Equipment

Sietse gaat naar Parijs voor ijzerfitting: 'Ik was eigenwijs, maar ook ik kan wel wat hulp gebruiken'

Sietse kreeg de kans om naar Chantilly Golf in Parijs te reizen voor een fitting met Titleist. De nieuwe T-Series ijzers gingen razendsnel de tas in van de beste golfers ter wereld, maar wat heeft een amateur eraan? Kunnen deze clubs ook zijn spel helpen?

De warming-up

Titleist is een partner van GOLF.NL, wat betekent dat we uitgenodigd werden om deze fitting in Parijs bij te wonen. Een geweldige kans om de nieuwe clubs te proberen maar zeker ook een kans om te leren van de knappe koppen van dit grote golfmerk.

Ondanks de warmte (het was zo'n 34 graden), sloeg ik een paar ballen om op te warmen. Dit is altijd een belangrijk moment voor mij waar ik de tijd voor moet nemen, vooral omdat ik de laatste tijd aan mijn swing heb gewerkt en wel wil swingen op een manier die 'representatief' is. Ik wil ijzers die het beste passen bij de dingen die ik wil veranderen in mijn swing.  

De fitting

De fitter is een bekende. Het is Dylan Boshart, de product specialist die ook de fitting verzorgde voor de nieuwe driver van collega Gerard. Bij mijn vorige ijzerfitting in 2018 ben ik eigenwijs geweest. Ik koos voor de moeilijke blades (718 MB) terwijl uit de fitting naar voren kwam dat ik destijds beter voor de AP2 ijzers had kunnen gaan omdat deze meer hulp bieden als je de bal niet midden op het clubblad raakt. Mijn ego viel voor de looks, en de nieuwe slanke T100 ijzers zijn prachtig, maar ik ben wijzer geworden en heb mij voorgenomen om blind te gaan voor de clubs die voor mij het beste presteren.

T100 of T150?

Na de warming-up begonnen we bij de T100 ijzers. Ze zagen er niet alleen prachtig uit, maar ook de prestaties waren goed. Vergeleken met mijn huidige set was er weinig verschil met de goede ballen, maar bij minder contact haalde ik veel meer uit de T100's. Met name bij de dunne ballen, dus de slagen waar ik weinig grond raak zie je dat de ballen alsnog hoger vliegen en ook meer spin genereren. De T150’s, die iets meer vergevingsgezindheid bieden, waren ook een optie, maar de getallen met de T100’s waren overtuigend genoeg. Zodra we besloten hadden voor de T100, gingen we verder met de keuze van de shaft.

Een lichtere shaft zorgt er vaak voor dat je het (zwaardere) clubhoofd beter voelt. Alles gaat hier om een goede balans

De juiste shaft

Ik speel momenteel met de Dynamic Gold S300 shafts, een vrij zware shaft voor mij en het werd tijd om over te stappen naar een lichtere shaft. Na wat testen kwamen we uit op de Nippon Modus 3 Tour 120 (flex S), een lichtere shaft die voor mij veel prettiger aanvoelt. Het resultaat? Niet alleen kreeg ik de club makkelijker rond met minder kracht, maar ik kreeg ook een beter gevoel voor waar het clubhoofd zich bevindt. Dit is het gevolg van de zogenoemde swingweight. Een lichtere shaft zorgt er vaak voor dat je het (zwaardere) clubhoofd beter voelt. Alles gaat hier om een goede balans. We hebben ook een nog stijvere variant geprobeerd, maar dat voelde minder goed. Dat gebeurde blind, want ik wist niet wat Dylan aan de club had veranderd, maar het gevoel was duidelijk minder goed. 

Halve inch langer en een graad 'flat'

Ik weet inmiddels best goed wat ik bij mijn swing nodig heb aan specificaties (lengte, lie, grips) en het is geen verrassing dat mijn ijzers een halve inch langer moeten zijn en dat ze 'flat' gebogen moeten worden om de hook die ik weleens sla - mijn standaard misser eindigt links in de rough - te compenseren. Na wat ballen en overleg met Dylan, die met een Trackman de balvlucht meet, ga ik voor 1 graden flat. Precies de specs die ik nu ook in mijn ijzers heb. Altijd fijn om bevestiging te krijgen dat dit goed is. Voor de grips blijf ik op midsize. Ik heb vrij grote handen en zou nog zelfs iets dikker kunnen nemen, maar volgens Dylan is dit ook een kwestie van gevoel en niet een exacte wetenschap. 

De lange ijzers 

Mijn swing is vrij vlak, dus lange ijzers zijn altijd een uitdaging voor mij geweest. Ik kies vaak voor een hybride (die je kan 'vegen' van het gras) om die lange slagen beter onder controle te houden. Mijn ijzerset begint bij de ijzer-9 en gaat tot de ijzer-5. Voor de ijzer-4 - die ik niet meer heb omdat ik deze tijdens een swing tegen een boom krom heb geslagen - schakelen we over naar de T250, een iets groter model waarmee je makkelijker hoogte krijgt. Het gemak waarmee ik deze ijzer-4 de lucht in krijg is opvallend. Daarnaast is de balvlucht hoog en de landingshoek groot genoeg zodat de bal op de green blijft liggen.  De club is de perfecte aanvulling en wordt waarschijnlijk de favoriet van veel golfers. Titleist verwacht dat de T250 het meest verkocht gaat worden in de nieuwe lijn. Het is de ideale combinatie van power en extra hulp in een heel mooi slank design.

Ik heb weer bevestigd gekregen dat ik de neiging heb om 'vlak' te swingen en dat ik met een goede draai veel steiler op de bal kan inkomen

Andere modellen

Voor de lol probeerden we ook een ijzer-7 van de T350, het meest vergevingsgezinde model. De ballen vlogen als een raket - hoog en ver. Voor mijn spel waren ze moeilijker te stoppen op de green door de beperkte spin en de vlakke landingshoek, die idealiter tussen de 45 en 55 graden is. Het is duidelijk dat dit model - de T350 - geschikt is voor golfers die met maximale afstand en hoogte meer greens raken.

Conclusie

Een fitting is voor een groot deel ook een mogelijkheid om meer over je spel te leren. Ik zie het echt als een golfles omdat ik weer bevestigd heb gekregen dat ik de neiging heb om 'vlak' te swingen en dat ik met een goede draai veel steiler op de bal kan inkomen. Daar horen dan ook andere ijzers bij, maar als golfer ben je nog steeds zelf de grootste invloed. Ik blijf (voor altijd) werken aan mijn swing, maar met deze nieuwe T100 ijzers wordt het misschien wat makkelijker. Het wordt in ieder geval leuker en het motiveert ook om weer wat extra te gaan oefenen nu ik weer 100% vertrouwen in mijn materiaal heb.
Lees meer over
Equipment