclusief lessen van een pro. Twee clubs vermelden expliciet dat kids gratis terecht kunnen voor een aantal kennismakingslessen (Golf & Country Club Hooge Graven en Golfclub Zeegersloot).

Jeugdhoek

Naast praktische informatie over lid worden en les nemen, kunnen clubs ook iets extra’s doen om jeugd te laten zien dat ze welkom zijn, bijvoorbeeld met een aparte jeugdhoek op de site. Zes verenigingen hebben zo’n hoek. Op die aparte jeugdsubsites vind je onder andere fotoalbums, kleurplaten, wedstrijdverslagen, info over Girlz Golf, lesprogramma’s en kalenders. GC Zeegersloot heeft een speciale digitale jeugdgids met alle info bij elkaar.

In percentages

• Geen of onduidelijke informatie over kosten jeugdlidmaatschap: 23%

• Geen of onduidelijke informatie over kosten jeugdlessen: 57%

• Geen informatie over kennismakingstarieven/ -lessen: 83%

• Geen virtuele jeugdhoek: 87%

Wat zijn de kosten?

Na wat uitpluiswerk komen we erop uit dat een jeugdlidmaatschap bij de verenigingen in deze steekproef gemiddeld 186 euro bedraagt, uiteenlopend van 53 tot 370 euro. Slechts twee verenigingen vermelden expliciet een familielidmaatschap; bij één zijn alle kinderen gratis lid als beide ouders lid zijn. De gemiddelde kosten van een jeugdlidmaatschap inclusief lessen zijn 390 euro, waarbij het aantal lessen dat bij het lidmaatschap wordt aangeboden, verschilt.


De dertig sites die we hebben bekeken zijn van de volgende clubs: De Groene Ster, Burggolf St. Nicolaasga, De Compagnie, Duurswold, De Gelpenberg, Martensplek, Hooge Graven, Twentsche Golfclub, Almeerderhout, Dorhout Mees, Edda Huzid, Rosendaelsche Golfclub, Oosterhoutse Golf Club, Golfbaan Stippelberg, Welschap, De Dommel, Hoenshuis, BurgGolf Herkenbosch, Anderstein, Golfbaan Kromme Rijn, De Goese Golf, Reymerswael, Broekpolder, Kleiburg, De Strijensche Golfclub, Zeegersloot, Heemskerkse Golfclub, De Vlietlanden, Spandersbosch, Mariënweide


}