De 6 modellen uit de nieuwe 718 ijzerlijn van Titleist op een rij.
Beeld: De AP1 van Titleist.
De AP2 van Titleist.
De AP3 van Titleist.
De CB van Titleist.
De MB van Titleist.
De T-MB van Titleist.

Titleist 718: verbeterde ijzerlijn met nieuwe AP3

5 september 2017 Redactie GOLF.NL
Ze zijn niet op een hand te tellen, de modellen uit de nieuwe 718-ijzerserie van Titleist. Naast vernieuwde versies van de AP1, AP2, CB, MB en T-MB is er ook een volledig nieuwe toevoeging aan de familie: de AP3.
Bekijk de 6 modellen van de nieuwe 718 ijzers in de carrousel boven dit bericht.

Afstand nutteloos zonder controle

Net als de concurrentie  doet Titleist weleens beloftes over meer afstand. De fabrikant houdt het echter altijd binnen de perken en met de lancering 718-ijzers is dat niet anders, want afstand is belangrijk, maar volgens Titleist nutteloos als je geen controle hebt. 

Mari Ines, directeur R&D irons bij Titleist, zegt het als volgt: “IJzers zijn clubs waarmee je scoort. Het gaat erom dat je de juiste afstand slaat en de bal dicht bij de hole kan laten stoppen. Zelfs bij de AP1- en AP3-ijzers, die gemaakt zijn voor meer afstand - was het ultieme doel om speelbaarheid én consistente afstand te realiseren. Als het gaat om het slaan van een goed ijzer, is afstand zonder controle zinloos.” 

Welk model het best bij je spel past, is – en dat geldt voor elk ijzer, ongeacht het merk – alleen te bepalen in een fitting. Titleist biedt, in de meeste gevallen zonder meerprijs, veel verschillende shafts voor dames en heren. Nog een reden om je te laten fitten dus. 

GOLF.NL zet de zes modellen van de 718-lijn alvast voor je op een rij. 

AP3

De nieuwe telg in de 718-familie is de AP3, een ijzer dat tussen de AP1 en AP2 in zit. De redenering voor de 3 achter de AP, is dat het ijzer technologie uit de AP1 en AP2 combineert. Dus: AP1 + AP2 = AP3. 

“De AP3 heeft de vergevingsgezindheid van de AP1 en de looks van de favoriet op de Tour, de AP2”, zegt Titleist. De AP3 is deels gebaseerd op de exclusieve C16-lijn. Ook in de AP3 komt het holle design en het dunne L-vormige clubblad terug voor extra afstand. Er is 85 gram wolfraam verwerkt in het onderste deel en de teen van de lange en mid-ijzers voor meer vergevingsgezindheid. Volgens Titleist is de AP3 het ‘langste’ ijzer dat ze ooit maakte. Vergeleken met de AP2 uit de 716-familie is het verschil bijna zes meter.

PRIJS PER IJZER (3-PW, 48º)

€ 185 euro (staal)
€ 199 euro (graphite)

AP2

Van de volledig nieuwe AP3 gaan we naar de AP2, de favoriet onder Tourspelers waar weinig aan veranderd is. Logisch, gezien het succes van de 716 AP2. Omdat het merk toch elke twee jaar met een nieuwe lijn komt, zijn er kleine verbeteringen. De nieuwe versie heeft een iets dunner clubhoofd en een flexibeler clubblad voor wat meer afstand. Naast wolfraam in de zijkanten van de club hebben de AP2-ijzers ook een progressief zwaartepunt, wat betekent dat de lange ijzers een lager zwaartepunt hebben voor een hogere lancering. De leading edge is verbeterd  voor betere interactie met de grond. Volgens Titleist is de AP2 het Tourijzer dat niet alléén voor broodspelers interessant is omdat het ook vergevingsgezindheid biedt.

PRIJS PER IJZER (3-PW, 50º)

€ 185 euro (staal)
€ 199 euro (graphite)

AP1

De nieuwe AP1 is gebouwd voor maximale afstand en is het meest vergevingsgezinde ijzer in de 718-lijn. Titleist heeft traditioneel geen aanbod in het Super Game Improvement-segment maar met de AP1 biedt de fabrikant wel degelijk een ijzer voor golfers die wat extra hulp nodig hebben. Je zou kunnen zeggen dat dit het model is waarmee Titleist kan beweren dat ze voor golfers van alle niveaus (en dus niet alleen Tourprofessionals en single handicappers) een ijzer hebben. 

De lange ijzers van AP1 (ijzer-7 en lager) hebben dankzij het holle clubhoofd een lager zwaartepunt voor een hogere lancering. De mid- en korte ijzers hebben een undercut cavity (een holte van hiel naar teen onderin de club) voor een betere balvluchtcontrole.
Zoals bij veel ijzers in het segment voor de hogere handicapper is het clubblad dun voor extra flexibiliteit en afstand. Titleist belooft – vergeleken met de AP1 uit de 716-serie – een toename van 2,6 mijl in balsnelheid en 5,3 meter in afstand. 

Met gemiddeld meer dan 58,5 gram tungsten (wolfraam) per club heeft Titleist veel gedaan om het zwaartepunt te verlagen in de lange en mid-ijzers van AP1. Dit zorgt voor een hogere lancering en meer consistentie bij ballen die je niet perfect in het midden raakt.

PRIJS PER IJZER (4-PW, 48º, 53º)

€ 149 euro (staal)
€ 166 euro (graphite)

T-MB

De T-MB was oorspronkelijk een utility club (Jordan Spieth had een T-MB ijzer-3 in de tas tijdens The Open) die nu als volledige set te krijgen is. Volgens Titleist is het het ultieme utility ijzer met de compacte looks van een muscle back. De hoger geprijsde T-MB is qua technologie – een hollow body multi-material constructie in een compact clubhoofd – vergelijkbaar met de AP3. Met gemiddeld 90 gram wolfraam, meer dan in elke andere 718-ijzer, in de teen belooft Titleist goede (hoge) lanceercondities en meer stabiliteit.

PRIJS PER IJZER (2-PW, 50º)

€ 289 euro (staal)
€ 315 euro (graphite)

CB

De CB, de klassieke cavity back semi-blade voor de betere speler, blijft nagenoeg hetzelfde. Toch zit er in de gesmede ijzers ook wat wolfraam voor extra hulp bij lancering en niet-perfect balcontact. Om het klassieke CB design te behouden heeft Titleist het gebruik van wolfraam beperkt, maar is er wel sprake van een aangepaste zwaartepuntverdeling (progressive CG) om de lange ijzers makkelijker te lanceren en de korte ijzers beter te controleren.

PRIJS PER IJZER (2-PW)

€ 185 euro (staal)
€ 199 euro (graphite)

MB

Een ijzerlijn van Titleist zonder blade is ondenkbaar en daarom ook in de 718-serie een nieuwe muscle back blade. De 718 MB is voor de purist: dunne topline, smalle zool, minimale offset en een klein clubhoofd. De MB is vervaardigd uit één stuk koolstofstaal en geeft met het gewicht achter de sweetspot (vandaar de term muscle back) het pure gevoel van een blade. Als je gaat voor workability en balvluchtcontrole, en weinig geeft om vergevingsgezindheid (en het dus echt wilt voelen als je minder goed contact maakt), dan is de kleine forged (gesmede) MB voor jou.

PRIJS PER IJZER (3-PW)

€ 185 euro (staal)
€ 199 euro (graphite) 

Lees meer over

Equipment