Bestemmingen

Golf in China is voor avonturiers

Chinezen hebben liefde voor sport. Maar hoe zit het met de liefde voor golf? Hoewel niet alle communistische leiders de sport even hoog waarderen, kunnen we toch zeggen dat golf booming is in China. Symbool voor de alsmaar uitdijende golfcommunity in China is Mission Hills, het grootste golfcomplex ter wereld.

Dat China in de afgelopen decennia in een aantal opzichten Amerika achterna is gegaan, hoeft voor niemand een verrassing te zijn. De economie in de Volksrepubliek met communistische inslag groeit als kool en streeft volgens experts rond 2028 in grootte die van de VS voorbij. Alles wat ze in Amerika kunnen maken, produceren ze in China ook. Soms alleen net even anders.

China claimt ook de oorsprong van golf

Wat golfstatistieken betreft zal het nog wel even duren voordat China de Amerikanen naar de kroon steekt, maar het adagium ‘groot, groter, grootst’ is zeker ook bij de Aziatische grootmacht geliefd. Overigens ‘claimt’ China de oorsprong van golf. Vierhonderd jaar voordat de sport in Schotland (of was het toch Nederland?) zou zijn uitgevonden, zouden leden van de Yuan-dynastie, die in de 13de eeuw de macht voerde in China, een spel hebben beoefend waarbij ze met clubs een bal sloegen naar cirkels die door gekleurde vlaggetjes werden gemarkeerd. Driehonderd jaar eerder werd al Chuiwan gespeeld, ook een spel dat gelijkenissen met het huidige golf vertoont.

Wortel schieten

Het zal niemand verbazen dat golf wortel schiet in China, hoewel de grote leider Mao Zedong in zijn tijd maar al te duidelijk maakte dat golf een sport voor de bourgeoisie was en niet bepaald paste in de wereld van de working class. Die gedachte is overigens in de communistische partij zeker niet helemaal verdwenen.

 

Mensenhanden

 

Mao’s opvolger Deng Xiaoping zette niettemin in de jaren '80 de deur open voor Amerikaanse hulp om golfbanen aan te leggen. Dat maakte de weg vrij voor Robert Trent Jones jr., een van Amerika’s beroemdste golfbaanarchitecten. Hij werkte mee aan de aanleg van de Shanghai Country Club, waar niet de bulldozers het grote graafwerk deden maar volgens Trent Jones 20.000 paar Chinese mensenhanden.

 

Geneugten

 

De opvolgers van Deng waren op hun beurt weer niet allemaal even enthousiast. De huidige leider Xi Jinping beval zelfs een paar jaar terug de sluiting van een aantal banen omdat het een broeinest zou zijn van corruptie en gokken. Partijleden zouden op de golfbaan te beïnvloedbaar zijn. Nog altijd wordt golf in China geassocieerd met een verlangen naar de geneugten van de westerse wereld en daar zijn de machtshebbers niet van gediend.

 

Prestigeproject

 

Maar (de) golf is nu niet meer tegen te houden. Inmiddels zijn er zo’n 400 golfbanen in China en naar verluidt zo’n 100 in aanleg. Een groot deel van de golfindustrie concentreert zich in de meer gematigde oostelijke en zuidelijk provincies van China, redelijk dicht bij de grens van Hongkong, zoals Guangdong, Hainan en Yunnan. En grote steden als Beijing, Shanghai, Guangzhou en Shenzhen zijn ook goed voorzien in golfbanen. Maar geen van alle zorgde voor zoveel reuring als Mission Hills. Het was natuurlijk ook een prestigeproject waarmee de Chinese leiders de wereld konden laten zien waartoe het communistische bolwerk in staat was.

Credits

Dr. David Chu uit Hongkong verdient de credits voor dit knap stukje ondernemerschap. Hij kocht het land bij Shenzen, nadat hij in Canada verliefd was geworden op een golfbaan. Hij vroeg niemand minder dan 18-voudig majorwinnaar Jack Nicklaus om de eerste 18 holes te ontwerpen. Niet veel later volgden andere beroemde golfers, zoals Greg Norman, Nick Faldo, Ernie Els en Annika Sörenstam. In 2004 werd op Mission Hills de tiende volwaardige 18-holes baan geopend en dat leverde China een record in het Guinness Book of Records op: het grootste golfcomplex ter wereld. Tot dan behoorde die ‘eretitel’ toe aan Pinehurst in North-Carolina, waar je op negen golfbanen kunt spelen. Mission Hills in Shenzen heeft er inmiddels twaalf. Met dat aantal is het natuurlijk geen grote verdienste, maar Mission Hills is de enige golfclub ter wereld met golfbaanarchitecten uit vijf continenten.

Golfparadijs

Inmiddels zijn er ruim 100 internationale toernooien gespeeld, deed de 41ste World Cup in 1995 dienst als mooi toeristisch uithangbord om het golftoerisme naar China aan te wakkeren en breidde Mission Hills in 2011 bijna 700 kilometer verderop het golfparadijs uit met nog eens tien banen op het eiland Hainan. Het is natuurlijk een beetje valsspelen, maar nu claimt Mission Hills met 22 banen de grootste ‘golfclub’ ter wereld te zijn. Meerdere World Cups voor landenteams voltrokken zich op de banen van dit golfpretpark. Golfende filmsterren, zoals Jessica Alba (foto onder), Michael Douglas en Nicole Kidman, zijn er kind aan huis en ook Tiger Woods kwam - ongetwijfeld voor veel geld - er al eens een wedstrijdje spelen tegen Rory McIlroy.

Een golfreis naar China vergt wel een beetje spitwerk

Mission Hills Haikou ligt in de hoofdstad van het Zuid-Chinese eiland Hainan. Anders dan in Shenzen was hier de overheid veel meer betrokken bij de totstandkoming van dit golfpark, onderdeel van de ambitie om van Hainan een sportregio en toeristische trekpleister van Azië te maken. Iconisch zijn de bunkers in de vorm van panda’s op Meadow Links, een van de golfbanen in Haikou.

Golftoerisme

Van een grote stroom golftoeristen uit de hele wereld naar China is nog geen sprake. Maar met 1,3 miljard inwoners heeft China natuurlijk onder de eigen bevolking inmiddels ook een grote midden- en hogere klasse, die het geld in eigen land uitgeeft. In Nederland zijn er hoegenaamd geen aanbieders die met golftrips naar China te koop lopen. Op de beoordelingssite Leadingcourses is China zelfs nog een witte vlek. Wil je naar China om te golfen, dan vereist dat dus ook een behoorlijk stukje spitwerk. Tenzij je dat allemaal uitbesteed natuurlijk. Daar zijn ook exclusieve dienstverleners voor te vinden.

De mooiste golfbaan in China

Wat is nu de mooiste golfbaan in China? Is dat een van de 22 banen van Mission Hills? Smaken verschillen natuurlijk, maar de makers van gezaghebbende lijstjes zijn niet bepaald onder de indruk. In de Top-100 van Golf.com komt geen Chinese golfbaan voor, wel een paar Nederlandse oudgedienden. Op Chinese websites wordt The Dunes op Hainan aangeprezen. Wel in de buurt van, maar niet een van de tien banen van Mission Hills op dit eiland. Prachtig aan de kust gelegen en dat geeft altijd mooie plaatjes. Een andere golfbaan waarover hoog wordt opgegeven is de Spring City Golf & Lake Resort in West-China.

spring city lake golf resort

De banen van Mission Hills zijn zeker terug te vinden op hoge posities in de top-50 van Chinese banen.
(Let op: het bezoeken van Chinese websites is op eigen risico)

Avonturiers

Chinese golfbanen staan kort na opening doorgaans wel hoog in specifieke lijstjes met nieuwe banen, maar als het nieuwe ervan af is, zijn het geen blijvertjes in de ranking. Toch kan dat ook niet helemaal los worden gezien van gebrek aan kennis over de banen. Kortom, golftoerisme in China is voor de avonturiers onder de golfers.

Golfers uit China

Kennen we golfers uit China? Ja, maar ze behoren nog niet tot de absolute top van de wereld. Een van de bekendste is Haotong Li, die zijn grootste bekendheid dankt aan zijn moeder. Zij sprong ooit op Le Golf National in Parijs een vijvertje in toen haar zoon een gebroken putter het water had ingegooid. Moeder Li wist bij het betreden van het water overigens nog niet dat de club niet langer intact was.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

En we zullen Ashun Wu nooit vergeten natuurlijk. Hij won in 2017 op The Dutch het KLM Open en werd niet veel later in de liveshow van GOLF.NL toegezongen door het publiek.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Bij de vrouwen is Feng Shansang (32) de beste golfster uit China. Zij speelt al heel wat jaartjes op de LPGA en won al 23 toernooien, waaronder één major. 

Lees meer over
Reizen