NGF

FAQ: NGF Competitie 2021

Op deze pagina hebben we de antwoorden op de meestgestelde vragen over de NGF Competitie 2021 gebundeld. Laatste update 24-2-2021.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Onderstaande antwoorden op de veel gestelde vragen met betrekking tot de NGF Voorjaarscompetitie 2021 zijn niet meer van toepassing gezien het feit dat de NGF op 24 februari de gehele NGF Voorjaarscompetitie 2021 voor volwassen heeft geannuleerd. Klik hier voor meer informatie. 

Afhankelijk van de besluiten van ons kabinet is woensdag 17 maart 2021 de uiterste datum waarop het NGF-bestuur besluit of er volgens onderstaand scenario 1 of 2 in 2021 de NGF Competitie wordt gespeeld. Want er kan alleen maar golfcompetitie gespeeld worden als de overheid het toestaat dat er sportcompetities georganiseerd mogen worden.

Scenario 1: De clubhuizen en horeca zijn geopend voor minimaal 30 personen

•   De Hoofdklasse van de Dames 36-holes, Heren 36-holes Standaard, Dames Dinsdag 27-holes, Dames Senioren 27- en 18-holes, Heren Senioren 27- en 18-holes Afdeling en de C-Mixed 36- en 18-holes spelen een ‘normale’ competitie. Er wordt geen dubbele competitie-ontvangst ingepland. Degradatie is van toepassing.

•   Vanaf de 1e klasse van bovengenoemde Afdelingen en alle andere Afdelingen speelt iedereen in 2021 een 18-holescompetitie. In geval van een dubbele ontvangst start de ene poule in de ochtend met een lunchmogelijkheid. De andere poule start in de middag met een dinermogelijkheid. Promotie en degradatie zijn van toepassing. De precieze spelvorm zal uiterlijk in februari bekendgemaakt worden.

Scenario 2: De clubhuizen en/of horeca zijn gesloten

•   De Hoofdklasse van de Dames 36-holes, Heren 36-holes Standaard, Dames Dinsdag 27-holes, Dames Senioren 27- en 18-holes, Heren Senioren 27- en 18-holes Afdeling en de C-Mixed 36- en 18-holes spelen een ‘normale’ competitie. En in dit scenario zullen ook de Hoofdklasse van de Dames 27-holes, de Hoofdklasse Heren 27-holes en de Hoofdklasse Heren Reserve 36-holes op zondag worden gespeeld. Er wordt geen dubbele competitie-ontvangst ingepland. Promotie en degradatie zijn niet van toepassing. Inzet van deze optie is dat er wel om het Landskampioenschap wordt gespeeld. 

•   In alle overige Afdelingen en klassen wordt er geen competitie gespeeld.

Hieronder een overzicht van de meestgestelde vragen en antwoorden. Deze zal dynamisch zijn. Wat inhoudt dat de komende tijd aanvullende vragen en antwoorden hier geplaatst zullen worden. 

Is overwogen de competitie te verschuiven naar later in het jaar? Dan zijn immers velen gevaccineerd en is de kans op opengestelde horeca groot. Wat zijn de argumenten om toch in het voorjaar de competitie te spelen?

Ja, dit is zeker overwogen, maar de periode juni t/m oktober is geen optie voor 80% van de golfbanen i.v.m. reeds ingeplande clubwedstrijden, (commerciële) golfdagen, greenfeespelers en vakantieperiodes.

Er kan alleen maar golfcompetitie gespeeld worden als de overheid het toestaat

Hoeveel holes worden er per Afdeling gespeeld bij scenario 1?

Afdeling

18 holes Foursome 18 holes Single

9 holes Greensome 18 holes Single

18-holes competitie

Wedstrijddag

Dames 36-holes Hoofdklasse

Xzaterdag

Dames 36-holes 1e en 2e klasseX

zondag

Dames 27-holes alle klassenX

zondag

Heren 36-holes Standaard Hoofdklasse

Xzaterdag

Heren 36-holes Standaard 1e t/m 3e klasseX

zondag

Heren 36-holes Reserve alle klassenX

zondag

Heren 27-holes alle klassenX

zondag

Dames Dinsdag 27-holes Hoofdklasse


X


dinsdag

Dames Dinsdag 27-holes 1e t/m 3e klasseX

dinsdag

Dames Senioren 27-holes Hoofdklasse


X


donderdag

Dames Senioren 27-holes 1e t/m 4e klasseX

donderdag

Dames Senioren 18-holes alle klassenX

donderdag

Heren Senioren 27-holes Hoofdklasse


X


vrijdag

Heren Senioren 27-holes 1e t/m 5e klasseX

vrijdag

Heren Senioren 18-holes alle klassenX

vrijdag

C-Mixed 36-holes Hoofdklasse

Xvrijdag

C-Mixed 36-holes 1e en 2e klasseX

vrijdag

C-Mixed 18-holes alle klassenX

vrijdag

Waarom wordt bij scenario 1 de Hoofdklasse van de Dames 27-holes, Heren 27-holes en Heren Reserve 36-holes ook teruggebracht naar 18-holes?

De reden hiervan is een logistieke. Wij hebben namelijk gezegd dat als de poule van de Hoofdklasse ontvangt, er geen dubbele ontvangst mag zijn. Er zijn echter meerdere clubs die meerdere teams in de Hoofdklasse van die drie Afdelingen hebben spelen. En met de voorwaarde van een enkele ontvangst, is het voor deze clubs niet mogelijk om alle andere ingeschreven teams op de zondag te laten spelen.
Vandaar dat er is besloten om ook de Hoofdklasse van deze drie Afdelingen 18-holes te laten spelen bij scenario 1. Bij scenario 2 daarentegen zullen de Hoofdklasse van deze drie Afdelingen een 'normale' competitie spelen.

Wat is de spelvorm in het geval er 18 holes wordt gespeeld?

Dat is nog niet besloten, maar het uitgangspunt is dat iedereen alle 18 holes speelt. De precieze spelvorm wordt uiterlijk in februari bekendgemaakt.

In aansluiting op de vorige vraag: Wat als er ten tijde van de competitie geen 4-ballen zijn toegestaan?

Dan wordt er in 2-ballen gespeeld en de spelvorm daarop aangepast. Overigens is het bijna niet voor te stellen dat 4-ballen niet zijn toegestaan terwijl de horeca open is.

Wanneer neemt de NGF een ‘definitief’ besluit over de voorjaars-competitie? Hoeveel weken voor aanvang van de competitie?

Uiterlijk woensdag 17 maart 2021.

Wanneer dient de TC alle informatie over de deelnemende teams aan de NGF voor de voorjaarscompetitie aan te leveren en welke informatie wil de NGF hebben?

Uiterlijk woensdag 17 maart dienen de clubs de spelersnaam, geboortejaar en WHS-handicap van de spelers aan te leveren. In een apart schrijven volgt meer informatie over de procedure.

Betekent de optie horeca ‘open’ meer dan 30 personen in het clubhuis toegestaan? Of betekent horeca ‘open’ ook tot maximaal 30 personen in het clubhuis toegestaan? Is de optie horeca ‘gesloten’ bezien bij totale sluiting en 0 personen toegestaan in het clubhuis? 

Horeca ‘open’ betekent minimaal 30 personen in het clubhuis toegestaan, exclusief bediening. Alles daaronder is horeca gesloten.

Blijft de poule-indeling identiek aan die zoals gepubliceerd in december 2020?

In principe wel.

Is deze alternatieve invulling voor 2021 (18 holes voor niet-hoofdklasse teams) eenmalig of wordt overwogen dit ‘standaard’ voor de toekomst te laten zijn?

In principe is deze alternatieve invulling alleen voor 2021.

Hanteert de NGF straks het WHS voor de competitie? 

De NGF hanteert tijdens het spelen van de competitie de WHS-handicap. Spelers die op 31 december 2020 een EGA handicap van 36 of lager hadden en nu een WHS-handicap hebben die hoger is, worden wel toegelaten. Spelers met een EGA handicap van 37 of hoger op 31 december 2020 die nu een WHS-handicap van 36 of lager hebben worden ook toegelaten.

Is voor de competitie 2021 het zgn. ‘voorspelen’ toegestaan?

Dat is aan de clubs en de dan geldende maatregelen/restricties van de overheid.

Bij een dubbele competitie: hoe laat start de poule in de ochtend en hoe laat moeten die dan ‘weg’ zijn na de lunch. Hoe laat start de middagpoule en vanaf hoe laat mogen die dan aanwezig zijn en is ontvangst in het clubhuis toegestaan? 

Indien er beperkingen zijn m.b.t. het aantal personen in clubhuis zal de NGF, afhankelijk van de dan geldende regels, zorgen voor duidelijke richtlijnen.