Golfreizen

Zuid-Afrika blijft je verleiden

De bucketlist van een reislustige golfer is doorgaans zo lang als een rol toiletpapier. Maar als Zuid-Afrika niet op het eerste velletje staat, heb je heel wat uit te leggen.

De wereld in één land. Niet zelden wordt Zuid-Afrika zo samengevat. Dus als je geen geld en/of tijd hebt voor een lange wereldreis, zou de ‘punt’ van het Afrikaanse continent een goed alternatief kunnen zijn.

Schoonheid

Waarmee te beginnen in een verhaal over Zuid-Afrika? Of waarmee te eindigen? Met de Big Five of met de braai? Met de apartheid of de afschaffing ervan? Met de Hollandse erfenis, die je op veel plekken nog treft? Met de schoonheid van het land of de schoonheid van de mensen? Of met het ‘tijdsvoordeel’? Het is een stukje vliegen, maar vanwege het nagenoeg ontbreken van tijdsverschil met ons land hoef je na aankomst niet eerst de worsteling met een jetlag te overwinnen.

We zijn een zeer trots en gepassioneerd volk

“Zuid-Afrikanen zijn over het algemeen warme, vrolijke en zeer gastvrije mensen”, zegt Adam Veysey, die in Zuid-Afrika al meer dan twintig jaar in het toerisme werkt, over zijn landgenoten. “We hebben door de jaren heen moeten leren veel toleranter en geduldiger te zijn tegenover iedereen, ook tegenover mensen die ons land bezoeken.” De culturele mix maakt het even divers als interessant. De Rainbow Nation, zo stelden wijlen bisschop Desmond Tutu en Nelson Mandela zich het voor na de apartheid.

Arabella Golf Hotel Zuid-Afrika

Golf, wijn en eten

Zuid-Afrika biedt overal iets anders. Maar de gastvrijheid is op veel plekken hetzelfde. “Zuid-Afrikanen ontvangen graag gasten en houden er altijd van een beetje plezier te maken en mensen aan het lachen te maken. Wij zijn een zeer trots volk en zeer gepassioneerd, zeker ook als het om sport gaat”, verzekert Veysey.

Voor sport zijn we ook hier, voor golf om precies te zijn. Met ruim 450 golfbanen is Zuid-Afrika goed bedeeld. En we zijn hier ook een beetje voor de wijn en het eten, geven we toe. Natuurlijk, ook de safari’s (in game reserves) zijn onlosmakelijk verbonden met het toerisme in Zuid-Afrika, maar voor de beste ervaringen op dat gebied ben je een stuk noordelijker nog beter af. Er blijft dus genoeg over voor een volgend verhaal.

Welkom en warm

Waar ‘letterlijk’ te beginnen in Zuid-Afrika? Wij deden dat in Kaapstad, de prachtige, levendige havenstad met drie miljoen inwoners aan de voet van de Tafelberg met zo’n twintig golfbanen in de nabijheid. Om van daaruit een stuk van de Tuinroute richting Mosselbaai te volgen, de groene kustlijn met zicht op prachtige bergketens zoals Outeniquabergen en de Tsitsikammabergen. Die zijn ook op veel golfbanen beeldbepalend. Deze regio is geliefd bij toeristen. Je vindt er veel van wat Zuid-Afrika zo mooi, welkom en warm maakt. Alleen voor de safari’s moet je iets verder reizen. Daarvoor kun je binnenlandse vliegverbindingen gebruiken of met een self-drive de uitstekende wegen in het uitgestrekte land.


Steenberg Golf Estate

Op een half uurtje rijden van Kaapstad ligt Steenberg Golf Estate. De toevoeging Estate (landgoed) doet meer vermoeden dan alleen een golfbaan en daar is niets aan gelogen. Steenberg produceert als de oudste geregistreerde boerderij in de Kaap meerdere wijnen, waarvan de Magna Carta de lijst aanvoert. De golfbaan heeft niet alleen het uitzicht op de Tafelberg om mee te pronken. Ook op de geclaimde grootste green van Zuid-Afrika (74 meter diepte) op een par-3 van 166 meter zijn ze trots.
Dat geeft de hole een elastisch vermogen van 100 tot 220 meter… “Golfers moeten de baan verlaten met een onweerstaanbare drang om terug te keren”, merkt ontwerper Peter Matkovich op over zijn creatie. Dat oordeel laten we graag aan de golfers zelf over. Maar dat de combinatie golf en wijn hier niet veel beter had kunnen worden vormgegeven, nemen wij voor onze rekening.

Steenberg Golf Estate
Jan van Riebeeck spuugde bepaald niet in het glas

Wijn

Zuid-Afrika is ook het land van de wijnen. De wijnboerderijen met een naam die aan ons land doet denken, zijn talrijk. De eerste wijnstokken werden in de zeventiende eeuw dan ook door de Nederlanders in de Zuid-Afrikaanse grond gestoken. Gouverneur Jan van Riebeeck spuugde zogezegd bepaald niet in het glas. Zijn opvolger was Simon van de Stel. Maar pas toen de Franse Hugenoten zich ermee gingen bemoeien aan het einde van die eeuw, neemt de wijnbouw in kwantiteit en kwaliteit een vlucht. Daar deed de bezetting van de Engelsen aan het begin van de negentiende eeuw weinig aan af.

Herkomst

De herkomst van Zuid-Afrikaanse wijnen zijn makkelijk te herkennen dankzij de vermelding van estates (kleine wijngaard), wards (verzameling van meerdere domeinen) en districten. De meeste liggen in de Westkaap. Namen als Constantia, Franschhoek, Stellenbosch en Paarl vind je in Nederland bij elke slijter en of/supermarkt terug in de schappen.

wijnoogst in Zuid-Afrika


De pinotage (rood) en chenin blanc zijn in Zuid-Afrika veel gemaakte wijnen, maar onder de 40 miljoen liter die jaarlijks het land uitgaan zitten veel meer smaken. Leuk weetje: meervoudig majorwinnaar Ernie Els is ook wijnboer in eigen land. De wijnen van de succesvolle golfer worden meer en meer geroemd.

Erinvale Golf Estate

Een souvenir van Gary Player, achtergelaten in de Westkaap, omringd door wijngaarden. De uitdagende en glooiende parklandbaan in de slip van de imposante Helderberg en andere pieken van de Hottentots.

Erinvale Lodge PinHigh

Op de eerste negen holes zijn water en bunkers de grootste uitdaging, op de tweede negen wordt de uitdaging door de glooiing nog iets groter. En ook hier is de tip: blijf om je heen kijken! Prima logeeradres ook. Voor het landgoed dat nog geen twintig jaar bestaat en op een half uur rijden van Kaapstad ligt, is dit op de tuinroute een aantrekkelijke tussenstop.

Eten

Zuid-Afrika heeft tal van goede restaurants waar met lokale producten prachtige gerechten worden opgediend, van voorgerecht tot dessert, maar de ‘smaak’ van het land wordt misschien toch het beste vertegenwoordigd door braai en bobotie.

Golfreis Zuid-Afrika: bobotie

Bobotie

Bobotie is een heerlijke Zuid-Afrikaanse ovenschotel met gehakt, rozijnen en een soort kerriesaus. Vanwege de ingrediënten is het niet vreemd dat tenminste een deel van de herkomst in voormalig Oost-Indië ligt. Een braai is meer dan een barbecue. Het is een sociale gelegenheid, waar het eten – dat dan weer wel – centraal staat. Op de braai worden Zuid-Afrikaanse gerechten als boerewors, sosatie en mielies gegrild en biefstuk, kip, varkenskarbonades, schapenvlees en lamskoteletten.

Fancourt

De kers op de taart of het juweel op de kroon, hoe je het ook noemen wil. Fancourt is de parel aan de Garden Route, beschut door de Outeniqua-bergen. Met een hotel dat over 115 luxe kamers en suites beschikt en drie golfbanen om je vingers bij af te likken, is dit wel een plek waar je je golftrip langs de Westkaap met een gerust hart kunt afsluiten. Het serviceniveau op culinair gebied, welness en andere sporten is hier op z’n best. De drie door Gary Player ontworpen banen staan alle drie in de top 20 van Zuid-Afrika en The Links, alleen toegankelijk voor hotelgasten en members, staat stijf bovenaan. Hier moet je verplicht met een caddie in de baan, maar dat zal je zeker niet berouwen. Outeniqua en Montegu zijn ook een lust om te spelen. Zelfs de zes holes van Bramble Hill wil je eigenlijk niet overslaan.

The Links Fancourt Zuid Afrika

Oneindig

Hebben we alles zo? Nee, natuurlijk niet. Dit is slechts een krabbeltje vergeleken met de schat aan informatie, want over Zuid-Afrika kun je oneindig doorgaan. Dat is het mooie en misschien wel lichtelijk ‘frustrerende’ tegelijk, wanneer je Zuid-Afrika belicht. Je komt als golfer en levensgenieter in Zuid-Afrika helemaal aan je trekken, maar het land zal na één bezoek altijd aan je blijven trekken…

Meer weten over golfreizen naar Zuid-Afrika?

Meer over golf en Zuid-Afrika vind je onder meer bij Pin High Golftravel. Er is al een 14-daagse rondreis (12 nachten) aan de Westkaap met 5 greenfees inclusief auto cat. C vanaf € 2.629.

 


Lees meer over
Reizen